Hakan Çelik Siyaset dışı bir yıl kapanışı
HABERİ PAYLAŞ

Siyaset dışı bir yıl kapanışı

Ülkemizde ve dünyada farklı alanlarda pek çok umut veren, endişe uyandıran, korkutan olayı peş peşe yaşadığımız bir yılı daha geride bırakıyoruz. Sanırım çoğumuzun arzusu, kaygıların daha az olduğu, umutların güçlendiği bir yıl yaşamak. Siyaset, ekonomi, dış politika, güvenlik konularını çok yoğun tartıştık, haberleri gazete sayfalarımızdan paylaştık. Bu yıl da seçim yaşayacağımız için hayli yoğun bir gündemimiz olacak.

AFETLER VE İKLİM KRİZİ

Son yılların en kurak dönemlerinden birini yaşıyoruz. Ülkemizin önemli kısmına haftalardır bir damla yağış düşmedi. Uzun süredir yazılarımda ve TV yayınlarımda yoğun şekilde dile getirdiğim çevre felaketinin tam ortasındayız. Bu ciddi sorunla küresel etkin mücadele çok yetersiz düzeyde. Biz de Türkiye’de yanlış şehircilik uygulamaları ve vatandaşların duyarsızlığı ile sorunu büyütmeye devam ediyoruz. Biyo çeşitlilik bu kadar ciddi şekilde zarar görürken kuraklık kaynaklı yeni göçlere hazırlayalım kendimizi.

Haberin Devamı

COVID-19

Pandemi bitti mi? Bu sorunun tam olarak yanıtını verebilen yok. Bazı saygın bilim insanları salgının sona erdiğini iddia ederken Dünya Sağlık Örgütü ve Harvard Üniversitesi gibi kurumlar hâlâ ciddi sayıda insanın hayatını kaybetmesi nedeniyle “Bu iş bitti” denemeyeceğini ifade ediyor. Çin kapılarını kademeli olarak açtı. İtalyan makamlarının ülkeye gelen iki uçak dolusu insandan yarısının COVID-19 virüsü taşıdığını açıklaması korkuları bir kez daha tekrarladı. 2023 için en büyük dileklerimden biri de kanserle mücadele konusunda devrim niteliğinde gelişmelerin duyurulması.

SAVUNMA

Türkiye’nin en çok yol kat ettiği başlıklardan biriydi. Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) koordinasyonundaki TUSAŞ, BAYKAR Teknoloji, ASELSAN, STM, ROKETSAN, BMC gibi Türk şirketleri dünya liginde üst sıralara tırmanmaya devam ettiler.

TEKNOLOJİ

Nasıl bir dönüşümden geçeceği en fazla merak edilen kurumlardan biri Elon Musk yönetimindeki Twitter. Bu yıl pek çok uluslararası lansmana katıldım, beni en fazla heyecanlandıran teknolojik iki ürün, güvenlik ve sağlık alanındaki özellikleriyle çığır açan iPhone 14 Pro ve Apple Watch Ultra oldu. Diğer taraftan tedarik ve üretim zincirlerindeki zorluklar nedeniyle aynı zamanda en zor bulunan ürünler arasına girdiler. Elektrikli otomobiller 2022’de en fazla konuştuğumuz ve merak ettiğimiz araçlar arasındaydı. Çok rahatlıkla 2 milyon adetlik satış rakamlarına ulaşabilecek olan Türkiye otomotiv pazarı, ağır vergi yükü nedeniyle belli rakamlarda takılıp kaldı.

Haberin Devamı

THY ve TURİZM

Türk Hava Yolları bu yılı rekor üstüne rekorla kapatıyor. Yolcu sayısı, doluluk oranı, kârlılık seviyesiyle dünyada en fazla dikkat çeken havayolları arasında yer aldı. THY Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat ile CNN Türk’te çok kapsamlı bir yayın yapmıştım. THY’yi 2023’te de çok konuşacağımızı düşünüyorum. Bu arada 2022’de ülkemizde turizm de müthiş bir performans gösterdi.

Türkiye en fazla gidilmek istenen yerler arasındaki konumunu güçlendirdi. İtalya gibi dev bir pazarı bile geride bıraktık. Umarım, ekonomide verimliliğe, üretime odaklanacağımız, enerjimizi ve kıt kaynaklarımızı doğru kullanacağımız, kutuplaşma, nefret söylemi ve şiddetin geride kalacağı, sağlık, eğitim, sanat ve kültürü daha çok konuşacağımız bir yıl olur. 2022’de hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, tedavi görenlere acil şifalar, okurlarıma, izleyicilerime sağlıklı, huzurlu, mutlu bir yıl dilerim.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder