Mehmet Yalçınkaya Kalorisi düşük besin değeri yüksek: Semizotu
HABERİ PAYLAŞ

Kalorisi düşük besin değeri yüksek: Semizotu

Yoğun olarak Akdeniz bölgesinde yetişen semizotu, Avrupa, Asya, Orta Doğu ve Afrika'da bolca tüketiliyor. Kalorisi düşük ama besin değeri yüksek bir sebze olan semizotunun pek çok faydası var. Tokluk hissi yaratır, aynı zamanda dengeli beslenmenin vazgeçilmez bir kaynağıdır.

Baharda daha çok tüketin

Son zamanlarda sağlıklı beslenme bilinciyle sofralarımızda daha fazla yer bulan, gerek sıcak gerekse soğuk olarak farklı lezzetlerde karşımıza çıkan semizot tam bir şifa deposu. Demir, kalsiyum, potasyum ve C vitamini yönünden hayli zengindir. Diğer yeşil yapraklı sebzelere oranla omega-3 yağ asidi daha fazladır.

Haberin Devamı

SEÇERKEN DİKKAT!

Tazelik ve doğallığı gösteren en önemli detaylardan biri yapraklarının rengidir. Yaprakları koyu yeşil renkte olanlarını tercih edin. Semizotu, özellikle havalar ısındığında tezgahlardaki yerini alır. Diriliğini kaybetmiş yapraklara sahip bir semizotunun lezzeti olmaz.

Nasıl ayıklamalı?

  • Semizotu, toprağa yakın yetiştiği için çamurlu bir haldedir. Tüketilmeden önce iyice arındırılması ve temizlenmesi çok önemlidir.
  • Ayıklamadan önce mutlaka kök kısmını koparın ve temizliğe öyle başlayın
  • Kök kısmını kopardığınız semizotunu bir-iki kez sudan geçirdikten sonra sirkeli suda bekletin.
  • Daha sonra birkaç kez sudan geçirerek temizleme işlemini tekrarlayın. Yapraklar üzerinde toprak kalmamasına dikkat edin.

Kurutabilir ve Dondurulabilir

Arzu ederseniz semizotunu dondurabilirsiniz. Bu işlem dokusunu bozabilir ama çorba yapmak için kullanabilirsiniz. Buharda pişirdikten sonra fazla suyunu sıkarak hava almayan şekilde dondurun. Bu sebzeyi kurutarak saklamak da mümkündür. Semizotu çok yönlü bir sebzedir. Yemeğini yapabilir, salatalarda kullanabilir, börek ya da sandviç içinde koyabilirsiniz. Sapları yemeklere, çorbalara kıvam vermek için de kullanılabilir.

Kalorisi düşük besin değeri yüksek: Semizotu

Gümüş Balığı

(1 PORSİYON)

MALZEMELER

  • Bir adet (100 gr.) salamura gümüş balığı
  • 50 ml. elma sirkesi
  • 50 ml. limon suyu
  • 100 ml. portakal suyu
  • 5 gr. toz şeker
  • 30 gr. kalın salamura tuzu

GARNİTÜR

  • Turp turşusu
  • Pancar turşusu
  • Rezene turşusu
  • Portakal turşusu

GÜMÜŞ BALIĞI 925 AYAR YAPIM AŞAMALARI

Gümüş balığının içini temizleyin ve kılçıklarını ayıklayın. Kelebek olacak şekilde balığın filetosunu çıkarın. Elma sirkesi, limon suyu, portakal suyu, toz şeker ve kalın salamura tuzunu bir kapta karıştırın. Hazırladığınız karışımın içine balığı yerleştirip 10 dakika buzdolabında bekletin. Balığı tabağa alın, turşuları yerleştirip servis edin.

ŞEFİN NOTU:

Bu yemeği balık salamura hatta balık turşusu olarak düşünebilir, meze olarak sunabilirsiniz. İsteğe bağlı olarak sevdiğiniz herhangi bir salatayla tüketmenizi öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder