Murat Gülderen Sinir bozucu paylaşımı yok etme rehberi
HABERİ PAYLAŞ

Sinir bozucu paylaşımı yok etme rehberi

Sosyal medya platformlarında her gün şiddet, müstehcenlik, istismar, ağır hakaretler, provokatif söylemler ve ayrımcılık gibi toplumu yaralayan binlerce içerik paylaşılıyor. Bunların etkileşimi ise milyonlarca kişiye ulaşıyor. Bunlar, ruh sağlığını olumsuz etkilediği gibi insanlar arasında güven temellerini de yerle bir ediyor. Bu sorunu kökten çözmenin yani bu tür içeriklere mahal vermemenin aslında çok basit yolları var. Aşağıda anlatacağımız taktiklerle hem bunlardan kurtulabilir hem de bunları paylaşanları kendi kötülükleriyle baş başa bırakabiliriz.

Haberin Devamı

Sinir bozucu paylaşımı yok etme rehberi

 

TWITTER

  • Buradaki hassas içerikleri engellemek için öncelikle Twitter’daki ‘ayarlar’ bölümüne geliyorsunuz. Oradan ‘gizlilik ve güvenlik’ seçeneğini tıklıyorsunuz. Orada ise ‘gördüğün içerik’ kısmından ‘hassas içerik olabilecek medyayı görüntüle’ seçeneğinin yan kutucuğundaki işareti kaldırıyorsunuz.
  • Canınızı sıkan içerikler paylaşan kişiyi komple de engelleyebilirsiniz. Bunun için o kişinin profil resminin yanındaki ‘üç nokta’ya tıklıyorsunuz. Açılan seçenekler arasında ‘bu kişiyi engelle’ linki var. Oraya bastığınızda işlem tamamlanıyor.
  • Twitter, topluluk kurallarını ihlal eden içerikleri bildirme seçeneği de sunuyor. Bu sayede içerikler incelenerek gerekli önlemlerin alınması sağlanabiliyor. Bunun için yine üstte belirttiğimiz ‘üç nokta’yı tıklıyorsunuz ve açılan ‘kişiyi bildir’ linkinden şikayetinizi yapıyorsunuz.
  • Twitter’da kelimeleri sessize alma yani filtreleme seçeneği de bulunuyor. Bu işlemi de yine gizlilik ve güvenlik kısmından halledebiliyorsunuz. Açılan yere istemediğiniz kelimeleri ve hashtag’leri yazdığınızda o kelimeleri içeren hiçbir twit ana sayfanıza düşmüyor.

TIKTOK

  • TikTok, özel algoritması ile beğendiğiniz içerikleri, takip ettiğiniz hesapları ve ilgi alanlarınızı göz önünde bulundurarak size içerik sunuyor. İstenmeyen içeriklerin sayısını azaltmak için ilgi alanlarınızı belirlemek, takip ettiğiniz hesapları gözden geçirmek ve beğenilerinizi dikkatlice seçmek önemli.
  • ‘Ayarlar ve Gizlilik’ seçeneğine gelerek buradaki ‘Gizlilik’ bölümünde içerik ayarlarınızı düzenleyebiliyorsunuz. Örneğin, ‘Duyarlı İçerik Kontrolü’nü etkinleştirerek istenmeyen veya duyarlı içeriklerin görüntülenmesini sınırlayabilirsiniz.
  • İstemediğiniz bir kullanıcıyı engellemek için, o kullanıcının profil sayfasına gitmeniz ve sağ üst köşede bulunan üç nokta simgesine tıklamanız gerekiyor. Açılan menüden “Kullanıcıyı Engelle” seçeneğini seçtiğinizde o kullanıcının içeriklerini artık görmüyorsunuz.
  • Bir başka seçenek de yine istemediğiniz içerikleri gördüğünüzde, ilgili videoyu açın ve sağ alt köşede bulunan paylaşım menüsü simgesine (ok işareti) tıklayın. Açılan menüden ‘Rapor Et’ seçeneğini seçin. TikTok, içeriği inceleyerek topluluk kurallarını ihlal eden içerikleri kaldırıyor.

FACEBOOK

  • Ayarlar kısmından ‘profil ve etiketleme bölümüne gelerek ‘profilinden belirli kelimeleri içeren yorumları gizle’ seçeneğini tıklıyorsunuz. Burada da görmek istemediğiniz sözcükleri ve söz gruplarını gizleyebiliyorsunuz.
  • Yine istemediğiniz bir kullanıcıyı engellemek için, o kullanıcının profil sayfasına gidiyorsunuz ve sağ üst köşedeki üç nokta simgesine tıklıyorsunuz. Açılan menüden ‘Engelle’me seçeneğini tıkladığınızda, o kişinin içeriklerini görmüyorsunuz.
  • Ayrıca yine istemediğiniz içerikleri gördüğünüzde, ilgili gönderinin sağ üst köşesindeki üç nokta simgesine tıklayarak ‘şikayet et’ seçeneğini tıklayarak Facebook’a bildirim yapabiliyorsunuz. Facebook da içeriği inceliyor ve ihlal durumunda ilgili paylaşımı kaldırıyor.
  • Facebook reklamalarla ilgili de size terciler sunuyor. Reklamları kişiselleştirmek için ‘Ayarlar ve Gizlilik’ bölümünde ‘Reklam Tercihlerin’ seçeneğine gidiyorsunuz. Burada, size gösterilen reklamları belirli bir ölçüde kontrol etme imkanınız var. İstemediğiniz reklamları gizleyebiliyorsunuz.

INSTAGRAM

  • İstemediğiniz içerikleri görürseniz, ilgili gönderinin sağ üst köşesinde bulunan üç nokta simgesine tıklayarak ‘şikayet et’ seçeneğini tıklıyorsunuz. Instagram da bu içerikleri inceleyerek topluluk kurallarını ihlal edenleri tespit ediyor ve gerekli önlemleri alıyor.
  • İstemediğiniz bir kullanıcıyı engellemek için, o kullanıcının profil sayfasına gidiyorsunuz ve sağ üst köşedeki üç nokta simgesine tıklıyorsunuz. Açılan menüden “Engelle” seçeneğini tıklıyorsunuz. Bu, o kullanıcının sizin profilinizdeki içeriklerinizi görmesini engelliyor ve sizin de onun içeriklerini görmemenizi sağlıyor.
  • Rahatsız edici yorumları filtrelemek için yine ‘Ayarlar ve gizlilik’ seçeneğinden ‘Yorumlar’ bölümünü tıklıyorsunuz. Açılan sayfada ‘şu kişilerin yorumlarını engelle’ kısmında gerekli bildirimi yaparak o sorunu da komple çözmüş oluyorsunuz.
  • Instagram’da yine ayarlar bölümünden ‘hassas içerik kontrolü’ de yapabiliyorsunuz. Burada ‘daha az hassas içerik görebilirsin’ seçeneğini tıklayarak, keşfet, reels ve konu etiketi sayfalarında istemediğiniz görüntülerle karşılaşmayı ortadan kaldırabiliyorsunuz.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder