Memet Özer Lezzetlendirilmiş su ve buharla pişirme teknikleri!
HABERİ PAYLAŞ

Lezzetlendirilmiş su ve buharla pişirme teknikleri!

Değerli Posta okuyucuları, bu hafta sizlerle gerçekten çok sağlıklı ve hafif pişirme teknikleri ile hazırlanan lezzetli tarifler paylaşmak istedim. Evet bu haftaki tariflerimizi su ya da buharla pişireceğiz.

Tabii ki yapacağımız küçük dokunuşlarla bu hafif yemekleri çok lezzetli hale getireceğiz. Bazılarında soslar, bazılarında da yapacağımız yan yemekler lezzetin anahtarı olacak. Tariflere geçmeden önce bir konuya dikkat çekmek istiyorum.

Suyla pişirilen yemeklerde kullanacağınız suyun lezzetli olması çok önemli. Bu yüzden tariflerin bir çoğunda kullanabileceğiniz lezzetli bir sebze suyu tarifini ilk olarak sizlerle paylaşacağım.

Haberin Devamı

İkinci önemli husus da bugün uygulayacağımız tariflerde, suyun tam olarak kaynama noktasına gelmemesi. Su kaynamaya başladığı zaman, isterseniz altını kısarak ya da arada bir altını kapatarak ısıyı kontrol etmeniz önemli.

Bu iki konuyu da belirttikten sonra tariflere geçmenin vakti sanırım geldi. Şimdiden afiyet olsun.

BUHARDA PİŞMİŞ SEBZELER ÜZERİNDE SUDA PİŞMİŞ BONFİLE

MALZEMELER

400 gr bonfile (bütün halde temizlenmiş)

1 adet defne yaprağı

3 kaşık zeytinyağı

Tuz ve iri çekilmiş karabiber

2 bardak sebze suyu

Streç film

BUHARDA PİŞMİŞ SEBZELER

1/2 adet karnabahar (ayıklanmış)

2 adet kabak (irice doğranmış)

2 adet havuç (irice doğranmış)

2 adet defne yaprağı

10 sap maydanoz

5 sap taze soğan

1 bardak sebze suyu

Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Mutfak tezgahınıza genişçe bir şekilde streç filmi sarın. Bonfilenizi zeytinyağı, tuz ve karabiberle iyice ovun. Daha sonra bonfileyi streç filmin üstüne alın ve kalan zeytinyağını ve defne yaprağını üstüne dökün.

Streç filmi kenarlarından iyice burarak sıkıştırın ve kenarlarını bağlayın. Kürdanla üzerine 3 adet delik açın. Sebze suyunu ısıtın ama kaynamasın. Bonfileyi sebze suyunun içine alın aynı ısıda yaklaşık 20- 30 dakika pişirin.

Daha iyi pişmiş seviyorsanız süreyi uzatabilirsiniz. Başka bir tencere içinde sebze suyunu ısıtın, içine maydanoz sapları, taze soğan ve defne yapraklarını ilave edin. Tencerenin üzerine metal bir süzgeç yerleştirin.

Haberin Devamı

Önce havuçları koyup üstünü alüminyum folyo ile kapatıp yaklaşık 5 dakika buharda pişirin. Daha sonra karnabaharları ekleyip 10 dakika daha pişirin. En son kabakları da ekleyip 5 dakika daha pişirin.

Sebzelerin biraz diri kalması daha iyi olacaktır. Pişen sebzeleri servis tabağına alıp pişme suyundan üzerine biraz gezdirin. Pişen bonfile parçalarını üzerine ilave ederek servis yapın.

FIRINDA PATATES VE KABAK MÜCVERİ ÜZERİNDE POSE (ÇILBIR) YUMURTA

MALZEMELER

2 adet kabak (soyulmuş rendelenmiş ve suyu sıkılmış)

2 adet patates (soyulmuş, rendelenmiş ve suyu sıkılmış)

4 sap taze soğan (ince kıyılmış)

2 adet yumurta

2 kaşık rendelenmiş kaşar peynir

1 kaşık dereotu (ince kıyılmış)

2 kaşık zeytinyağı

1 kaşık un

Tuz, karabiber

POSE YUMURTA

4 adet yumurta

2 kaşık sirke

HAZIRLANIŞI

Tüm mücver malzemesini iyice birbirine yedirin. Dilerseniz bir fırın tepsisine yağlı kağıt serip üzerine kaşıkla düzgünce mücver malzemesinden katmanlar yerleştirin, dilerseniz de alüminyum ya da karton kalıpları yağlayarak malzemeyi içine yerleştirin.

Haberin Devamı

Önceden 190 derecelik fırında yaklaşık yarım saat pişirin. Pose yumurta için bir tencerede su ısıtın. Ancak fokurdamaması gerekmektedir. İçine sirkeyi ilave edin. Yumurtaları teker teker bir fincan içine kırarak yavaşça suya bırakın.

Bir kaşıkla özenle resimdeki gibi toparlayın. Yaklaşık 3 ya da 4 dakika suyun içinde kalması yeterli olacaktır. Daha sonra pişen mücverleriniz üzerinde servis yapın.

PALAMUT BUĞULAMA

MALZEMELER

1 adet takoz şeklinde kesilmiş palamut (1 Eylül’den itibaren bulmanız mümkün)

2 bardak sebze suyu

1/2 adet limon suyu ve kendisi

Tuz, karabiber

SOS

1 kaşık tereyağı

1 tatlı kaşığı un

1 bardak pişme suyu

HAZIRLANIŞI

Bir tencere içinde, tüm sıvı malzemeyi ısıtın. Dikkat edin tam olarak kaynamasın. Daha sonra balıkları suyun içine alın. Rengi değişip pişene dek altı kısık şekilde bırakın. Sos için bir tavada tereyağını eritin, unu kavurun, yavaşça pişme suyunu karıştırarak yedirin. Gerekirse bir süzgeçten geçirerek balıklarla servis yapın.

YILDIZ ANASONLU ARMUT TATLISI VE VANİLYA SOS

MALZEMELER

4 adet armut (kabukları soyulmuş, sapları üzerinde bırakılmış)

1 adet çubuk tarçın

2 adet yıldız anason

Armutların 3/4’ü kadar su

Toz şeker (su oranın yarısı kadar)

VANİLYA SOS

2 yemek kaşığı mısır nişastası

2 bardak süt

1/2 bardak toz şeker

2 yumurta sarısı

fiske tuz

1/2 bardak su

1 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı vanilya

HAZIRLANIŞI

Bir tencere içinde şeker, su, yıldız anason ve çubuk tarçını karıştırın. Kaynatın ve altını kısın. Gerekirse 2 dakika kapatın. Armutları içine yerleştirin. Hafif yumuşayıncaya kadar kısık ateşte, arada bir kaşıkla şerbetten üzerlerine dökerek pişirin.

Ilınmaya bırakın. Sos içinse bir tencerede su, şeker, vanilya ve tuzu çırparak kayantın. Daha sonra altını kapatın. Yumurta sarılarını teker teker çırparak ilave edin. En son tereyağı ekleyip armut tatlınızı servis yapın.

(25.08.2013 tarihli Posta Karnaval'dan alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder