Murat Gülderen Bu cihazlara kulak verin
HABERİ PAYLAŞ

Bu cihazlara kulak verin

Türkiye’de 2 milyon civarında kişi işitme engelli. Bu hastalık genellikle yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkıyor. Dünya genelindeki istatistiklere göre 65 yaş üzerindeki her üç kişiden biri bu sorunu yaşıyor. Ancak erken teşhis, bu hastalığın kalıcı olmasının önüne geçiyor. Bu nedenle özellikle ani işitme kayıpları yaşadığınızda anında uzman bir doktora görünmeniz gerekiyor. Bu haftaki konumuz işitme engelliler için geliştirilen akıllı çözümler. Bu özel cihazlar ve mobil uygulamalar sayesinde kimseden destek almadan yaşamınızı kolaylıkla sürdürebilirsiniz.

Haberin Devamı

SİNYALLERİ YAKALIYOR

Mikrofon, alıcı ve verici parçalarından oluşan ‘Koklear İmplant’, ses sinyallerini yakalayıp, bunu kulağın arkasındaki derinin altına yerleştirilen alıcıya gönderiyor. Bu alıcı da sinyalleri salyangoz olarak bilinen iç kulağa ulaştırıyor. Sinyaller de işitme sinirini uyarıyor ve beyne yönleniyor. Uzmanlara göre 3-6 ay arasındaki kullanımda Koklear İmplantı olan çoğu kişi konuşma ve işitme anlamında önemli kazanımlar elde ediyor.

Bu cihazlara kulak verin

 

HAFİF SORUNLAR İÇİN

Bose’un ABD İlaç Dairesi (FDA) onaylı SoundControl işitme cihazları da ses getiren teknolojiler arasında. Hafif veya orta derecede işitme kaybı olan yetişkinler için geliştirilen cihaz, Bose Hear mobil uygulaması üzerinden de kontrol edilebiliyor. 3 gram ağırlığında ve suya dayanıklı olan cihazın ses ayarı, basit iki kontrol sistemi aracılığıyla anında yapılabiliyor.

Bu cihazlara kulak verin

 

CANLI ALTYAZI VE BİLDİRİM

80’den fazla dil desteği olan ‘Canlı altyazı ve bildirim’ adlı bu uygulama, karşınızdaki ya da yakın çevrenizdeki kişilerin ne söylediğini anında yazılı metne çeviriyor. Siz de karşınızdaki kişinin söylediklerini yine yazarak ona cevap verebiliyorsunuz. Uygulama ayrıca, evinizde meydana gelen yangın, gürültü gibi durumlarda de telefonunuza ya da akıllı saatinize bildirim gönderiyor. Tabii bu işlem için telefonunuzun mikrofonunu açmayı unutmayın.

Bu cihazlara kulak verin

 

GÜRÜLTÜYÜ ÖNLÜYOR, KONUŞMAYI AÇIYOR

Ses çözümleri şirketi Sennheiser, etraftaki gürültü kirliliğini keserken yakınlarınızdaki konuşmaları size netleştiren ‘Conversation Clear Plus’ adlı bir cihaz geliştirdi. Farklı özelleştirme modları olan cihaz ile isterseniz TV ya da radyo da dinleyebiliyorsunuz. Cihaz ayrıca Bluetooth bağlantısı ile normal bir kablosuz kulaklık gibi de kullanılabiliyor.

Haberin Devamı

İŞARET DİLİ İLE ÖYKÜ

İşitme engelli çocukların okumayı öğrenmeleri ve sosyalleşmeleri için geliştirilen ‘StorySign’ adlı bu uygulama, normal kitapları işaret diline çevirebiliyor. Kitap yine bu şekilde öyküler de okuyabiliyor. Geniş bir kitap yelpazesi olan uygulamada halihazırda 15 dil desteği var. Uygulama, Avrupa İşitme Engelliler Birliği ve pek çok önemli işitme engelli okulu ile birlikte geliştirildi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder