Işınsu Kestelli Meclis'teki kadınlara düşen büyük sorumluluk
HABERİ PAYLAŞ

Meclis'teki kadınlara düşen büyük sorumluluk

Türkiye, 14 Mayıs Pazar günü sandık başına gitti. Katılım oranının yaklaşık yüzde 85 olarak gerçekleştiği seçimlerde Meclis’e girecek partiler ve milletvekilleri belirlenirken, Cumhurbaşkanlığı seçimi 28 Mayıs’ta yapılacak ikinci tura kaldı. Herkes oy verdiği parti ya da beğendiği lider açısından sonuçları değerlendirecektir mutlaka. Ben ise konuya tamamen kadınlar açısından bakmak istiyorum. 28’inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi sonuçlarına göre, Meclis’e giren 600 milletvekilinin 121’ini kadınlar, 479’unu ise erkekler oluşturdu.

Haberin Devamı

27’nci Dönem parlamentosunda yüzde 17.1 olan kadın temsil oranı, 28’inci Dönem yüzde 20.1’e yükseldi. Yüzde 3’lük bir artış iyi gibi görünse de hem aday gösterilen kadın sayısı hem de seçilen sayısı açısından ortada çok net bir adaletsizlik olduğu kesin. Meclis’e en çok kadın milletvekili gönderen partiler sırasıyla AK Parti, Yeşil Sol Parti, CHP, İYİ Parti ve MHP oldu. AK Parti’den 50, Yeşil Sol Parti ve CHP’den 30’ar, İYİ Parti’den 6, MHP’den 4, Türkiye İşçi Partisi’nden ise 1 kadın milletvekili TBMM’de yer aldı.

AK Parti’nin 267 milletvekilinin 50’si kadınlardan oluştu. Buna göre, 27’nci Dönem’de AK Parti’de yüzde 17.9 olan kadın milletvekili oranı yüzde 18.7’ye çıktı. Yeşil Sol Parti’nin 61 milletvekilinden 30’unu kadınlar oluşturdu. Yeşil Sol Parti’de kadın temsil oranı yüzde 49 ile diğer partilere göre en yüksek düzeyde. 169 milletvekilinin 30’u kadın milletvekili olan CHP’nin, 27’nci Dönem’de yüzde 12.2 olan kadın milletvekili oranı yüzde 17’ye ulaştı. 50 milletvekilinden yalnızca 4’ü kadın olan MHP’nin geride kalan yasama döneminde yüzde 10 olan kadın milletvekili oranı ise yüzde 8’e düştü. Genel başkanlığını Meral Akşener’in yaptığı 44 milletvekili bulunan İYİ Parti’den ise 6 kadın milletvekili seçildi.

İYİ Parti’nin, 27’nci Dönem’de yüzde 6.9 olan kadın milletvekili oranı yüzde 13.7’ye yükseldi. 28’inci Dönem parlamentosunda 31 ilden kadın milletvekili yer almayacak. Bu kentler, Adıyaman, Aksaray, Amasya, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bolu, Burdur, Çanakkale, Çorum, Elazığ, Erzincan, Gümüşhane, Iğdır, Karabük, Karaman, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kilis, Kütahya, Niğde, Ordu, Rize, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak. Kadın vekil sayısının son 4-5 seçimdir istikrarlı bir şekilde artıyor olması sevindirici.

Haberin Devamı

Ama aynı oranda sevindirici olmayan şeyler de var. Mesela bu seçimlerde ittifaklar çatısı altında Meclis’e vekil yollayan bazı partilerin kadınlar hakkındaki söylemleri. Özellikle, vaatleri arasında “Bekâr kadınları sahiplendirmek” gibi bir madde yer alan Hüda-Par’ın kadınları adeta bir eşya ya da sokak hayvanı gibi görüyor olması asla kabul edilemez. Bu uygunsuz söylemlerle mücadele etme konusunda farklı siyasi görüşlere sahip tüm kadın vekillere önemli bir sorumluluk düşüyor.

HAYDİ SANDIĞA

İlk tur bitti. İlla ki sevineni de var üzüleni de ama önemli olan seçmen iradesinin sandığa nasıl yansıdığı. Herkesin sandıktan çıkan sonuca saygı göstermesi demokrasinin gereği. Demokrasinin bir diğer gereği de herhangi bir manisi olmayan herkesin sandığa giderek oyunu kullanması. Bu konuda gelişmiş batılı ülkelerden daha fazla hassasiyete sahip olan ülkemiz seçmenlerinin ikinci turda, ilk turda gerçekleşen katılım oranının daha da yukarı çekmesini temenni ediyorum. 28 Mayıs’ta Cumhurbaşkanlığı için yarışacak olan her iki adaya da başarılar diliyorum. Haftaya pazar seçim var, yazı yok. 4 Haziran’da görüşmek üzere...

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder