Oral Çalışlar Seçim gecesi notları
HABERİ PAYLAŞ

Seçim gecesi notları

Bugün, Türkiye tarihinin en çok merak uyandıran seçimlerinden birinde, Büyükada Müzesi’nde oylarımızı kullandık. Güzel, güneşli bir gün. Görme engelli bir vatandaşın oy kullanması sırasında sandık görevlisinin kabine girip girememesi tartışması nedeniyle oy vermemiz biraz uzun sürdü.

Sandıklar çok yoğundu. Ama esas olarak hemen herkes nezaketli şekilde oyunu kullandı. Oy verdikten sonra öğleden sonra İstanbul’da çevre yolundan, köprüden, Barbaros Bulvarı’ndan ve Beşiktaş’tan geçtik. Hiç trafik yoktu, her yerde olağanüstü bir sakinlik söz konusuydu. Şanlıurfa’daki bazı uyuşmazlıklar dışında oy verme sürecinin sakin geçtiğini gördük. Sandıklar açılmaya başladığında, ilk dikkatimizi çeken, Sinan Oğan’ın beklentileri aşan oy oranı oldu.

Haberin Devamı

Bir süredir her iki tarafın da tıpkı seçimden önce olduğu gibi “Biz kazanıyoruz” havasında olduğunu görüyoruz. Yani beklendiği gibi 2-3 saat içinde herkesin üzerinde uzlaştığı bir tablo oluşmadı. Hâlâ her iki taraf da kendini kazanan taraf olarak görüyor. Ancak saniyeler, dakikalar ve saatler ilerledikçe seçimin ikinci tura kalma ihtimali yükseliyor. Tabii AK Parti bir miktar daha önde bitirebilir gibi görünüyor.

Anadolu Ajansı verilerinde, AK Parti ve Tayyip Erdoğan beklentilerin çok üstünde bir sonuca ulaşmış görünse de yavaş yavaş anketlerdekine daha yakın sonuçlara yaklaşmaya başladık. MHP beklenenin üstünde oy aldı, İYİ Parti de beklentileri yakaladı. Her iki parti de yüzde 11 civarında. Küçük partilerden TİP, beklentinin altında kaldı, sadece 3 milletvekili çıkarması bekleniyor.

Yeniden Refah Partisi’nin ise 5 milletvekili çıkartacağı öne sürülüyor ama bu da değişebilir elbette. CHP’ye yakın araştırmacı Nezih Onur Kuru’nun 20.48’deki tweet’i şöyle: “Anadolu Ajansı’nda Sinan Oğan sandıkların yüzde 52’si açılana kadar yüzde 6 civarındaydı, sabit gidiyordu.

Sonra bir anda yüzde 5.3’e düştü. Bu değişim normal değil. Sakince Anadolu Ajansı’ndaki ani değişimleri takip edin, henüz Kılıçdaroğlu’nun güçlü, Erdoğan ve Oğan’ın zayıf olduğu birçok ilçe girilmedi.” AK Parti’ye yakın bir isim olan Furkan Bölükbaşı ise şöyle diyor: “Artık Erdoğan ilk turda kazandı diyebiliriz.”

Haberin Devamı

Avukat Tunahan Elmas’ın 21.19’daki yorumu da şöyle: “Erdoğan’ın yüzde 65 üstü olduğu illerin çoğu 75/80 ile açılmışken, muhalefetin önde olduğu illerde sandıklar çok geriden geliyor. İstanbul, Ankara, İzmir gibi yerlerde muhalefetin en güçlü olduğu ilçelerde açılan sandık sayısı geriden geliyor.”

Önümüzdeki saat, gün ve haftalarda bizi, ülkeyi, ekonomiyi ve siyasetin dengelerini nelerin beklediği hâlâ belirsiz görünüyor. Zorlu bir ikinci tur bizi bekliyor olabilir. İkinci tur olması durumunda (ki büyük ihtimalle kalacak) aradaki iki haftanın sakin ve normal geçeceğini bekliyorum.

Taraflar arasındaki psikolojik savaş ise büyük ihtimalle yoğunlaşarak devam edecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder