Murat Gülderen Depresyonda mısınız?
HABERİ PAYLAŞ

Depresyonda mısınız?

Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırmasına göre dünyada 322 milyon kişi depresyon tedavisi görüyor.

Ancak tahminlere göre depresyonda olan kişi sayısı bunun en az 2 katı.

Türkiye’de Sağlık Bakanlığı istatistiklerine göre ise yılda 8.6 milyon kişi ruh ve sinir hastalıkları nedeniyle doktora başvuruyor.

Ve yine resmi rakamlara göre kadınlar erkeklerden daha çok depresyona giriyor.

SESTEN TEŞHİS

Depresyon ve strese bağlı psikolojik sorunlara ilişkin farkındalık, teknoloji dünyasının da en önemli gündem maddelerinden biri. Uluslararası yazılımcılar, bu alanda yapay zekanın nimetlerinden de sonuna kadar yararlanıyorlar.

Haberin Devamı

ABD’nin önemli teknoloji enstitüsü MIT’teki araştırmacılar, insanların sesinden depresyon seviyesini tespit edebilen bir yapay zeka geliştirdiler. Bunun için teşhis yapılan kişinin herhangi bir konu hakkında konuşması yeterli oluyor.

5 DAKİKA YETER

Bu haftaki köşemizde işte, özel hayatta ve toplumsal yaşantıda yüklenen stres ve gerilimlerden sıyrılmaya yardımcı olacak pratik uygulamaları derledik.

Uzmanların destekleriyle hazırlanan bu uygulamalardan birine günde 5 dakika bile ayırmanız hayatınızı değiştirecektir. Ancak ciddi bir ruhsal sorun hissediyorsanız doktora görünmeniz gerektiğini de asla aklınızdan çıkarmayın.

Mindshift: Bu uygulama, endişelerinizle yüzleşip onlardan nasıl kurtulacağınızla ilgili öneriler sunuyor. Performans korkusu, sosyal endişeler, mükemmeliyetçilik, panik gibi durumlarla nasıl başa çıkabileceğinizle ilgili size çeşitli tavsiyeler veren uygulama, rutin olarak ruh halinizi de izliyor.

Meditasyon: Kullanıcıların mutluluklarını keşfetmelerine yardımcı olmak amacıyla geliştirilen bu uygulama, stres, uykusuzluk, nefes, motivasyon, odaklanma gibi konularda çözümler sağlıyor. 150’den fazla meditasyon sunan uygulama, duygularınızı tanımayı, stresinizi yönetmeyi, endişelerini azaltmayı ve uyku problemlerinizi çözmeyi vaat ediyor.

Stress Relax: Bu uygulama ise her hangi bir zamanda kaygı seviyenizi kontrol altına almak ve zihinsel sağlığı iyileştirmek için uygulamalı taktikler veriyor. Bunları yaparken nefes kontrolü, stresi yok etmek için gevşeme ve kendi kendine masaj yapma teknikleri de sunan uygulamanın günde en az 10 dakika kullanılması tavsiye ediliyor.

Haberin Devamı

Depresyon testi: Yine uzmanlar eşliğinde hazırlanan bu uygulama ise yüklenir yüklenmez depresyon durumunuzu test etmek için size yaklaşık 20 soru soruyor. Test bittikten sonra ne yapmanız gerektiği konusunda rehberlik eden uygulama, gizlilik açısından kullanıcılarının verdiği hiçbir cevabı kaydetmediğine dikkat çekiyor.

Öfke testi: Öfkesini hiçbir zaman kontrol edemeyenler için geliştirilen bu uygulama, birtakım testlerle kişinin öfke yoğunluğunu ve özelliklerini anlamasını sağlıyor. Elde edilen verilerle kullanıcıyı zorlamadan çeşitli uygulamalarla ne zaman ne yapılması gerektiğini anlatan bu uygulamanın geliştiricileri de kişisel verileri tutmadığına vurgu yapıyor.

HAFTANIN OLAYI: UÇAN TAKSİ HAZIR

Alman Volocopter, tamamen elektrikli ve dikey iniş kalkış yapabilme yeteneğine sahip hava taksisi VoloCity’i 1000 defadan fazla uçtuktan sonra tanıttı. İki kişilik araç, tam 18 pervaneye sahip ve tek şarjla 35 kilometre yol gidebiliyor.

Haberin Devamı

Avrupa Havacılık Ajansı tarafından belirlenen güvenlik standartlarını tam olarak karşılayan VoloCity, halka açık ilk test uçuşunu yılsonuna kadar Singapur’da gerçekleştirecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder