Oral Çalışlar Tuhaf bir demokrasi teorisi
HABERİ PAYLAŞ

Tuhaf bir demokrasi teorisi

“Türkiye NATO üyesi ve ABD'nin vazgeçilmez müttefiki olarak kalmaya devam ettiği sürece bu ülkede demokrasi de olmaz, özgürlük de olmaz.” Yani bu bakış açısına göre Türkiye NATO’dan çıkarsa, AB kapısını kapatırsa demokrasiye doğru bir adım atmış olur… Bu satırlar tam 50 yıldır NATO’nun başkenti Brüksel’de siyasi sığınmacı olarak yaşayan -belki Belçika vatandaşıdır- Doğan Özgüden’e ait. Özgüden, 12 Mart 1971 darbesi öncesi yayınlanan sosyalist ANT dergisinin kurucusu ve yayıncısı. Yazıları nedeniyle hüküm giymiş ve Belçika’ya sığınmıştır.

Haberin Devamı

Özgüden, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine başvurması üzerine artı-gerçek adlı internet sitesinde bir NATO değerlendirmesi yapmış. NATO üyeliğinin Türkiye’nin demokrasiye ilerlemesine engel olduğunu vurgulamış. NATO’nun darbeler tarihini yeniden hatırlatmış. NATO tartışmasını gündeme getiren, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi oldu.

Dünyanın tamamına yakını; haksız, istilacı, emperyalist saldırıya tepki gösterdi. Rusya belki de tarihinin en soyutlanmış dönemini yaşıyor. Şu da ayrıca ilginç: Avrupa’da ne kadar Nazi mirasçısı, faşist parti varsa (Alman, İtalyan, İspanyol, Fransız, Hollanda, Avusturya vb…) Putin’le bağları ortaya çıktı.

Bir sürpriz sayılır mı bilmem ama bazı sosyalistler de Ukrayna’yı işgal eden Putin’i kınamak yerine NATO’yu olayların sorumlusu olarak ilan etti. Bir kısmı açıktan Putin’i destekledi. Egemen bir ülke olan Ukrayna, NATO’ya, Avrupa Birliği’ne üye olmak ya da olmamak hakkına sahip mi değil mi? Rusya’nın işgalini meşru görenler NATO bahanesine sarıldılar.

Rusya hangi gerekçeyle Ukrayna’yı işgal etti? Ukrayna NATO’ya üye olmayacağına dair güvence vermediği için. Bu olayda Batı ve NATO ne yaptı? Ukrayna’nın işgal edilmesine karşı Ukrayna’nın yanında tutum aldı. Savaşa girmeyeceklerini ancak Ukrayna’ya savunma amaçlı askeri ve mali destek vereceklerini ilan etti.

Batı verdiği sözü tuttu. Ukrayna halkı da direniyor ve bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü savunuyor. İki Avrupa ülkesi olan Finlandiya ve İsveç, Rusya riskine karşı NATO’ya başvurmaya karar verdi. Bu savunma amaçlı bir tercih değil mi?

Haberin Devamı

Çin mi, Rusya mı?

Özgüden’in, “NATO üyesi olduğu sürece Türkiye demokrasiye ulaşmaz” tezi ne anlama geliyor? NATO üyesi olmayan Batı kampının dışındaki ülkelerin bir listesini çıkarsak… Kaç tane demokratik ülke sayabiliriz? Siz söyleyin.

NATO’yu terk edip demokrasiye kavuşan ülke biliyor musunuz? Türkiye’yi siyasi nedenlerle terk edenlerin Batılı ülkeler dışında bir ülkeye gittiğini gördünüz mü? NATO üyesi olmayan Japonya, Güney Kore, ABD’nin savunma garantisi altında.

Avustralya ve Yeni Zelanda da Batı kampında. O zaman geriye ne kalıyor? Rusya, Çin, İran. Bu ülkelere sığınıp bu ülkelerin yönetimlerini eleştirebilen birilerini tanıyor musunuz? Ukrayna’da Rusya’nın zalimliğini, zorbalığını görmezden gel, direnen ülkeyi suçla, sonra demokrasiyi savun. Bu biraz tuhaf değil mi?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder