Mehmet Yalçınkaya Troya Kültür Festivalinde Gastronomi sohbetleri
HABERİ PAYLAŞ

Troya Kültür Festivalinde Gastronomi sohbetleri

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Kültür Yolları Festivalleri projesinde yer alan Troya Kültür Festivali kapsamında geçtiğimiz hafta Çanakkale’deydim. Bu vesileyle Türkiye genelinde düzenlenen gastronomi sohbetlerinin bir parçası olmaktan memnuniyet duydum. Çanakkale’de Nedime Hanım Konağı’nda yaptığımız sohbette bölgesel gastronominin değerinden, ülkemizin verimli topraklarından elde edilen ürünlerden ve bölgesel hasatların kıymetinden bahsettik.

ÇANAKKALE, GASTRONOMi ROTASINDA NEREDE?

Haberin Devamı

Çanakkale’de bulunan balıklar, peynir çeşitleri, meze kültürü oldukça önemli. Bir şehrin gastronomi merkezi olması, bir şekilde turizmde de farklı noktalara gelmesini sağlıyor. Bu noktada Çanakkale’mizde yapılacak çok şey var. Elbette Truva kültürel mirası, Çanakkale şehitliğimiz, bölgenin stratejik önemi, geçmişi, tarihin en büyük zaferi, şehrin öneminde en ön sırada. Çanakkale Boğazı sayesinde, Anadolu ile Avrupa; Akdeniz ile Karadeniz arasında bağlantı sağlandığı için de bölge ayrıca zengin bir kültürel yapıya sahip. Bir şehre duyulan merak, orayı ziyaret etme isteği, tarihi değerinin yanı sıra, yemek kültürüyle de desteklendiğinden ziyaretçilerin rotasında değişmezler arasında yer alıyor. Şehirde kurulması istenen mutfak akademisi için de her türlü desteğimi vereceğimi belirttiğim sohbette buluştuğumuz tüm dostlara teşekkür ediyorum.

Troya Kültür Festivalinde Gastronomi sohbetleri

ÇANAKKALE

Malzemeler
(1 Porsiyon)

* Minekop balığı 180 gr (Fileto)
* Arpacık soğanı 4 adet (Halka doğranmış)
* Taze biberiye 1 dal
* Tereyağı 40 gr
* Ayçiçek yağı 30 ml
* Un 30 gr
* Tuz
* Taze çekilmiş tane karabiber

TERBIYELI PATLICAN

* Kemer patlıcan 1 adet (Yaklaşık 150 gr - közlenmiş, kabuğu soyulmuş)
* Muskat rendesi
* Limon kabuğu rendesi 1/4 adet
* Sarımsak 1 diş (Rendelenmiş)
* Tuz
* Taze çekilmiş tane karabiber
* Süt 200 ml
* Kars Gravyer Tuil
* Kars gravyer
* Garnitür
* Pancarlı soğan turşusu
* Deniz ıspanağı 3 adet

* Patlıcanları közleyin. Bir kaba sütü dökün. Limon kabuğu, tuz ve karabiber, muskat ve sarımsak rendesini ekleyin. Sosun içine közlenmiş patlıcanı yerleştirin ve terbiyesi için 20 dakika bekletin. Tavaya ayçiçek yağı dökün. Terbiye olan patlıcanı una bulayıp kızartın.
* Minekop filetoyu dilimleyin, tuz ve karabiberle tatlandırın. Tavada tereyağını eritin, arpacık soğanı ekleyin ve minekop dilimlerini tavaya alın. Taze biberiyeyi ekleyip balığı mantolama tekniğiyle pişirin ve kenara alın.
* Patlıcanların beklediği sütü balığın üzerine dökün. Tavanın kapağını kapatıp 3-4 dakika kısık ateşte pişirin. Pişen balıkları kenara alın, kalan sosu tavada çektirin.

Haberin Devamı

Kars Gravyer Tuil

Kars gravyeri rendenin ince bıçağıyla rendeleyin. Yağsız tavada iki yüzünü de kızartın ve soğumaya alın.

Sunum

Kızaran patlıcanları tabağa alın, üzerine minekop dilimlerini yerleştirip, çektirilen sosu üzerine dökün. Kars gravyer tuil, pancarlı soğan turşusu ve deniz ıspanağıyla servis edin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder