Murat Gülderen Akıllı yol arkadaşları
HABERİ PAYLAŞ

Akıllı yol arkadaşları

Dijital dönüşümle birlikte artık arabalar da yaşam alanı haline geldi. Bluetooth ya da Wi-Fi sayesinde tüm mobil işlemler araçların tabletlerinden de yapılabiliyor. Yani aracınız çok eski değilse sürüş esnasında telefonu elinize almanızın bahanesi yok. Araçlar akıllandıkça sürüş esnasında hayatı kolaylaştırıcı yazılımlar da hızla artıyor. Odakta ise genelde tasarruf var. Yakıt harcamalarınızdan en uygun benzin istasyonlarına, size en yakın hızlı şarj soketlerinden aynı güzergahtaki şoförlerle etkileşimlere kadar pek çok işlemi anlık olarak gerçekleştirebiliyorsunuz.

Haberin Devamı

DRIVVO: Bu otomobil yönetimi uygulaması, aracınız için harcadığınız yakıt, tamir ve bakım gibi pek çok masrafı günlük, haftalık, aylık ve yıllık olarak kaydetmenizi sağlıyor. Ayrıca çıkacağınız uzun yol ya da tatil için ortalama ne kadarlık harcama yapacağınızı da hesaplayan uygulama, bakım zamanı geldiğinde de hatırlatma yapıyor.

FUELIO: Tasarruf amaçlı geliştirilen bu ücretsiz uygulama da arabanız için sürekli yakıt günlüğü tutuyor. Ne zaman ve ne kadarlık yakıt aldığınızı, iki süre arasında geçen zamanda yaptığınız yolu grafiklerle görmenizi sağlayan uygulama, böylelikle masrafları anlık olarak takip etmenizi sağlıyor.

MOBİL KAZA TUTANAĞI: Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından geliştirilen bu uygulama, kaza tutanaklarının dijital ortamda hızlıca yapılmasını sağlıyor. Kazaya neden olan yerleri de kesin olarak tespit eden uygulamaya araç plakaları ve kimlik numaralarıyla giriş yapılıyor ve oluşturulan form, anında iki tarafın sigorta şirketlerine gönderiliyor. Buradan poliçe bilgileri de görülüyor.

WAZE: Waze, toplum temelli bir navigasyon uygulaması. Yani uygulamayı kullanan tüm sürücülerle etkileşim halinde olabiliyorsunuz. Örneğin topluluğun paylaştığı yakıt fiyatları ile yolunuzun üzerindeki en ucuz benzin istasyonunu bulabiliyorsunuz. Ayrıca bölgedeki kazaları, yoldaki tehlikeleri ve en iyi rotaları bildiren uygulama, aynı yöne giden arkadaşlarınızı da gösteriyor.

PLUG SHARE: Bu uygulama, dünya genelindeki elektrikli araç şarj istasyonlarının nerede olduğunu, fiş tiplerine kadar nokta atışı gösteriyor. Hızlı şarj yapanları da filtreleyen uygulama, kısa yol tarifleri de veriyor. Uygulama ayrıca oturduğunuz bölgeye yakın bir yere soket eklendiğinde de size otomatik bilgi veriyor.

Haberin Devamı

CARPLAY VE ANDROID AUTO: Apple’ın CarPlay’i ile Google’ın Android Auto’su, elleri direksiyondan ayırmadan sokak sokak yol tarifi almadan arama yapmaya, sesli mesaj göndermeden müzik dinlemeye kadar pek çok işlemi kolaylıkla yapabiliyor. Tüm senkronizasyon Siri ve Google asistanlar aracılığıyla gerçekleştiriliyor.

TEKNO TURU

  • Marshall’ın 300 gram ağırlığa sahip bluetooth 5.1 hoparlörü Willen, 2 bin 990 TL’den pazara sunuldu. Tek şarjda 15 saatten fazla çalışabilen cihaz, suya ve toza dayanıklı. Dahili mikrofonu sayesinde aramaları da cevaplayabilen cihaz, birden fazla hoparlöre de bağlanabiliyor.
  • Casper’ın 50MP arka, 8MP ön kamera özelliğine, 8 çekirdekli işlemci gücüne, 5000 mAh’lık bataryaya, 12 GB’a varan RAM’e ve yüz tanıma sensörlerine sahip telefonu VIA F30 Plus 6 bin 999 TL’den satışa çıktı.
  • Taksi çağırma uygulaması inDrive, Türkiye’de de faaliyete başladı. Şu an sadece İstanbul’da hizmet veren uygulamada sürücülerin ve yolcuların birbirlerini seçebilecekleri ve karşılıklı yorum yapıp not verebilecekleri bir sistem bulunuyor.

HAFTANIN OLAYI

ÇİFTÇİYE ÖZEL ;LAÇLAMA DRONE’U

Dronmarket, çiftçiler için özel geliştirilen zirai ilaçlama drone’u DJI Agras T40’ı Türkiye’de tanıttı. 50 kg yük taşıma kapasitesine sahip araç, saatte 213 dekar tarlayı ilaçlayabiliyor. 1.5 ton gübre serpme özelliği de bulunan drone’un 360 derece engel algılama sistemi de var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder