Murat Gülderen Tatilde alınacak 7 dijital önlem
HABERİ PAYLAŞ

Tatilde alınacak 7 dijital önlem

9 günlük Ramazan Bayramı tatili başladı. Keyifli bir tatilin birinci şartı elbette kafanızın çok rahat olmasıdır. Bu nedenle dijital verilerinizden banka hesaplarınıza, geride bıraktığınız evinizde olabilecek hırsızlıklar ve su baskınlarına karşı önlem almanız hayati önem taşıyor. Sadece birkaç işlemle kendinizi ve varlıklarınızı kolaylıkla koruyacak o tedbirleri sizler için hazırladık.

Tatilde alınacak 7 dijital önlem

AKILLI EV: Akıllı ev, internet bağlantısı üzerinden uzaktan kontrol edilebilen cihazlar ve sistemlerle donatılmış bir evdir. Bunun içerisine elbette akıllı kilit sistemi de dahildir. Bununla birlikte, Wi-Fi bağlantılı duman dedektörü, akıllı termostat ve akıllı vana gibi sistemler sayesinde su baskını, yangın gibi olası kötü sürprizlerden telefonunuza gelen bildirimler sayesinde anında haberdar olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Tatilde alınacak 7 dijital önlem

AKILLI KİLİT: Akıllı kilit, geleneksel anahtar yerine, parmak izi, PIN kodu, yüz tanıma ve mobil uygulama gibi farklı yöntemlerle açılabilen bir kilit türüdür. Uzaktan erişim ve kontrol imkanı sunduğu gibi kapı giriş çıkışlarını takip etme olanağı sağlar. Böylelikle evinize hırsız girmeye kalkarsa telefonunuzdan size anında bildirim gelir.

Tatilde alınacak 7 dijital önlem

KONUM HASSASİYETİ: En sık yapılan hata konum bilgilerinin sosyal medyadan deşifre edilmesidir. Bunu paylaştığınızda, evinizin boş olduğunu bildirmekle birlikte nerede olduğunuzu ve ne zaman orada olduğunuzu da açık etmiş olursunuz. Bu da hırsızlara davetiye çıkarmak anlamına gelir. Ayrıca istemediğiniz kişiler tarafından takip edilmemek ve kimlik avı, dolandırıcılık gibi siber saldırılara hedef olamamak için konum paylaşımından her zaman uzak durun. Ayrıca dijital ayak izi konusunda hassas olun.

Tatilde alınacak 7 dijital önlem

OTOMATİK ÖDEMELERE DİKKAT: Tatildeyken hesap bakiyelerinizi kontrol etmek daha zor olabilir. Hatta bazı abonelikler veya hizmetler gizli ücretler içerebilir veya fiyatları zamanla artabilir. Bu nedenle, banka hesaplarınızda otomatik ödeme ayarları varsa, bunları gözden geçirin ve gereksiz olanları iptal edin. Böylece hesabınızdan beklenmedik veya fazladan çekilen miktarları tespit edebilir, gerektiğinde önlem alabilirsiniz.

Haberin Devamı

Tatilde alınacak 7 dijital önlem

YEDEKLEYİN: Tatilin getirdiği rahatlıkla telefonunuzu ya da bilgisayarınızı kaybedebilir, düşürüp kırabilir veya önemli dosyalarınızı yanlışlıkla silebilirsiniz. Bu nedenle ilk fırsatta yedekleme yaparak tüm verilerinizi garanti altına alın. Bu işlemi telefonunuzun ayarlarından kolaylıkla yapabilirsiniz. Bilgisayarda yedekleme yapacaksanız harici sabit sürücü kullanabilirsiniz. Ayrıca elbette yedeğinizi bulut depolamada da saklayabilirsiniz.

Tatilde alınacak 7 dijital önlem

ŞARJA GÖRE ROTA: Hızlı şarj istasyonlarının sayısı her geçen gün artsa da elektrikli araçları olanların, uzun yolculuk öncesi rotayı şarj noktalarına göre planlaması büyük önem taşıyor. Bataryayı komple bitirmeyin. Ayrıca artık pek çok konaklama tesisinde 3.7 kW, 7.4 kW, 11 kW ya da 22 kW gücünde çıkış sağlayan şarj üniteleri var. Tatilinizi planlarken bu imkana sahip bir tesis seçerseniz, aracınızı gece şarj edip, gündüzleri çevreyi rahatlıkla gezebilirsiniz.

EBEVEYN KONTROLÜ: Bu dönemlerde çocuklar, okula gitmedikleri için çok fazla boş zamana sahip olurlar. Ebeveynler de heveslerini doya doya alsınlar diye onların elektronik cihazlarıyla oynamalarına izin veriyor. Bu noktada ebeveyn kontrolünü elden bırakmamanız gerekiyor. Ebeveyn kontrolü, ebeveynlerin çocuklarının internette neler yaptığına dair kontrol sahibi olmalarını ve onları uygunsuz içeriklerden korumalarını sağlıyor. Artık neredeyse tüm telefon ve tabletlerin ebeveyn kontrol özelliği bulunuyor. Bunu ayarlardan yapabilirsiniz. Bu özellik yoksa da ‘kids360’, ‘ebeveyn kontrolü’, ‘famisafe’ gibi pek çok uygulamadan faydalanabilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder