Işınsu Kestelli İzmir'deki Göbeklitepe
HABERİ PAYLAŞ

İzmir'deki Göbeklitepe

İzmir, ilk çağlardan bu yana gözde bir yerleşim merkezi. Bereketli toprakları, doğal limanı onu tarih boyunca hep önemli bir çekim merkezi yaptı. Kent bir ucunda Bergama, diğer ucunda Efes Antik Kenti ile göz kamaştıran bir mirasa sahip. Ancak bunların yanında az bilinen zenginlikleri var ve en az Bergama ve Efes kadar ilgiyi hak ediyor. Bunların başında da Kemalpaşa ilçesindeki Ulucak Höyüğü’ yer alıyor. Höyükte 2009 yılından bu yana devam eden kazılarda, son olarak kilden yapılmış ve bütün halde 7 bin 700 yıllık kadın figürü bulundu.

Haberin Devamı

İzmir’in bilinen en eski yerleşim yeri olan 8 bin 850 yıllık Ulucak Höyüğü, aynı zamanda Ege Bölgesi’nin ilk çiftçilerine ev sahipliği yapıyordu. Buradaki ilk yerleşimciler, 7,5 metrelik kültür tabakası boyunca evlerini birbiri üzerine inşa ederek kesintisiz bin 150 yıl boyunca aynı yerde yaşamıştı. Ulucak Höyüğü kazılarıyla birlikte sadece İzmir’in değil, Batı Anadolu’nun günümüzden 8 bin 850 yıl önce iskân edildiğini öğrendiklerini belirten Kazı Başkanı Prof. Dr. Özlem Çevik, yerleşkenin önemini ve son bulunan figürün bilimsel değerini şu cümlelerle özetledi:

“Bölge, verimli bir ovada yer alıyor. Bin 150 yıl boyunca kesintisiz olarak iskân görmüş bir yerleşim yeri. İzmir’in ilk çiftçilerinin yerleştikten sonra iskân ve toplumsal olarak nasıl dönüştüğünü göstermesi açısından önemli. Bulduğumuz kil heykelcik bazı ritüellerde kullanılıyor. Genellikle bu tür figürleri kırık buluyoruz. Bunu bütün halinde bulduk. Çok nadir bir eser. Şimdiye kadar bütün bulunan üçüncü eser. Bu tür heykelciklerin geçmişte tanrıça betimlemesi olarak yorumlardık. Ancak son yıllardaki kazılarda sokağa veya çöplüğe atılmış olarak bulunmaları sebebiyle kutsal bir anlamı olmadığı yorumunu yapabiliyoruz.”

Evet; Ulucak Höyüğü sırlarını teker teker insanlarla paylaşıyor. Kazılar olanca hızıyla sürerken, bu değerli yerleşim daha çok tanıtımı ve ilgiyi hak ediyor.

BODRUM’DA SUSUZ BAHAR

Bodrum Türk turizminin en önemli markalarından biri. Dünya jet sosyetesinin ilgi odağı. Lüks otelleri, şık marinaları, ünlü restoranları ve tasarımcıların eserleriyle süslü butikleri ile her daim gündemde. Ama çok önemli bir sorunu var: Su yok.

Haberin Devamı

Son yollarda inşaat patlaması yaşayan, çok milyon dolarlı evlerle dolan Bodrum, özelikle COVID-19 salgını sonrası yaz-kış kalabalık ve altyapı artan talebi karşılayamıyor. Yol, su, elektrik, kanalizasyon ve sağlık hizmetleri yetersiz kalıyor. Ama en acil konu suyun yetersizliği. Bodrum’un ihtiyacını karşılayan barajlardan Mumcular Barajı’nın suyu tamamen bitti. Yaklaşık 18 milyon metreküp kapasitesi bulunan Mumcular Barajı’nda su dip seviyeye düştü. Bölgedeki bir diğer önemli baraj olan Geyik Barajı’nda da su seviyesi ölü hacim civarına indi. Yeraltı su seviyesi de oldukça düşük durumda. Eğer bölge yakın bir gelecekte yoğun yağmurlar almazsa çok yakında çeşmelerden su akmayacak.

FORBES’TE İKİ TÜRK

İş dünyası ve ekonomi dergisi Forbes, ABD’nin en zenginlerini derlediği ‘Forbes 400’ listesini yayınladı. 2023 listesinde teknoloji firmalarının sahiplerinin yükselişi göze çarptı. Listenin zirvesinde Tesla, SpaceX ve X’in sahibi Elon Musk var.

Haberin Devamı

Musk’ın serveti 251 milyar dolar. İlk 10’da yer alan diğer isimler, servetleri şöyle:

Jeff Bezos (161 milyar dolar), Larry Ellison (158 milyar dolar / Oracle), Warren Buffet (121 milyar dolar / Berkshire Hataway), Larry Page (114 milyar dolar / Google), Bill Gates (111 milyar dolar/ Microsoft) Sergey Brin (110 milyar dolar / Google), Mark Zuckerberg (106 milyar dolar / Meta), Steve Ballmer (96,3 milyar dolar / Bloomberg Lp) ve Michael Dell (71,5 milyar dolar / Dell Tech)

Bu yıl listede ABD’de yaşayan iki Türk de yer aldı. Bu isimler, özel havacılık ve savunma şirketi Sierra Nevada Corporation’ın (SNC) sahipleri Eren Özmen ve Fatih Özmen oldu. Eren Özmen 3,4 milyar dolarlık serveti ile 338’inci sıradan listeye girerken, 3,3 milyar dolarlık servetiyle eşi Fatih Özmen 345’inci sırada kendine yer buldu. Özmenlerin 1994 yılında satın aldığı SNC şirketi, Dream Chaser uzay aracı kullanılarak Uluslararası Uzay İstasyonu’na en az yedi kargo görevi gerçekleştirilmesi konusunda NASA ile sözleşme imzalamıştı.

 

Sıradaki haber yükleniyor...
holder