Murat Gülderen Bu uygulamalar hayat kurtarıyor
HABERİ PAYLAŞ

Bu uygulamalar hayat kurtarıyor

Türkiye’yi derinden sarsan depremin ardından milyonlar tek yürek oldu. Çalışmalar tüm hızıyla sürerken GSM şirketleri başta olmak üzere birçok kurum harekete geçti. Bölgede borcundan dolayı kapalı olan tüm telefon hatları da Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom tarafından internet yüklü şekilde açıldı. Operatörler, mobil baz istasyonları ile bölgede kapasite artırımına da gitti. Vatandaşlara sık sık yapılan ‘iletişim için telefon hatlarına yüklenmeyin, interneti kullanın’ çağrıları da yerini buldu ve bölgeden bilgi akışı sağlanabildi. Sosyal medya da dün özellikle çok etkiliydi. Yardım isteyen, arkadaşına veya akrabasına ulaşamayanlar Twitter’dan adres ve konum belirterek seslerini duyurmaya çalıştı. Sosyal medya dışında doğal afet zamanında hayat kurtarabilecek uygulamaları telefonunuza indirmenizde fayda var. İşte öne çıkanlar…

Haberin Devamı

Bu uygulamalar hayat kurtarıyor

AFAD

Bu uygulama sayesinde yardıma ihtiyacı olan vatandaş, tek tuşla 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ulaşarak durumlarını bildirebiliyor. Ayrıca afet anında sesli görüşme imkanı olmayanlar ise uygulama içindeki hazır mesajları kullanarak mesaj yoluyla da iletişim kurabiliyor. Buradan çağrı yapıldığında konum bilgisi sisteme işlendiği için afetzedenin telefonunun şarjı bitse de arama-kurtarma çalışmaları daha etkin yürütülebiliyor.

LAST QUAKE

Sismologlar tarafından geliştirilmiş bu uygulama, depremleri anında öğrenmeyi, gerekli uyarıları yapmayı ve yakınlarınızla iletişime geçmeyi sağlıyor. Uygulamanın en önemli özelliklerinden biri ise deprem alanındaysanız durumunuzu algılayıp sevdiklerinize yine kısa mesaj ile uyarı verebilmesi.

RADYO DALGALARI

GOTENNA: Hücre servisi yani şebeke veya Wi-Fi olmadan iletişim kurmayı sağlayan uygulama, verileri VHF radyo dalgaları üzerinden gönderiyor. GPS ile konum yollama ve yardım isteme özelliğine de sahip uygulama sayesinde ücretsiz çevrimdışı haritalar indirmek de mümkün.

DÜDÜK SESİ ÇIKARIYOR

WHISTLE: Bu uygulama, eğer enkaz altında kalıp size yardım etmeye çalışan kişilere sesinizi duyuramıyorsanız tıpkı bir düdük sesi çıkararak sesinizi iletmenizi sağlıyor. Uygulamayı indirdikten sonra hemen çalışır konumda olduğunu kontrol edin.

Haberin Devamı

İNTERNET OLMADAN İLETİŞİM

OFFLINE CHAT: Bu bir çevrimdışı mesajlaşma uygulaması. 100 metreye kadar internet veya yerel ağ olmadan bire bir ya da grup halinde iletişim kurmanızı sağlıyor. Kısa sinyal, çevrenizdeki kullanıcılara doğrudan Wi-Fi üzerinden ses, metin, fotoğraf ve video mesajları gönderebiliyor.

OTOMATİK SMS ATIYOR

GÜVENDEYİM: AKUT’un bu uygulaması, internete gerek duymadan tek bir butona basarak konum bilgilerinizi ve otomatik kısa mesajları, önceden belirlediğiniz kişilere gönderiyor. Olası bir afet durumunda baz istasyonları yoğunluktan dolayı, kapasitelerinin çok üstüne çıktığı için çalışamıyor. SMS sistemi bu nedenle kritik önemde.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder