Hakan Çelik Otomotivde gelecek şekilleniyor
HABERİ PAYLAŞ

Otomotivde gelecek şekilleniyor

Toyota, 2023 Kenshiki Forum’da en yeni elektrikli konseptlerini, teknolojilerini ve yeniliklerini paylaştı. Japonca’da ‘iç yüzünü anlamak’ şeklinde ifade edilen Kenshiki beşinci kez düzenlendi. Brüksel’deki etkinlikte küresel otomotiv dünyasının lider üreticisinin yeni teknolojilerini ve gelecek vizyonunu inceleme fırsatı buldum.

Toyota, 2024 yılında üretim versiyonu tanıtılacak Urban SUV konseptinin dünya prömiyerini gerçekleştirdi. Aynı zamanda 2025 yılında yollara çıkacak Sport Crossover ile birlikte Toyota FT-3e ve Toyota FT-Se konseptlerinin Avrupa prömiyerini yaptı. Professional ürün ailesinden yeni Proace, Proace City ve Proace Max modelleri de gösterildi. Ayrıca Hilux ürün gamı da, Kenshiki Forum’da gösterilen yeni Hilux Hybrid 48V ile daha da genişletildi.

Haberin Devamı

ELEKTRİKLİYE HIZLI GEÇİŞ

En güncel elektrifikasyon hedeflerini açıklayan Toyota’nın, Avrupa’da mevcut durumda hibritler dahil elektrik motorlu araçların satış oranı yüzde 71 oldu ve 2024’te yeni elektrikli araçların adetlerinin de artmasıyla bu rakamın yüzde 75’e çıkması bekleniyor. Toyota, 2026 yılına kadar Toyota binek otomobillerden hafif ticari araçlara kadar yaklaşık 15 farklı sıfır emisyonlu araç sunacak. Bu araçlardan 6 adedi ise, özel olarak geliştirilen elektrikli araç platformu üzerine yapılacak. Bununla birlikte bu dönemde Toyota’nın Avrupa’da yıllık satış oranının yüzde 20’sinin tam elektrikli olması, yıllık 250 binden fazla tam elektrikli satışının gerçekleşmesi bekleniyor.

TESİSLER KARBON NÖTR OLACAK

Karbon nötr olmaya 360 derecelik bir yaklaşım getiren Toyota, 2030’da tüm üretim tesislerinin tamamını karbon nötr yapacak. Şirket, 2035’te Avrupa Birliği, İngiltere ve EFTA ülkelerinde sadece sıfır emisyonlu araç satışı gerçekleştirecek.

TÜRKİYE ÖNE ÇIKTI

2022 yılında Avrupa’da 119 bin adetlik hafif ticari araç satışı gerçekleştiren Toyota, şu ana kadar 140 bin adedin üzerinde satış ile şimdiden yeni bir rekora imza atmayı başardı. Şirket, 2025 yılında 180 bin adedi aşarak yüzde 7 pazar payı ile ilk 6 markadan biri olmayı hedefliyor. İlk 10 ayda Türkiye’de 9 bin 612 adet Toyota hafif ticari araç satışı gerçekleşti.

Haberin Devamı

Otomotivde gelecek şekilleniyor

Engellilerin ulaşımı ve hareket edebilmesi konusu çok önemli. Toyota’nın 2026 sonrası için geliştirmekte olduğu yeni nesil teknolojiler, araçların geliştirilme, üretilme ve kullanılma şeklini değiştirecek. “Herkes İçin Mobilite” hedefiyle sıfır emisyonlu mobilitenin erişilebilir olmasını sağlanacak. Toyota bu ürün gamıyla Paris 2024 Olimpiyatları’na da sponsor olacak.

TÜRKİYE’YE ÖZEL MOTORLA GELDİ

Sürücü, bir önceki modele göre 5 mm daha fazla baş mesafesine sahip. Arka koltuktaki yolcular ise 2 cm artan aks mesafesinden yararlanıyor. Diz mesafesinde 10 mm ve bacak mesafesinde 17 mm artışın yanında arka dirsek genişliği de 1.519 mm gibi önemli bir artış vaat ediyor. Bagaj hacmi ise 540 litreye kadar çıkıyor.

Otomotivde gelecek şekilleniyor

E-Serisi ile Mercedes-Benz, 2023 yılında bu segmentte tamamen yeni bir sayfa açıyor. İçten yanmalı motordan elektrikli güç-aktarma sistemlerine geçişe işaret eden yeni E-Serisi, yeni elektronik mimarisiyle kapsamlı bir dijital kullanıcı deneyimi sağlıyor. E 220 d 4Matic 5 milyon 900 bin TL’den ve Türkiye için özel olarak üretilen E 180 4 milyon 220 bin TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. Türkiye pazarında ilk etapta E 180 ve E 220 d 4Matic olmak üzere benzinli ve dizel iki farklı motor seçeneğinin sunulacağını belirten Mercedes-Benz Otomotiv İcra Kurulu ve Otomobil Grubu Başkanı Şükrü Bekdikhan, “E-Serisi her zaman teknolojik ilerlemenin ilk uygulandığı araç olmuştur. Sahip olduğu elektronik mimari ile kapsamlı dijital bir deneyim sunan yeni E-Serisi 2023 yazında Avrupa yollarına çıktıktan sonra şimdi de Türkiye’de. Türkiye pazarına özel ve arkadan itişli oluşuyla sportif bir sürüş deneyimi sunan E180, 170 beygir gücünde (125 kW) içten yanmalı benzinli motorun yanı sıra, 23 beygir gücünde (17 kW) elektrik motoruyla, dünya üzerinde sadece Türkiye’de satışa sunuluyor“ dedi.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder