Mehmet Yalçınkaya Topraksız tarım mümkün mü?
HABERİ PAYLAŞ

Topraksız tarım mümkün mü?

Geleceğe bir bakış attığımızda, kaybolan ve azalan toprak, iklimsel krizin getirdiği verim problemleri, geleneksel tarım yöntemlerinden farklı olarak topraksız tarımı öne çıkarabilir. Bitkilerin toprak yerine besin çözeltilerinin içinde yetiştiği bu yöntemde su, oksijenle zenginleşmiş ortam ve besin maddeleriyle gelişen ürünler belki de geleceğin yeni nesil çözümü olacak. Bir başka ismi ‘hidroponik tarım’ olarak da geçen bu yöntem, hem bireysel hem de kitlesel üretimler için uygun. Büyük seralarda bu konuda sistemler kurulup çalışmalar yapılıyor. Aynı zamanda evlerde, bahçelerde topraksız tarım aktiviteleri deneysel olarak devam ediyor. Toprak, ışık gibi doğal değişkenler olmayan bu yöntemde doğal sapmalar azaldığı için oldukça olumlu sonuçlar alınıyor. Bir diğer topraksız üretim yöntemiyse Nasa’nın uzayda bitki yetiştirmek için kullandığı ‘aeroponik sistem’. Bu yöntemde, havayla üretim yapılıyor. Bitkiler asılarak konumlandırılıyor ve böylece oksijene erişimi kolaylaştırılıyor. Gerekli olan besinler ve su ise püskürtme yöntemiyle sağlanıyor.

Haberin Devamı

DİSTOPİK BİR ROMAN GİBİ

Sevgili okurlar, tüm bu gelişmeleri yakından takip eden biri olarak bazen biz şeflerin gelecekte varacağımız noktayı da şimdiden görür gibi oluyorum. Distopik bir roman içinde topraksız bir geleceğin lezzet anlayışının dimağının değiştiği bir dünyada, sofraların da çok değişeceğini öngörüyorum. Elbette dünya değişecek ve biz hep geçmişi özleyeceğiz. Ama bir toprak insanı olarak belirtmeliyim ki, tarladan eve dönen çiftçinin traktörü durdurup, oğluyla beraber sıcacık bir francalayı bölüp içine tereyağ, peynir ve mis gibi tarladan kopmuş domates kattığı gün doğumlarının, o lezzetin, toprak kokusunun, domatesin dudak kenarlarımızdan akan suyunun ve anların yerini ne tutabilir ki… İçine doğduğumuz toprakların kıymetini daha çok bilmeliyiz. Ne dersiniz?

Topraksız tarım mümkün mü

SAMSA TATLISI

Malzemeler (8 Porsiyon)

ŞERBET İÇİN
* 3 su bardağı su
* 3 su bardağı şeker
* ½ adet limon suyu

TATLI İÇİN
* 1 su bardağı çekilmiş ceviz
* 4 yemek kaşığı toz şeker
* 1 çay kaşığı tarçın
* 2 adet yumurta beyazı
* 12 adet milföy hamuru (her biri 60 gr)
* 1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
* 2 adet yumurta sarısı

Haberin Devamı

YAPILIŞI

Tencereye su, şeker ve limon suyunu koyup kaynatın ve soğumaya bırakın. Çekilmiş cevizleri, toz şekeri, tarçını ve yumurta beyazlarını bir kap içine alıp iyice karıştırın. Her bir milföy hamurunu merdane yardımıyla inceltin, uç taraflarına hazırladığınız cevizli harcı koyup rulo haline getirin ve 2 eşit parçaya bölün. Tepsiyi ayçiçek yağıyla yağlayıp ruloları dizin. Üzerine yumurta sarsını sürüp önceden ısıttığınız 170 derecede fırında iyice kızarana kadar pişirin. Tatlıları fırından çıkarıp daha önce hazırlamış olduğunuz soğuk şerbeti dökün ve servis edin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder