Hakan Çelik İstiklal Caddesi'ne birlikte sahip çıkalım
HABERİ PAYLAŞ

İstiklal Caddesi'ne birlikte sahip çıkalım

Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız ile İstiklal Caddesi üzerindeki Mado’da gazeteci arkadaşlarımla sohbet toplantısında bir araya geldik. İstanbul Taksim’deki bombalı terör saldırısının üzerinden yaklaşık bir hafta geçtikten sonra, olayın yaşandığı bölgede hayatı ve faaliyetlerin durumunu konuştuk. Öğle saatlerinde Pera Palas Otel, The Marmara Otel, Pera Müzesi ve Odakule’nin olduğu noktadan İstiklal Caddesi’ne geçtim.

Simitçiler, kestaneciler alıştığımız yerlerindeydi. Cadde her zamanki gibi dolu ve hareketliydi. Mağazalarda, restoranlarda çok sayıda insan gördüm. Ziyaretçi çeşitliliği açısından da çok zengin bir profille karşılaştım. Batı Avrupalıları, Rusları, İsraillileri gördüm. Fransızca konuşan bir grup, Galatasaray Lisesi’nin önünde selfie çekiyordu. San Antuan Kilisesi’nde Noel hazırlıkları başlamıştı. Başkan Haydar Ali Yıldız bütün İstiklal Caddesi’ni Türk bayraklarıyla donatmış.

Haberin Devamı

Caddeye anlamlı bir hava katan bu bayrakların sürekli olarak kalmasını önerenler de var. Görsel olarak çok güzel olmakla birlikte caddenin görece dar ve çok kalabalık olması, rüzgâr, kar, yağış gibi değişen şartlar nedeniyle muhtemelen bayraklar sadece kısa bir süreyle cadde boyunca sıralanmış şekilde kalacak. Patlamanın yaşandığı noktada geçici bir anma bölümü bulunuyor. Taziye amaçlı buraya gelen vatandaşlar Beyoğlu Belediyesi zabıta görevlileri tarafından kendilerine uzatılan karanfilleri, ayrılan bölüme bırakıyor.

Başkan Yıldız, polemik konusu olmasını istemediğini, ancak geçmişte de caddede saksı ve bank gibi şeylerin yerleştirilmesini doğru bulmadıklarını hatırlattı. Esnafın görüşünün de bu yönde olduğunun altını çizdi. Beyoğlu’nu çeşitlilik ve kültürel zenginlik açısından kadim şehir Kudüs’e benzettiğini söyledi. Bu karşılaştırmasına katılıyorum. Farklı inanç gruplarına ait ibadethaneler, renkler ve çok katmanlı kültür dokusu başka yerde yok.

Karanfil attığımız bölümde vatandaşlarla konuşurken Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun Taksim yönünden yürüyerek geldiğini gördüm. Başkan Haydar Ali Yıldız’la birlikte esnafı ziyaret edip vatandaşların önerilerini dinlediler. Akşam saatlerinde Beyoğlu Belediye Başkanı ile Narmanlı Han’ın yanında yeni açılan Clementine Cafe’de çay içtik. Başkan Yıldız, esnafa destek olacak ve ticareti ciddi olarak artıracak bir alışveriş ve indirim kampanyasını başlatmak üzere olduklarını müjdeledi. “İstiklal Caddesi’ne birlikte sahip çıkalım, herkesi buraya bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

İstiklal Caddesine birlikte sahip çıkalım

Esnaf ziyaretlerinin ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu ve Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız ile çay içerek sohbet ettik. Başkan Yıldız, şehrin en eski yerleşim birimlerinden Beyoğlu’nda tarihi dokuyu koruyarak hangi çalışmaları yaptıklarını anlattı. Bakan Karaismailoğlu da havaalanları ve karayolları konusunda şimdiye kadar çok projenin hayata geçirildiğini, bu dönemde demiryolu ve metro ağlarını hızla genişletmek için çok çalıştıklarını söyledi.

İstanbul Havalimanı’na ulaşacak metronun birinci kısmını bu yıl bitmeden, projenin tamamını ise Mayıs 2023’e doğru tamamlamayı hedeflediklerini hatırlattı. Türkiye’nin önemli savunma sanayii kuruluşlarından ASELSAN’ın yerli ve milli sinyalizasyon uygulamasının bu metro projesinde ilk kez kullanılacağını ifade etti.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder