Murat Gülderen Yıla damga vuran engelsiz cihazlar
HABERİ PAYLAŞ

Yıla damga vuran engelsiz cihazlar

Dünyada 1 milyar, Türkiye’de ise 5 milyona yakın engelli birey bulunuyor. Teknoloji geliştikçe bu kişilerin hayatlarına dokunan teknolojiler de hızla artıyor. Özellikle içinde bulunduğumuz dijital dönüşüm çağında bu süreç çok daha aktif ilerliyor. Her şey robotikleştiği için engelli bireyler artık başkalarından yardım almadan yaşamlarını kolaylıkla sürdürebiliyorlar. İşte 2023’ün en engelsiz teknolojileri:

SESLİ ÖDEME KARTI

Finans teknolojileri şirketi Papara, görme engellilerin güvenle ödeme yapabileceği yeni ürünü ‘Voice Card’ı tanıttı. Voice Card, POS cihazına takıldığında işlem tutarının cep telefonundan duyulmasını sağlarken, ödeme ise kart şifresi girildikten sonra gerçekleşiyor.

Haberin Devamı

KONUŞTURAN KULAKLIK

ABD merkezli tekno girişim firması Cognixion, konuşma güçlüğü çeken ya da felçli engelliler için yapay zeka destekli artırılmış gerçeklik kulaklığı geliştirdi. Wi-Fi aracılığıyla telefona ya da saate de bağlanabilen cihaz, algıladığı bozuk cümleleri hızlı bir şekilde bir araya getiriyor ve düzgün bir cümle oluşturuyor.

GÜZELLİK DÜZENEĞİ

L’Oreal, sınırlı el ve kol hareket kabiliyetine sahip olan kullanıcılar için Hapta adlı özel bir makyaj cihazı geliştirdi. Kusursuz ruj sürmeyi çok kolay hale getiren cihaz, 360 derece dönüş ve 180 derece esneme imkanına sahip. Cihaz, tek tıkla kullanıcının amaçlanan konumunu ayarlamasına izin veriyor.

PLAYSTATION 5 KOLU

Engelli oyuncular için özel bir PlayStation 5 kolu geliştirildi. ‘Project Leonardo’ isimli bu cihaz, 8 adet tuşu olan özelleştirilebilir dairesel bir yapıya sahip. Küçük butonlara dokunmakta zorlananlar, bir ürünü uzun süre tutamayanlar veya sadece bir elini kullanmak durumunda olanlar, bu cihazı saatlerce kolaylıkla kullanabiliyorlar.

SOSYALLEŞTİREN BAŞLIK

Microsoft, görme engelli çocukların daha kolay sosyalleşmesine yardımcı olmayı amaçlayan başa takılabilen yapay zeka destekli bir cihaz geliştirdi. ‘PeopleLens’ adı verilen ve prototip aşamasındaki cihaz, çevredeki kişilerin bakışlarını analiz edip onların duygularını kullanıcıya aktarıyor. Bu teknoloji, telefona bağlanan artırılmış gerçeklik gözlükleri ile çalışıyor.

Haberin Devamı

3D BASKILI GÖZ

İngiltere’de 3D yazıcı ile sadece 2 saat içerisinde göz protezi üretildi. Kişinin sağlıklı gözünden elde edilen veriler, 3D baskı modeline aktarılarak işlem yapıldı. Protez, ihtiyaç sahibi bir engelliye kısa sürede nakledildi. Protez, gözbebeği için gerçek derinlik sağlıyor.

HİSSEDEN PROTEZ

Biyonik cihaz üreticisi Psyonic, yumurta gibi hassas nesneleri dahi hissedebilen Ability Hand adlı yapay zekalı el protezi geliştirdi. 32 kavrama seviyesine sahip cihazın parmak uçlarında da özel titreşimli sensörler yer alıyor. Suya da dayanıklı cihazın konfor odaklı özel mobil uygulaması da bulunuyor. Protez, kol kaslarından gelen sinyali dikkate alıyor.

HAFTANIN OLAYI

ANDROID WALKMAN

Sony, bir dönemin efsane müzik çaları Walkman’i bu kez Android versiyonuyla yeniden tasarladı. NW-A306 adlı dokunmatik model, Windows Media Audio (WMA), FLAC, AAC, DSD, AIFF ve Apple Lossless gibi formatları da destekliyor. Üst düzey ses kalitesiyle telefonlara meydan okuyan cihaz, kablolu ya da kablosuz olarak kullanılabiliyor. Ağırlığı ise 113 gram.

Haberin Devamı

Yıla damga vuran engelsiz cihazlar

TEKNO TURU

  • Endonezya’da düzenlenen Pubg Mobile Dünya Şampiyonası 2022’nin galibi, Türk takımı S2G Esports oldu. Takım, 10 milyon TL’ye yakın ödül topladı. Pubg şampiyonası 2023’te Türkiye’ye geliyor.
  • Vivo, Türkiye fabrikasında üretilen Y serisi cep telefonu modellerine, myvivoshop.com üzerinden satın alınması halinde 3 yıl garanti veriyor. Y35 ve Y22s modellerinin alınması halinde ayrıca TWS2e kablosuz kulaklık hediye ediyor.
  • Türkçe konuşan ve kan basıncını izlemeyi sağlayan akıllı tansiyon aleti b-good 390 TL’den satışa çıktı. Cihaz, 120 ölçüm kapasiteli hafızasıyla önceki değerleri de takip edebilmeyi sağlıyor.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder