Hakan Çelik “İzmir, Türkiye'nin Singapur'u olabilir”
HABERİ PAYLAŞ

“İzmir, Türkiye'nin Singapur'u olabilir”

İsrail’in Gazze’ye yönelik operasyonları ve ortaya çıkan trajik görüntüler nedeniyle gündem ve gözler Ortadoğu’ya kaymasaydı bugün Türkiye’de yerel seçim hazırlıklarını konuşuyor olacaktık.

Geride bıraktığımız aylarda seçim yarışında en fazla gündeme gelen iki il, ekonomik büyüklükleri ve Türkiye’ye etkileri nedeniyle İstanbul ve Ankara oldu. Yerel seçim başarısı ve partilerin konsantrasyonları bunun üzerinden analiz edilmeye çalışıldı. Oysa bana göre başarı kriterinin kendisini göstereceği asıl yerlerden biri İzmir. CHP’nin uzun yıllardır kalesi olarak görülen, büyük oranda sol ve sosyal demokrat seçmenlerin ağırlığını hissettirdiği İzmir’de nasıl bir yarış olacak?

Haberin Devamı

“İzmir, Türkiyenin Singapuru olabilir”

İzmir’de AK Parti uzun süredir beklediği sonuçları alamıyor. Adayların kim olduğundan bağımsız olarak İzmirli seçmen genellikle oyunu ideolojik bir yaklaşımla kullanıyor gibi bir değerlendirme hakim. Yakın geçmişte merkez sağ partiler profil olarak güçlü adaylar çıkarsalar bile İzmirli seçmen “Yaşam tarzı”, “Cumhuriyet değerleri”, “Atatürkçülük” gibi parametreler üzerinden tercihini ortaya koymuştu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile ilgili olarak “İnsan ilişkileri güçlü” ve “İletişimi sıcak” gibi nitelemeler yapılsa da şehirde hizmetler noktasında çok şeyin aksadığı ve İzmir’i hak ettiği seviyeye ulaştıracak çalışmaların yapılamadığı gibi eleştiriler var. Geçtiğimiz günlerde Tunç Soyer adaylığı noktasında bir sorun görmediği yönünde bir açıklama yapmıştı. Kemal Kılıçdaroğlu da “Elbette Tunç Soyer” adayımız demişti.

Fakat CHP’nin kurultayı sonrasında İzmir için Selin Sayek Böke’nin de adaylar arasında ismi geçmeye başladı. İzmir milletvekilliği yapan Böke yeni Genel Başkan Özgür Özel ile de yakın çalışmıştı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 2024’teki yerel seçimlerde partisinin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayının Prof. Dr. Ümit Özlale olduğunu açıkladı.

FARUK ÖZLÜ PROFİLİ

Diğer partiler hazırlıklarını tamamlamak üzere. AK Parti’nin de bu dönem İzmir adayını belirlerken çok farklı unsurları bir araya getireceği konuşuluyor. AK Parti’nin hayat tarzına müdahale bakımından insanlarda endişe uyandırmayacak ancak proje ve hizmetler noktasında da kendisini ispatlamış bir ismi öne çıkaracağı ifade ediliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, adaylar ve ideolojiler noktasındaki bu sıkışmışlık hissini aşmak için “demokrat kimliği tartışılmayacak” sürpriz bir tercih yapabileceği dillendiriliyor. AK Parti kulislerinde İzmir adaylığı için Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün ismi geçiyor.

Haberin Devamı

Ilımlı, güler yüzlü ve çalışkan bir siyasetçi olan Dr. Özlü, daha önce Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcılığı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı gibi görevlerde bulunmuştu. Sadece yerli otomobil ve savunma sanayii değil, birçok yenilikçi başlıkta ciddi çalışmalara imza atmıştı. Bu doğrultudaki iddiaları kendisine sordum. Adaylık süreçlerinin önümüzdeki günlerde şekilleneceğinin altını çizdi. İzmir için “Kültürünü, zenginliklerini ve değerlerini koruyan ancak ticaret, ekonomi ve teknolojide Singapur gibi parlayan bir yer olması gerekir. İzmir bunu çoktan hak etti” yorumunu yaptı. Doğru bir belediyecilik anlayışıyla emeklilerin tercih ettiği bir sayfiye şehri olmaktan çıkaracak, ticaret ve üretimi canlandıracak, yatırım çekebilecek bir şehir kimliği kazandırmak gerektiğinin altını çizdi.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder