Işınsu Kestelli Venedik'ten örnek bir karar
HABERİ PAYLAŞ

Venedik'ten örnek bir karar

 

İtalya’nın en popüler turistik kenti Venedik için alınan radikal karar çok konuşuluyor. Kitle turizminin kentteki baskısını azaltmak için turist gruplarının büyüklüğüne sınırlamalar getirildi. 25 kişiden fazla olan turist gruplarının yasaklanacağı açıklandı. Uygulama haziran ayında başlayacak.

Ayrıca kalabalıkların dar sokaklarda, köprülerde ya da geçitlerde durmaları da engellenecek. Bunun yanında gürültü kirliliğine sebep olan ve genellikle turist rehberlerinin kullandığı hoparlörler de yasaklanacak.

Haberin Devamı

Yılda yaklaşık 20 milyon turistin ziyaret ettiği, yüksek sezonda adım bile atmanın mümkün olmadığı kentte, geçmişin izlerinin ve geleceğin ışıltısının korunması adına çok önemli bir karar...

Venedik’te, şehrin dokusunu bozdukları gerekçesiyle günübirlik ziyaretçilere karşı yıllardır bir savaş yürütülüyordu. Geçtiğimiz eylül ayında, günlük ziyaretçilere giriş için yaklaşık 5 Euro’luk bir “turist vergisi” uygulanacağı duyurulmuştu. Bu politika ilkbaharda 30 günlük bir deneme sürecinden geçecek. Ayrıca, 2021’de de İtalyan hükümeti büyük gemilerin Venedik’in ünlü limanına girmesini yasaklamıştı.

UNESCO’nun turist yoğunluğundan dolayı Venedik’i tehlike altındaki miras alanları listesine eklemesi, bu kararların alınmasını da beraberinde getirdi. Kitle turizmi yapan ülkemizin bu örneği önemsemesi gerek.

Çünkü bizim de gözümüz gibi bakmamız gereken doğal güzelliklerimiz ve kültürel miraslarımız yerler var. Mutlaka yerel halk ile turizmin birlikte sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlayacak projeler çalışılmalı, sürdürülebilirlik adına somut adım atılmalı ve teşvik edilmeli. Biz ise şimdilik sadece turizmin getirisine odaklanmış durumdayız ancak sezonda artan nüfusu taşıyamaz hale gelen tatil yerlerimizin bu ağırlığın altında kalabileceğini de artık görebilmeliyiz…

NBA’İN YILDIZI ALPEREN

NBA’deki temsilcimiz Alperen Şengün, Houston Rockets formasıyla başarılı performanslara imza atıyor. Henüz 21 yaşındaki Alperen, geçtiğimiz hafta Batı Konferansı’nda haftanın oyuncusu seçildi ve NBA All Star seçmeleri öncesi yükselişini sürdürdü. Genç yıldızın kısa ama başarılı geçmişine bakacak olursak:

Haberin Devamı

Basketbola 8 yaşında, doğduğu Giresun’da başladı. İlk profesyonel sözleşmesini 2018 yılında,
16 yaşında Bandırma Kırmızı ile imzaladı. Beşiktaş’a katıldığı sene, 2020-21 Basketbol Süper Ligi’nin “En Değerli Oyuncusu” (MVP) seçildi ve ligde MVP seçilen en genç basketbolcu oldu. 2021 NBA seçmelerinde 16’ncı sıradan seçilen Alperen, en üst sıradan seçilen ikinci Türk basketbolcu oldu. Sırbistan’da düzenlenen 2018 FIBA 16 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası’nda Türkiye’yi temsil etti ve bronz madalya kazandı. Gösterdiği performansla turnuvanın “En İyi Takımı”na seçildi…

Şimdi de basketbolun kalbi NBA’de harikalar yaratıyor. Tüm dünyanın heyecanla beklediği NBA All Star maçı 18 Şubat’ta oynanacak ve maç için taraftar oylaması 20 Ocak’a kadar devam edecek. Batı Konferansı ilk 5’i için yarışan milli yıldızımız şu an 7’nci sırada yer alıyor. Gelin, vote.nba.com/en adresinden Alperen’e oy verelim ve yıldızımızı tüm dünya ile birlikte izleyelim.

Haberin Devamı

INFLUENZA VE COVID ÜLKEYİ SARDI

Son günlerde kiminle konuşsam hasta. Influenza A, RSV, COVID başta olmak üzere Adenovirüs, Rotavirüs gibi mevsimsel virüsler dolaşımda. ABD’de yayılan bulaşıcılığı yüksek olan Omikron’un Kraken varyantı da yeni bir dalga endişesine yol açmış durumda.

Hastaneler üst solunum yolu şikâyetleriyle dolup taşıyor. İyileşme süreci de epey uzun sürüyor. Özelinden kamusuna hastaneler tıklım tıklım. Servislerde, acillerde yatak bulmak büyük şans. Bizi ülkece yatağa düşüren virüs hangisi bilemiyoruz ama tüm virüslerin birbirine geçtiği, teşhisin bile günler sürdüğü bir salgının içindeyiz.

Türk Tabipleri Birliği, yaşadığımızı şeyi, basit bir nezle değil, ölümcül Influenza ve COVID salgını olarak açıkladı ve tedbir olarak, “Riskli grupları korumak için grip aşısı halen mevcuttur, mutlaka yaptırılmalıdır ve aşı karşıtları söylemleriyle kafası karıştırılan yurttaşlar doğru bilgilendirilmelidir. COVID-19 güncel varyantı için aşı temin edilmeli, risk gruplarına uygulanmalıdır” dedi. Tabii ki ilk tedbiri almak yine bizlere düşüyor. Maske-mesafe-hijyen kuralını mutlaka uygulamalı, kalabalık yerlerden uzak durmalıyız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder