Murat Çelik İki çocuktan biri hasta!
HABERİ PAYLAŞ

İki çocuktan biri hasta!

Kiminde yüksek ateş, kiminde öksürük, bazısında burun akıntısı, bazısında ishal... Çevremizde o kadar çok çocuk hasta ki bu aralar. Neredeyse iki çocuktan biri hasta. Konunun uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’ı aradım dün. “Ne oluyor çocuklarımıza” diye sordum.

İki çocuktan biri hasta

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Ceyhan mevcut durumu detaylarıyla anlattı:

  • Bu aslında her sene bu zamanlar çocuklarda gördüğümüz üst solunum yolu enfeksiyonu. Bu sene biraz daha fazla olmasını bekliyorduk. Okulların açıldığı dönemden sonra, çocuklar temas etmeye ve virüsleri eve getirmeye başladılar.
  • Bekliyorduk çünkü tedbirler birden kaldırıldı. Uzun süre mikroplarla karşılaşmasını önlediğiniz insanları temasa açık şekilde toplumun içine koyarsanız bu tip hastalıklara yakalanır.

EN YAYGINI RİNOVİRÜS

  • Şu sıralarda en çok görülen ‘Rinovirüs’. Her sene bu dönemlerde yaşadığımız bir vaka artışı var. Bir salgın söz konusu değil.
  • Aileler şunu bilsin: Eğer ateş ile birlikte öksürük, burun akıntısı ve ses kısıklığı varsa, nedeni yüzde 99 virüstür. O yüzden de antibiyotikten bir fayda görmez çocuk.
  • Bu virüslerin herhangi bir tedavisi de yok aslında. Bu, kendiliğinden geçen bir hastalık. Genellikle 5 gün içerisinde tablonun düzelmesini bekleriz. Düzelmezse üstüne bakteri eklenir ve tablo uzar. O zaman yeniden değerlendirmek lâzım.
  • Virüsler genellikle tek bir bölgede kalmaz. Bakteri gibi değildir. Yayılırlar vücutta… Ama bakteriler, örneğin beta, bademcik iltihabının tek nedenidir. Bakteridir ve sadece bademciği tutar. Ama virüs burnu, solunum yollarını hepsini etkiler. Hapşırık, burun akıntısı varsa virüstür. Bu ara sadece öksürük, ateş, burun akıntısı değil bademcik iltihapları da başladı.
  • Sadece ateş, öksürük ve nefes darlığı varsa zatürre gelişebilir. Bu durumda film çekip tanısı koyulup antibiyotik başlanmalıdır.

SOĞUK ALGINLIĞI YANLIŞ BİR İFADE

  • Şöyle yanlış bir kabul var: Sanki soğuk, insanı hastalandırıyormuş gibi... Soğuk algınlığı sözü halk arasında söylenir ama yanlıştır. Soğuk, insanın sağlığını sıcak kadar kötü etkilemez. “İnsan soğukta mı kalsa daha kötü etkilenir, sıcakta mı” diye sorsanız, sıcak daha kötü etkiler.
  • Soğukta sadece bazı virüslerin yaşam süresi uzar. Soğuk havalarda insanlar birbirlerine daha yakın ve havalandırmasız yerlerde daha uzun süre kalırlar. Virüs böylece daha kolay yayılır. Yoksa hastalığı yapan soğuk hava değildir.

COVID DE VAR AMA BİLMİYORUZ

  • Bir de RSV var. Bu virüs biraz daha ağır seyrediyor. Bronşit gibi solunum yollarını tutuyor ve hışırtılı bir solunum ve ateşle geliyor.
  • COVID ise bu tabloların hemen hemen hepsini taklit edebiliyor. COVID’in ilk döneminde burun akıntısı, hapşırık pek görülmüyordu. Ama varyantlarla birlikte bu şekilde vakalar da geliyor.
  • Dünya Sağlık Örgütü “Böyle bir tablo geldiği zaman test yapın ve gripten ayırın” diyor. Çünkü grip ve bademcik iltihabında ilaç tedavisi var ama COVID’de tek çare izolasyon.
  • Bizim bugün gördüğümüz vakaların bir kısmının da COVID olduğunu unutmamak lâzım. Test yapan bütün ülkeler yeni varyantlarıyla birlikte COVID’i tespit ediyor.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder