Mehmet Yalçınkaya Yemekte denge hayatta denge
HABERİ PAYLAŞ

Yemekte denge hayatta denge

Dengeli beslenme sadece sağlıkçıların değil, şeflerin de gündeminde önemli yer tutuyor. Bu dengeyi tabaklamadan, reçete oluşumuna kadar her yere taşımak çok değerli. Bir reçeteyi oluştururken ürünün kalitesi ile başlayan süreçte, tarifin içindeki yağ, baharat, ürün çeşitliliğini doğru dengede oturtmak bir şekilde aritmetik demek. Bu doğru matematik şefin tecrübesi, reçetenin ar-gesi ile ilgili uzun bir tecrübe gerektiriyor. Bir yandan da yeniliklere açık olmak, dünyayı takip etmek ve yeni deneyimlerle reçeteyi zenginleştirmek çok önemli. ANNELERİN YEMEKTEKİ EL KARARI DENGESİ Annemizin el kararı dediği, kulak memesi olarak tarif ettiği tecrübe aslında geçmiş deneyimlerimizin toplamıdır diyebiliriz. Biz şeflerin yemekte kurduğu aritmatiği anneler yılların tecrübesi ile göz kararı diye tanımlamış. Bu tecrübe ile yapılan yemekler de ilk deneyimlerimizi ve damaklarımızdaki ilk dengeyi belirliyor. Bu sebeple bilinç altı deneyimlemelerimiz gelecekteki tabak seçimlerimizi de etkiliyor.

Haberin Devamı

TERBİYELİ BAKLA

Malzemeler (6 Porsiyon)

Yemekte denge hayatta denge

BAKLA TEMİZLEME İÇİN
* 4 su bardağı su
* 1 çay kaşığı tuz
* 1 yemek kaşığı un
* 1 adet limon suyu

BAKLA İÇİN
* 1 kg taze bakla
* 3 adet soğan (yarım ay
şeklinde doğranmış)
* 2 adet domates (soyulmuş,
küçük doğranmış)
* 1 adet havuç (rendelenmiş)
* 1 su bardağı zeytinyağı
* 2 su bardağı su

TERBİYE İÇİN
* 2 yemek kaşığı yoğurt
* 1 yemek kaşığı un
* 1 adet yumurta sarısı
* 1 su bardağı su

SUNUM İÇİN
* 1 demet dereotu
(ince kıyılmış)

* Bir kap içine dört bardak suyu, tuzu, unu ve limon suyunu ilave edip karıştırın. Uçlarını kesmiş olduğunuz baklaları bu su içine atın. Bu sayede baklalarınız pişerken siyahlaşmayacak.

* Tencereye sırasıyla baklaları, soğanları, domatesleri ve havuçları dizin. 1 su bardağı zeytinyağını ilave edip suyu ekleyin üzerine pişirme kağıdı serip kapağını kapatın, 40 dakika pişirin.

* Terbiye için bir kaba yoğurt, un, yumurta sarısı ve yarım bardak suyu ilave edip iyice çırpın, terbiye sosunu elde edin.

* Pişen zeytinyağlı baklalar üzerine terbiyeyi dökün hafif hafif sallayarak terbiyenin tüm tencereye yayılmasını sağlayın.

Haberin Devamı

* 5 dakika kaynatıp, soğumaya bırakın. Soğuyan baklayı tabağa alın, üzerine dereotu serperek servis edin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder