Hakan Çelik 'Önerdikleri sistem kaos getirir'
HABERİ PAYLAŞ

'Önerdikleri sistem kaos getirir'

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kral 3. Charles’ın tahta çıkma törenine katılmak üzere gittiği Londra’da sorularımı yanıtladı.

Önerdikleri sistem kaos getirir

İngiltere’de yaptığı ikili temasların Türkiye açısından çok faydalı olduğunu belirten Oktay, seçim süreci hakkında da önemli değerlendirmelerde bulundu.

Londra’daki törenle ilgili izlenimleriniz nedir?

Kral’ın tahta çıkma töreninin bir kısmı dini tören şeklinde geçti. Sembollerle dolu bir törendi. Türkiye’deki Ayasofya Camii tartışmalarını hatırlayın. Diyanet İşleri Başkanı bir dini lider olarak eline o kılıcı sembolik almıştı ama neler söylendi. Ama İngiltere’de olunca ‘muhteşem’ anlamlar yükleniyor. Türkiye’de yaşanınca eleştiri bombardımanı altında kalıyor.

Haberin Devamı

Seçime günler kala sahada nasıl bir tablo görünüyor?

Son haftalarda özellikle bizim açımızdan ciddi bir yukarı yönlü trendin olduğunu görüyoruz. Artık Türkiye, seçimle ilgili oluşan belirsizlikleri geride bırakıp önüne bakmak zorunda. Birinci turda biter diye ümit ediyoruz.

Bu süreçte muhalefetin kaset iddiaları neden bu kadar yoğunlaştı?

Aklıma hep 15 Temmuz öncesi süreç geliyor FETÖ ile ilgili. Böyle şeyleri biri kulağınıza fısıldamaz, rapor eder. Bunu yapan da istihbarat örgütleridir. Veya FETÖvari çalışan yapılardır. Şimdi siz Türkiye’de bir siyasi partinin genel başkanısınız. Akşam/gece yarısı tweet atıyorsunuz; duyum aldık. Ertesi gün resmi operasyon yapılıyor. Türkiye’yi başka istihbarat örgütlerinin senin kulağına fısıldamalarıyla mı yönetmeyi düşünüyorsun?

Önerdikleri sistem kaos getirir

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Londra’daki resepsiyonda, kendisine “Fuat abi” diye seslenen Türki Cumhuriyetlerin lider ve temsilcileri ile de sohbet etti.

Siz tek cumhurbaşkanı yardımcısı olarak görev yaptınız. Muhalefetin önerdiği 7 başkan yardımcılı sistem nasıl çalışabilir?

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin özüne uygun olarak cumhurbaşkanı yardımcısının geri planda olması gerekir. Çünkü yetkiyi cumhurbaşkanına veriyor millet. 7 tane cumhurbaşkanı yardımcısı olduğunu düşünün, bunlar yüzde yarım oyum da olsa onay makamı olarak ben burada olacağım diyor. Ne yapacak şimdi cumhurbaşkanı? Bir devlet başkanıyla kritik bir konuyu konuşuyorsunuz, şu dışarıdaki cumhurbaşkanı yardımcılarının tek tek onaylarını alayım mı diyeceksiniz? Böyle bir yapının çalışma şansı yok. Bu kaos getirir. İkincisi, 15 bakanlığın olduğu bir ortamda 7 cumhurbaşkanı yardımcısı ne yapacak? Bakanların çalışma, nefes alma şansı olmaz. Bu defa da bakanlıkları 30-40’a çıkaracaklar, böyle bir yapıyla Türkiye’nin yönetilmesi mümkün mü?

Haberin Devamı

İNGİLTERE İLE MODÜLER NÜKLEER SANTRAL İŞ BİRLİĞİ

  • Fuat Oktay, Kral 3. Charles’a Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kutlama mesajını ve Türkiye’ye davetini iletti. Kral’ın Türkiye’yi ziyaret etmekten duyacağı memnuniyeti dile getirdiğini söyledi.
  • Fuat Oktay, Başbakan Rishi Sunak ile yaptığı görüşmede Rolls Royce ile Milli Muharip Uçak’ın (Kaan) motoru konusunu artık sonuçlandırmak istediklerini vurguladığını belirtti.
  • Fuat Oktay, İngiltere’nin eski Ankara Büyükelçisi, şimdi İstihbarat Kurumu MI6 Direktörü olan Richard Moore ile de sohbet ettiklerini ifade etti.
  • Türkiye ile İngiltere modüler nükleer santrallerin kurulması konusunda iş birliği yapacak.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder