Oral Çalışlar Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Müslüman eşi Hıristiyan
HABERİ PAYLAŞ

Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Müslüman eşi Hıristiyan

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile Abidjan’dayız. Yemyeşil ağaçlarla (birçoğu mango meyveleriyle) dolu, beyaz köpükler saçarak yükselen Okyanus dalgalarının eşlik ettiği uzun kumsallar. Abidjan şehri Fildişi Sahili’nin en zengin kenti. Güler yüzlü insanlar. Ancak bölgenin dramatik tablosu yoksulluk. Kişi başına yıllık gelirin 2600 dolar olması bu tabloyu anlatıyor. Yatırımların, ticaretin, sanayinin büyük bir kısmı buraya toplanmış durumda. Şehri dolaşırken yine de yoksulluk etkisini hissettiriyor. Dünyanın birçok bölgesinde savaşlara, iç çatışmalara, katliamlara neden olan da bu yoksulluk.

Haberin Devamı

Fildişi Sahili’nde gündelik hayat içinde siyasi çekişme ve kutuplaşmanın etkilerine rastlamıyoruz. Sakin bir siyasi atmosfer olduğunu anlıyoruz. Nüfusun yaklaşık yarısına yakını Müslüman, neredeyse bir o kadar da Hıristiyan yaşıyor. Hıristiyan-Müslüman evlenmelerine de sıkça rastlandığı söyleniyor. Alassane Quattara, 2017’den bu yana devlet başkanı. Uzun bir siyasi mücadelenin sonunda kademe kademe yükselerek iktidara gelmiş. Amerika’da teknoloji doktorası yapmış. Burkina Faso’yu yöneten Müslüman bir aileden geliyor. İlk eşi Amerikalı Barbara Jean Davis. Ondan iki çocuğu olmuş. 1991 yılında ikinci evliliğini, Cezayir asıllı Fransız Dominik Nouvian ile yapmış. O Katolik bir iş insanı. Anne tarafından da Yahudi olduğu biliniyor. Din ve mezhep temelli bir siyasi örgütlenmenin bulunmayışı ilginç bir tablo ortaya çıkarıyor.

Grand Bassam Kız Yetimhanesi

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un programında, İslam İşbirliği Parlamenter Asamblesi’nden sonra yetimhane ziyareti vardı. Fildişi Sahili’nin yarı köy, yarı tatil yeri benzeri okyanus kıyısındaki Grand Bassam kasabasındaki kız yetimhanesinde 134 kimsesiz kız çocuğu korumaya alınmış. Barınmaları sağlanmış, iyi bir eğitim görmeleri için yardım ihtiyacı doğmuş. Yıkıntı halinde olan bu bina Türkiye’nin katkısıyla yenilenmiş, örnek bir eğitim kurumuna dönüşmüş. Numan Kurtulmuş’un katıldığı bir törenle Türkiye’nin yetimhaneye gönderdiği yardım malzemeleri teslim edildi. Kurtulmuş yaptığı konuşmada şunları söyledi:

Haberin Devamı

“İsrail, Gazze’deki saldırılarıyla çok sayıda çocuğu yetim ve öksüz hale getirdi. Yetim bırakılan bütün evlatlarımıza sahip çıkmanın bir insanlık borcu olduğunu Grand Bassam’dan ifade etmek istiyorum. İnşallah çocukların yetim bırakılmadığı, kadınların ailelerinden koparılmadığı, yaşlı insanların suçsuz yere öldürülmediği, yer yüzünde hakkaniyetin, adaletin, insafın ve vicdanın hakim olduğu bir dünyayı kurmak hepimize nasip olur.” dedi. Kurtulmuş, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından yaptırılan okul öncesi sınıfın açılışını da gerçekleştirdi. Yarın yeni şeyler keşfetmek umuduyla bu Afrika ülkesinden bir şeyler öğrenmeye çalışacağız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder