Özlem Denizmen 10 Adımda tasarruf planı
HABERİ PAYLAŞ

10 Adımda tasarruf planı

Haberin Devamı

10 Adımda tasarruf planı


Başbakan Yıldırım açıkladı, 2017 ‘tasarruf yılı’ olacak. Devletimiz önlemleri alırken, biz de kendi tasarruf planımızla ilgili ne yapacağız?

1- Yüzleşin: Aralık ayının ilk haftasında verdiğim ‘ne var, ne yok’ tablonuzu önünüze alın. Borçlarınız mı varlıklarınız mı daha çok?

2- Hedefler: 2017 yılı için hedefleriniz neler? Ailecek oturun, konuşun, yazın. Hedefleriniz ulaşılabilir, süresi belli ve net olsun.

3- Listeleyin: Önünüzde sizi bekleyen büyük harcamalar varsa yazın, şimdiden planlayın.

4- Söz verin: Geçmiş kredi kartı dökümlerinizi alın önünüze. Olmasa da olurdu dediğiniz harcamalarınızı görün. Bu harcamaları 2017’de yapmayacağınıza dair kendinize söz verin.

5- Otomatik Birikim: Birikim yapmanın en kolay yollarından biri de her ay gelirinizden bir miktarı Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) hesabınıza aktarmak. Su akarken küpü doldurun.

6- Konuşun: Değişmesini istediğiniz finansal alışkanlıklarınız var mı? Ya eşinizin, çocuklarınızın? Oturun bir masa etrafında, bunları samimiyetle konuşun.

7- Ortak Karar: Bu yıl daha çok birikim yapabilmek için herkes kendi fikirlerini sunsun. Hepsini birleştirin, ortak karar alın.

8- Toplantı: Ailece aldığınız ortak kararların nasıl gittiğini görmek için aylık toplantılar yapın. Birikimde sızıntı varsa sorun nerede konuşun.

9- Güç Parada: ‘Şeyler’ (önceliği olmayan harcamalar) hep orada duruyor, duracak... Siz önce kendinizi ve geleceğinizi güvence altına alın, güç eşyalarda değil paradadır.

10- 21 KuraI: Bir şeyi 21 kere üst üste yaparsanız bu hayatınızda bir alışkanlık halini alacak. Bu nedenle disiplininizi bozmadan en az 21 hafta birikim/tasarruf kurallarınızı koruyun

Tamamını değil üçte birini verin


Soru: Eşim ev almak için biriktirdiğimiz tüm parayı borcunu kapatması için en yakın arkadaşına vermek istiyor. Ben geri alamayız diye korkuyorum. Eşimi nasıl ikna etmeliyim? ● Esra

Cevap:
Eşinle konuş, korkularını anlat. Geri ödeme planını sorgulasın, yazın kağıda. Geri alamayabilir. Elinizdekinin tamamını değil üçte birini vermeyi öner. Ortak bir noktada uzlaşın

Nasıl değer yaratabilirsin?


Soru: İşten çıkartıldım ve panikteyim ne yapacağımı bilmiyorum. ● Veysel

Cevap:
Soruna değil çözüme odaklan. Acilen çevreni genişlet. Özgeçmişini yay. İş görüşmesinde şu soruyu sor; 'ben sizin şirkete nasıl değer yaratabilirim?'


BORÇ İSTEYENE VERİRİM


★ Para deyince aklınıza ilk gelen? Olmazsa olmaz.

★ İlk parayı kaç yaşında, ne işten kazandınız? O para ile ne aldınız? Bir çekimden kazanmıştım. Ne yaptığımı hiç hatırlamıyorum.

★ Restoranda hesabı kim öder? Tabii ki erkek.

★ Para ile ilgili pişmanlığınız var mı? Yurtdışından aldığım ve hiç giymediğim bir elbise için harcadığım paraya çok pişmanım.

★ Dayanamayıp hep aldığınız bir şey? Çocuklara pijama.

★ Peşin mi taksit mi? Taksit.

★ Pazarlık yapar mısınız? Pazarlığa açıksa yapabilirim.

★ Şu an cebinizde kaç para var? 270 TL.

★ Milyon verseler satmam dediğiniz şey ne? Maddi bir şeyden bahsediyorsak her şey olabilir.

★ Evde uyguladığınız en güzel tasarruf yöntemi? Elektrik.

★ Para ile ilgili sizi en çok etkileyen örnek kişi kim oldu? Eşim.

★ Diyelim ki benim 30 bin liram var bu parayı ne yapmalıyım? Kendine istediğin bir şey al. Kalanını vadeli hesaba yatır.

★ Birisi sizden borç istese, siz de vermek istemiyor olsanız, ona ne dersiniz? Dayanamam veririm.

Yüksel Ak’ın para karakteri: Parayı olmazsa olmazları arasına koyan Ak, harcamayı seven bir para karakterine sahip olmasına rağmen harcamalarında da bilinçli bir tutum sergiliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder