Murat Gülderen Turquality'nin püf noktaları
HABERİ PAYLAŞ

Turquality'nin püf noktaları

Yerli markaların yurtdışında kıyasıyla rekabet edebilmeleri için devlet tarafından verilen Turquality desteği, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) için kritik önem taşıyor. Çünkü Türkiye ekonomisinin yüzde 90’ından fazlasını KOBİ’ler domine ediyor. Fakat bunların çoğu halen geleneksel ticaret yöntemlerinden ayrışamadıkları ve kurumsallaşamadıkları için ihracatta beklenen patlamayı bir türlü yapamıyorlar.

Turqualitynin püf noktaları

 

KALEM KALEM DESTEK

Tam da bu noktada Turquality’nin 20 yıldır uzman danışmanlığını yapan Progroup Turquality ve Uluslararası Yönetim Danışmanlık Başkanı Dr. Salim Çam ile olayları en basit haliyle anlatan bir rehber hazırladık. Destek miktarı nedir? Hangi kalemleri kapsıyor? Geri ödeme var mı? Kimler bundan faydalanabiliyor? Şartları neler? Hangi sektörler avantajlı gibi akılda kalan bazı önemli soruları irdeledik. Salim Çam’ın en büyük üzüntüsü, bu desteklerin 20 yıldır verilmesine rağmen KOBİ’lerin çok büyük kısmının halen bu fırsatlardan haberlerinin olmaması.

Haberin Devamı

KOŞULLAR NELER?

Turquality ’nin bu yıl için belirlediği hibe tutarı toplam 180 milyon 995 bin TL’ye, bundan bağımsız olan marka desteği ise 90 milyon 497 bin TL’ye çıkarıldı. Bu destekler her yıl enflasyon oranında artıyor. Bundan faydalanmak isteyen şirketlerin öncelikle ürün veya hizmet ihracatı yapması gerekiyor. Son üç yıllık ihracat ortalamasının da en az 3 milyon dolar olma şartı var. Ayrıca Türkiye ve yurtdışında en az bir ülkede marka tescili olmalı. İşletme süreçleri de kusursuz yönetilmeli.

HANGİ SEKTÖRLERİ KAPSIYOR?

Prefabrik, sıvı içecekler, cam, doğaltaş, seramik, elektrik elektronik, enerji, hazır giyim, ilaç, işlenmiş tarım ürünleri, kimya kozmetik, kuyumculuk, makine, mobilya, orman ürünleri, otomotiv, plastik, savunma, gıda, tekstil, ulaştırma altyapı hizmetleri, bilişim, eğitim, dijital oyunlar, film, gastronomi, lojistik, sağlık turizmi, yazılım ve yolcu taşıma.

BAŞVURU NASIL YAPILIYOR?

Başvuru şartlarına www.turquality.com/ basvuru/nasil-basvurulur linkinden ulaşılıyor. Ancak önce firmanızın yetkinlik seviyesinin ölçülmesi gerekiyor. Bunun için sitedeki ön değerlendirme setini doldurmanız, sonrasında ise otomasyon sistemi üzerinden istenen belgelerin eklenmesi gerekiyor. Başvurular, talep edilen dökümanlar ile TİM Turquality sekreteryasına yapılıyor.

Haberin Devamı

KAÇ ÇEŞİT DESTEK VAR?

2 şekilde devlet desteği bulunuyor. Bunlardan ‘Turquality/ Turquality’ adlı destek, 2023 yılı için yıllık 180 milyon 995 bin TL ’yi kapsıyor. Bu destek, her 5 yılda bir yeni hedef ülke eklenerek devam ediyor. ‘Turquality Marka’ adlı desteğin tutarı ise yıllık 90 milyon 497 bin TL. Bu destekler hibe olarak veriliyor. Halihazırda 192 marka Turquality destek programından, 119 marka da marka destek programından faydalanıyor. En önemli destek kalemleri, bilgi teknolojileri, Ar- GE, dijitalleşme, tedarik zinciri ve marka yönetimi.

LİMİTSİZ TURQUALITY DESTEKLERI NELER?

  • Kalite, çevre, ruhsatlandırma belgeleri ve test giderleri k İstihdam personel harcamaları
  • Yurtiçi ve yurtdışı etkinlik katılımları k Uluslararası kuruluşlara üyelik giderleri
  • Ürün ve hizmet yerleştirilmesine yönelik giderler.
  • Reklam, tanıtım ve pazarlama harcamaları (hedef pazar başına 5 yıl) k Pazar araştırması çalışması ve raporlar (hedef pazar başına 5 yıl)
  • Yurtdışı ofis, depo, mağaza kira ve dekorasyon harcamaları
  • Yönetim Danışmanlık ve yazılım harcamaları Marka desteklerinin en önemli kalemleri neler?
  • Ürün ve hizmet tescili k Reklam, tanıtım ve pazarlama
  • Yurtdışı etkinlik katılımları
  • Dekorasyon hizmeti k Ürün ve hizmet yerleştirilmesine yönelik giderler.

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

SANAYİCİYE ÖZEL YERLİ ÇAMAŞIR MAKİNESİ

İzmir merkezli teknoloji firması Tolkar, enerji, su, kimyasal ve atık oranını yüzde 60 azaltan ‘Miracle’ model sanayi tipi akıllı çamaşır makinelerini tanıttı. Üretimin yüzde 65’ini dünyanın tüm bölgelerine ihraç ettiklerini söyleyen Tolkar Yönetim Kurulu Üyesi Cenker Karace, “5 yerine 2 litre suyun ısınması için yarı yarıya daha az enerji ve kimyasal tüketiliyor, atık da aynı tasarrufla çıkıyor. Türk mühendislerin dehası olan bu cihazlarımızı kısa süre önce Milano’daki ITMA Tekstil Teknolojileri Fuarı’nda da görücüye çıkardık” dedi.

Haberin Devamı

KISA... KISA... KISA...

KREDİ ‘OKURYAZARLIK’ HAFTASI BAŞLADI

Girişimcilere doğru bütçe yönetimi ve doğru kredi kullanımı gibi eğitimlerin verildiği Kredi Okuryazarlık Haftası 23 Haziran’a kadar devam ediyor. Bu kapsamda gerçekleşen paneller krediokuryazarlikhaftasi. com web adresi üzerinden canlı yayında izlenebiliyor. Etkinlikte ayrıca KOBİ’ler için büyük önem taşıyan sürdürülebilirlik finansmanı, dijital bankacılık ve yeni nesil finans teknolojileri de yakından incelenecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder