Murat Çelik Sırada Burcu Paşalı mı var?
HABERİ PAYLAŞ

Sırada Burcu Paşalı mı var?

Bu ülkenin kadına şiddet ve kadın cinayetleri konusundaki kapkaranlık sicilinin sembolleşmiş dramlarından biridir Ayşe Paşalı cinayeti. Kadınların, hayatı onlara zehir eden erkeklerden ayrılsalar, boşansalar da o erkeğin şiddetinden kurtulamadıklarının en acı örneklerinden biridir Ayşe Paşalı cinayeti. Tam 12 yıl önce, 7 Aralık 2010’da, boşandığı kocası İstikbal Yetkin tarafından 11 bıçak darbesiyle öldürüldü Ayşe Paşalı. 7 Aralık, üç kızından en büyüğü Burcu’nun doğum günüydü!

GÖZ GÖRE GÖRE

Paşalı, eski kocası tarafından öldürüldüğünde sadece 42 yaşındaydı. Cinayetten bir buçuk sene önce Yetkin’in tecavüzüne uğrayıp şiddet görmüş, bunun üzerine savcılığa başvurmuştu. Katil İstikbal Yetkin, daha önce defalarca olduğu gibi yine serbest bırakıldı. Sonunda da kaçınılmaz son göz göre göre geldi. Katil, evlilikleri boyunca şiddet uyguladığı kadının peşini boşandıktan sonra da bırakmayıp canavarca hisle, planlayarak işledi cinayeti. 26 cm’lik bir bıçakla!

Haberin Devamı

SEMBOL DAVA

Ayşe Paşalı cinayeti toplumda infial yaratıp medyada da büyük yer bulunca, Türkiye’de kadına şiddet konusundaki farkındalık arttı. Mahkeme, üç ay gibi kısa bir sürede katili ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Bu ceza bir kadın katiline ilk kez veriliyordu. Toplumsal duyarlılık, yargı gibi yasama üzerinde de etkili oldu ve 6284 sayılı (Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair) Kanun çıkartıldı. Gerçi, İstanbul Sözleşmesi’nin iptalinin ardından bugün hâlâ yürürlükte olan 6284’e rağmen kadın cinayetleri devam ediyor ama yasanın çıkması önemli bir gelişmeydi. Bu arada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde görülen davanın sonunda Türkiye, 2020’de Paşalı’nın öldürülmesindeki sorumluluğunu kabul ederek aileye tazminat ödedi. Devlet bir kadını daha koruyamamıştı.

7 ARALIK 2022

Bugün artık yetişkin olan üç kızı var Ayşe Paşalı’nın. İstikbal Yetkin’e “baba” değil, “katil” diyen, bilinçli, güçlü, hayata tutunmuş üç genç kadın. Kamuoyu üç kardeşin en büyüğü Burcu Paşalı’yı tanıyor. Annesini kendi doğum gününde kaybeden Paşalı, bu tarihin katil tarafından bilinçli seçildiğini düşünüyor.

Haberin Devamı

Uzun süredir, düzenli olarak psikolojik destek alan Burcu Paşalı, avukatıyla birlikte katıldığı Halk TV canlı yayınında korkunç bir gerçeği açıkladı. Hem doğum günü hem de annesi Ayşe Paşalı’nın 12’nci ölüm yıldönümü olan önceki gün de doktoruyla randevusu varmış ama o randevuya gitmemiş. O gitmemiş ama bir başkası gitmiş o saatlerde hastaneye. Doktorun sekreterine “Ben Burcu’nun babasıyım” diyen bir erkek! Katil baba, ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum şekilde cezaevinde.

Ama belli ki içeride de rahat durmuyor ve eski eşinden sonra bu defa da büyük kızının peşine düşmüş. Bu noktada iş devletin güvenlik ve istihbarat birimlerine düşüyor. 12 yıl önce Ayşe Paşalı’yı koruyamayan devlet, bugün Burcu Paşalı’yı korumalıdır. Hem o kadının ruhunun huzur bulması hem de kendini kamu vicdanında bir nebze olsun affettirebilmek için.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder