Hakan Çelik İstanbul'un enerjisini tek başına karşılayacak
HABERİ PAYLAŞ

İstanbul'un enerjisini tek başına karşılayacak

Türkiye’nin nükleerdeki ilk yatırımı olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde üretim 2023 yılında başlayacak. Türkiye’nin nükleer enerjiyle sınıf atlayacağını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Nükleeri sadece elektrik değil, ileri teknoloji üretiminde de kullanacağız. Tam kapasite üretimde İstanbul’un talebinin yüzde 90’ı bu santralden karşılanabilecek” dedi.

Türkiye son dönemde enerjideki hamleleriyle dikkat çekiyor. Nükleer enerji bunlardan biri. Mersin Akkuyu’da kurulan Türkiye’nin ilk nükleer santralinde sona yaklaşılıyor. İnşaatı süren nükleer santralin 3’üncü reaktörünün temeli, önceki gün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya lideri Viladimir Putin’in de canlı bağlantıyla katıldığı törenle atılmıştı. Dördüncü ve son reaktörün temeli de gelecek yıl atılacak ve Akkuyu, 2023 yılında enerji üretmeye başlayacak.

Haberin Devamı

İstanbulun enerjisini tek başına karşılayacak

İHTİYACIN YÜZDE 10’UNA DENK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Akkuyu tam kapasite devreye girdiğinde yılda üreteceği 35 milyar kilovatsaat enerjiyle, tek başına tüm Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak. Yani, İstanbul’un talebinin yüzde 90’ı bu santralden sağlanabilecek. Yine bir başka açıdan baktığımızda, Ankara ve İzmir’in toplam elektrik talebini bu nükleer güç santrali karşılayabilecek durumda” diye konuştu.

MALİYETLER DÜŞECEK

Türkiye’nin geliştikçe enerjiye olan ihtiyacının da fazlalaştığını belirten Dönmez, “Enerjide arz güvenliğimizi sağlamak için kaynak çeşitliliğinin artırılması ve sürdürülebilir enerji arzının sağlanması öncelikli hedeflerimiz arasında. Nükleer enerjinin devreye girmesiyle de ithal kaynakların payı bir miktar daha düşecek. Bu sayede enerjide hem kaynağın hem de maliyetlerin daha yönetilebilir olması açısından önemli bir avantaj sağlayacağız” dedi.

9 MİLYON HEKTAR ORMANA EŞ

Akkuyu’nun işletmede kalacağı yaklaşık 60 yıl boyunca 2 bin 146 teravatsaat elektrik üreteceğini belirten Dönmez, “Sıfır emisyon değeriyle elektrik üretecek Akkuyu, yeşil enerji hedefimizin de önemli bir parçası haline gelecek. Akkuyu, yıllık 128 milyon ton, 60 yıl boyunca da 2.4 milyar ton karbon emisyonunu engelleyecek. Bu, 9 milyon hektar ormanın tutacağı karbon miktarına eş bir rakama denk geliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

16 BİN KİŞİ ÇALIŞACAK

Projenin, inşaat aşamasında en yoğun dönemde 16 bin işçinin sahada ter dökeceğini vurgulayan Dönmez, işletme aşamasında da 4 bin kişiye istihdam sağlanacağını söyledi. Nükleeri sadece elektrik değil, ileri teknoloji üretiminde de kullanacaklarını belirten Dönmez, “Özellikle son dönemlerde haberleşme, telekomünikasyon, savunma, sağlık, uzay bilimleri gibi alanlarda yakaladığımız başarının çıtasını, nükleer teknolojiyle bir adım daha öteye götüreceğiz. Türkiye, nükleer enerjiyle sınıf atlayacak” dedi.

6 MİLYAR DOLARLIK YERLİ KATKI

Üst düzey yerli teknoloji üretimi için gereken ‘know-how’ yani bilgi transferiyle yerli sanayinin gelişimine katkıda bulunacaklarını belirten Fatih Dönmez, nükleer teknolojiyle birlikte, ekonomiye yaklaşık 6 milyar dolarlık yerli katkı hedeflediklerini söyledi. Proje kapsamında mühendislik eğitimi alan öğrencilere de değinen Bakan Dönmez, “186 öğrencimiz eğitimlerini tamamlayarak Akkuyu’da göreve başladı. 2029’a kadar bu sayı 468’e ulaşacak. Gençlerimizin bilgisi, birikimi ve en önemlisi de enerjisiyle, Türkiye, yakın zamanda nükleer teknolojilere adını yazdıran ülkelerden biri olacak” dedi.

Haberin Devamı

SİNOP VE TRAKYA’DA DA KURULACAK

Türkiye’nin ikinci nükleer güç santrali Sinop’ta kurulacak. Sinop Nükleer Güç Santrali Projesi için nihai Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu onaylanmıştı. ÇED raporuna göre, kazı çalışmalarının bu yıl başlaması planlanan santralin, 2031’de faaliyete geçmesi hedefleniyor. Daha önce Japonlarla görüşmeleri yapılan Sinop’la ilgili henüz şu anda görüşülen bir ülke olmadığını belirten Bakan Dönmez, “Çin’le görüşmelerimiz var açıkçası. Orada da biraz Trakya öne çıkıyor. Trakya’da da bir nükleer santral projemiz var” dedi.

İstanbulun enerjisini tek başına karşılayacak

DÜNYADA DURUM

  • 32 ülkede toplam 443 reaktör işletme halinde.
  • 19 ülkede 50 reaktörün inşaatı sürüyor.
  • ABD’de 94 reaktör işletmede ve 2’si de inşa halinde.
  • Fransa’da 56 reaktör işletmede, 1’inin de inşaası sürüyor.
  • Rusya’da 38 reaktör işletmede, 3’ü inşa halinde.
  • Çin’de 50 reaktör işletmede, 12’sinin de inşaatı devam ediyor.
  • Güney Kore’de 24 reaktör işletmede, 4 tanesi de inşa halinde.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder