Hakan Çelik Yılın Otomobilleri
HABERİ PAYLAŞ

Yılın Otomobilleri

Bu yıl kullanma fırsatı bulduğum modeller arasında maliyet-fayda, tasarım, teknoloji, donanım, imaj kriterlerinde öne çıktığını düşündüğüm ‘Yılın Otomobilleri’ni paylaşıyorum. Araçların neredeyse tamamı şu anda Türkiye pazarında satışta.

Merakla beklenen Togg ve Renault Austral 2023’te pazara sunulacak.

Yılın Otomobilleri

Togg

Türkiye’nin otomobili Togg, birçok yönüyle listeye girmeyi hak etti. 2022’nin en fazla konuşulan, farklı yönleriyle tartışıyan modellerinden biri oldu. Fikri mülkiyet haklarının Türkiye’ye ait olması, bütünüyle elektrikli, bağlanabilir ve modern bir araç olması Togg’a ilginin daha da artmasını sağladı. Bu yıl içinde Togg CEO’su Gürcan Karakaş ile bir araya geldik. Ayrıca aracı Gemlik’teki Kampus’te kısa bir parkurda kullanma imkanı buldum. Çokça dile getirilen 0’dan 100 kilometreye hızlanma kriterinden daha çok aracın fren performansı dikkatimi çekti. Mart 2023’ten itibaren satışa sunulacak ve ilk etapta sınırlı sayıda üretilecek olan araca büyük bir ilgi olacağını düşünüyorum.

Haberin Devamı

Yılın Otomobilleri

TOYOTA COROLLA CROSS

SUV kategorideki 1.8 litrelik hibrid Toyota Corolla Cross’un standart pakette bile donanım seviyesi çok yeterli. Modern sürüş ve güvenlik asistanlarına sahip. Yakıt tüketimi 5.1 litre seviyesinde ki bu oldukça etkileyici bir değer. 4.460 mm uzunluğa, 1.825 mm genişliğe, 1.620 mm yüksekliğe ve 2.640 mm aks aralığına sahip yeni Corolla Cross Hybrid, ölçüleriyle C-SUV segmentinin kalbine konumlandırıldı. Arkada bağımsız süspansiyona sahip. Toyota ürün gamında Toyota C-HR Hybrid ve RAV4 Hybrid arasında yer alan Corolla Cross Hybrid, panoramik cam tavanı, geniş bagaj hacmi ve ferah yaşam alanıyla da farkını ortaya koyuyor. Başlangıç fiyatı 868 bin 400 TL.

Yılın Otomobilleri

BMW iX

BMW’nin geçen yıldan bu yana Türkiye’ye ithal edilen büyük sınıftaki elektrikli modeli BMW iX ile bir test sürüşü gerçekleştirdim. Uzunluğu X5, yüksekliği ile X6 modelleriyle benzerlik gösteren SAV kategorisindeki otomobil 200 kilometre son sürate sahip. 0.25’lik sürtünme katsayısıyla oldukça verimli bir sürüş imkanı sunan araç neredeyse 2.5 ton ağırlığa sahip olmasına rağmen çok dinamik ve çevik. 326 beygirlik otomobil 0’dan 100 kilometreye 6.1 saniyede çıkıyor. BMW iX 40 modeli bu aracın menzili yaklaşık 425 kilometre. Dört çeker bir araç olan BMW iX gerçek bir arazi aracı kategorisinde olmamasına rağmen karlı ve buzlu yollarda, bozuk yollarda kullanıma uygun. Tam model adı BMW iX xDrive40 olan bu otomobilin güncel fiyatı 3 milyon 650 bin TL.

Haberin Devamı

Yılın Otomobilleri

OPEL ASTRA

Stellanis Grubu’nun güçlü markası Opel, “Made in Germany” imajını çok iyi kullanıyor. Tamamen yeni Opel Astra’yı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın da katıldığı bir etkinlikte kullanmıştım. Sürüş dinamikleri, malzeme kalitesi ve tasarım kriterlerinde beklentileri çok iyi karşılayan bir araç. Astra, grubun 1.2 litrelik turbo benzinli motorunu kullanıyor. Ben bu motorun performansını ve tüketim değerini gayet yeterli buluyorum. 1.2 litrelik 130 beygir gücündeki modelin fiyatı 693 bin TL’den başlıyor.

Yılın Otomobilleri

RENAULT AUSTRAL

Luca De Meo liderliğinde yeni bir gelişim vizyonu açıklayan Fransa merkezli küresel marka ürünlerini hızla yeniliyor. Yeni Austral C SUV segmentinde konumlanan bir araç. Ancak donanım, teknik özellikleri ve tasarımıyla Premium sınıfa göz kırpıyor. İspanya’da uzun bir parkurda test etme imkanı bulduğum araç kabin konforu, sessizliği, motor performansı ve zengin donanım listesiyle benden tam puan aldı. E-Tech versiyon 200 beygir gücünde, 32 sürüş yardım sistemi ve 575 litre bagajı ile sınıfında birkaç adım öne çıkarıyor. Austral 2023’te Türkiye’de yollara çıkacak.

Haberin Devamı

Yılın Otomobilleri

SUBARU SOLTERRA

Görür görmez tasarımından çok etkilenmiştim. Alışılmış Japon otomobillerinin tamamen dışında bir otomobil. Özgür ve sıra dışı çizgilere sahip. İç mekan kullanımı da çok başarılı. Öndeki yaşam alanı ve arkada diz mesafesi çok geniş. Dört çeker özelliği sunan, yüzde 100 elektrikli bir otomobil. Önde ve arkada iki adet elektrikli motora sahip, bunların toplam gücü 218 PS. 0’dan 100 km’ye hızlanma değeri 6.9 saniye. Ortalama menzil 466 km. Başlangıç fiyatı 1.7 milyon TL.

Yılın Otomobilleri

PEUGEOT 308

Fransa merkezli uluslararası üretici Peugeot’nun önemli özelliklerinden biri, tutkulu araçlar üretmesi. Bu yönü özellikle motor teknolojileri ve tasarımlarda kendisini gösteriyor. Yeni 308 de bir süredir Alman markalarının muhafazakar ürünleriyle domine ettiği pazara yeni bir heyecan getirdi. Yeni nesil i Cockpit, ergonomik oturma pozisyonu, şık ve dinamik görünüm otomobilin avantajları arasında. Türkiye’de 1.2 litrelik 130 beygirlik motorla satılıyor. Başlangıç fiyatı 810 bin TL.

Yılın Otomobilleri

DACIA JOGGER

Dacia maliyet-fayda dengesinde küresel otomotiv pazarının muhtemelen en başarılı markası. Bu yıl içinde Türkiye’ye gelen Dacia Jogger’ı Iğdır’da doğa harikası tuz mağaraları çevresindeki bir lansmanda kullandım. Araç, SUV, MPV ve Station modellerin fonksiyonel özelliklerini başarılı şekilde bir araya getiriyor. 7 koltuk sunması büyük avantaj. Düz vitesli 1.0 litde benzinli motor 100 beygir gücünde. Başlangıç fiyatı 555 bin TL. Bu fiyatıyla Türkiye pazarının en ucuz 7 koltuklu modeli. Otomatik Jogger’ın 2023’te gelmesi bekleniyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder