Murat Gülderen Şirketlere ilham veren çevreci girişimciler
HABERİ PAYLAŞ

Şirketlere ilham veren çevreci girişimciler

Başta kadın ve genç girişimcilerin becerilerini geliştirmeyi ve onlara eşit fırsatlar sunmayı hedefleyen ‘Grow Up’ programından mezun olanlar, Beşiktaş BTM’de yatırımcıların karşısına çıkarak icatlarını anlattılar. Gıda, tarım ve yeşil dönüşüm odaklı projelerde hedef, daha yeşil ve sürdürülebilir bir dünya tasarlamak.

DÜNYA MARKASI OLMA YOLUNDALAR

Alman Uluslararası İş Birliği Kurumu (GİZ) ve Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) işbirliği ile yürütülen ‘Grow Up: Türkiye’de Start-up Ekosistemi Çeşitliliğinin Desteklenmesi’ projesi tamamlandı. Özellikle tarım, gıda ve yeşil dönüşüm alanlarında çalışmalar yapan kişileri girişimcilik ekosistemine kazandırmayı hedefleyen program kapsamında, iş kurma, iş kapasitesini geliştirme ve sürdürülebilirlik becerileri kazanma gibi konularda eğitimler verildi. Mezun olan genç girişimciler, yatırımcıların karşısında sunum yaparak projelerinin uluslararası arenaya açılması için ter döktüler. İşte dikkat çeken bazı ‘yerli’ projeler:

Haberin Devamı

AGROVECH

Yapay zeka destekli yazılım, drone tabanlı analiz teknolojisi ve uydu görüntüleriyle tarlaları daha verimli bir şekilde yönetmeye yardımcı oluyor. Hasat dönemi belirleme, bitki büyümesi, rekolte tahmini gibi konularda gerçek zamanlı bilgi akışı sunan sistem, verimi ve kazancı artırmayı vaadediyor.

MAPLA BIOTECHNOLOGY

Yenilikçi ve sürdürülebilir tarım çözümleri geliştiren ve üreten Mapla da gıda atıklarını kullanarak biyoplastik üretimi ve sıfır atık hedefine yönelik kompost gübre üretimini amaçlıyor. Bu sayede geleneksel bileşenlere sağlıklı ve sürdürülebilir alternatifler sunulacak.

FARMHOOD

Bu girişim, Türkiye’nin zengin tarımsal kaynaklarını yeni nesil gıda işleme teknolojileri ile daha katma değerli ürünler haline getirmek ve israfı önlemek amacı ile kuruldu. Katkısız, koruyucusuz ve şeker ilavesiz şekilde üretilen ürünler, meyve, sebze ve atıştırmalıklardan oluşuyor. Ürünler vatandaşa, lezzetli cipsler olarak sunuluyor.

ORBIBA ROBOTICS

Yapay zeka ile veri işleme yeteneğine sahip robot platformları üretmek amacıyla kurulan Orbiba, organik tarım uygulayıcılarına özel çözümler sunuyor. Şirket, bu girişim ile güvenilir gıdaya erişim problemini çözmek için inisiyatif alan organik tarım uygulayıcılarına, karbon ayak izi minimal, akıllı küçük robotlar ile destek vermeyi amaçlıyor.

Haberin Devamı

NFS FONKSIYONEL GIDA

Bu girişim de gıdaları doğal ve fonksiyonel bileşenlerle zenginleştiriyor. Şirketin ürettiği ürünler arasında, chia tohumlu incir sosu, çilek sosu, vişne sosu, chia tohumlu reçel gibi farklı lezzetler yer alıyor. Chia bitkisi, nane, adaçayı ve lavantanın da içinde bulunduğu Lamiaceae (ballıbabagiller) ailesinden geliyor.

YOMIO DROPS

Bu girişim de fonksiyonel atıştırmalık kategorisinde vatandaşa sağlıklı yaşam ve doğru beslenme alışkanlığı kazandırmak amacıyla kuruldu. Tamamen gıda bileşenlerinden oluşan, yoğurt içeren, katkı maddesi kullanmadan uzun raf ömrü sağlayan ve güvenli hayvansal gıda tüketimini destekleyen lezzetli atıştırmalıklar sunuyor.

KOBİ’LERE YERİNDE EĞİTİM TAM GAZ

Küçük ve Ortaölçekli İşletmelerin (KOBİ) büyüme potansiyellerini gerçekleştirmek için ihtiyaç duydukları bilgi ve becerileri kazanmalarına odaklanan ‘İşimi Yönetebiliyorum Programı’nın son durağı Gaziantep oldu. Beş yılda 4 bin 500’ü aşkın KOBİ temsilcisine ulaşılan programın Gaziantep ayağında; finansmana erişim, tedarik zinciri, finansal dayanıklılık, e-ticaret ve e-ihracat konuları ele alındı.

Haberin Devamı

DEPREMZEDE ESNAFA 10 MİLYON DOLAR

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), depremden etkilenen 11 ildeki 4 bin 600 küçük işletmeye 10 milyon dolar tutarında toparlanma hibesi dağıttı. Münferit hibe tutarı, ortalama 2 bin dolar olmak üzere, asgari 35 bin TL, azami ise 200 bin TL olarak belirlenmişti. Hibe yararlanıcıları, aldıkları nakdi kendi işletmelerinin herhangi bir ihtiyacı için kullanabiliyor. Tüm bölgede dağıtılan hibelerin yüzde 42’si kadınların yönettiği işletmelere verildi.

İŞE ALIMLARI ARTIK YAPAY ZEKA YAPACAK

Dijital istihdam platformu Eleman. net, işletmelerin en kısa sürede en doğru elemanı seçmelerini sağlamak için yapay zeka destekli ‘Seç & Yerleştir’ uygulaması geliştirdi. Uygulama, adayların ön görüşmelerini, mülakatlarını ve değerlendirmelerini yaptıktan sonra ilgili firmaya gerekli yönlendirmeyi sağlıyor. Firmalar bu sayede zamandan tasarruf ederek verimliliklerini artırma fırsatı yakalıyor.

Şirketlere ilham veren çevreci girişimciler

İHTIYAÇ ANALİZİ

Eleman net Kurucu Ortağı Özlem Demirci Duyarlar, uygulamanın firmalara kapsamlı bir çözüm sunduğunu söyleyerek, “Öncelikle işletmelerin personel ihtiyaçlarını analiz ediyoruz ve açık pozisyonlar için yapay zeka desteği ile geniş eleman havuzumuzdan uygun adayları hızla buluyoruz. İşe alım uzmanlarımız, görüşmeleri ve değerlendirmeleri hızlı bir şekilde tamamlayıp işverenlere en uygun adayları liste halinde sunuyor” diye konuştu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder