Özlem Denizmen Okul alışverişi
HABERİ PAYLAŞ

Okul alışverişi

Okula dönüş için geri sayım başladı. Veliler okul alışverişine hazır mısınız? Ayın ilk günü, hem bütçeni hem de okul alışverişlerini planlamak için ideal zaman. Çocuklu aileler, nereden gelecek bu para? Okul alışverişi için para ayırdınız mı yoksa son dakikaya mı bıraktınız? Kıyafet, defter, kitap, çanta, servis derken aman dikkat ipin ucu kaçmasın. “Ben bu kadar şeye nasıl yetişeceğim?” diye düşünüp stres yapmayın. Planlı programlı olursanız bu dönemi atlatabilirsiniz.

AKTİVİTE: Alışveriş listesini ve bütçesini hazırlarken çocuğunuzu da yanınıza alın. Konuşun, neler istek, neler ihtiyaç? Arkadaşlarınızın çocuklarından alabileceğiniz eşyalar var mı? Bunu oyun gibi eğlenceli bir aktiviteye dönüştürün. “Okul masrafları için bütçemiz bu kadar” deyin.

Haberin Devamı

PLANI ÖĞRENSİN: Harcama planı, bütçe ne demek çocuğunuz öğrensin. Alışveriş yaparken çocuklar her gördüğünü ister ama siz bu durumda “PLANIMIZDA YOK” diyebilirsiniz.

Okul alışverişi

OKUL KIYAFETİ: Çocuklar sürekli büyüyor. Geçen seneki kıyafetleri, forması küçüldü bile. Diyelim ki montu üzerine oluyor, çantası da sağlam. İstek mi ihtiyaç mı olduğuna kendisi karar versin. Listenizi gösterin ve “Hangisi daha önemli?” diye sorun. Doğru cevabı bulacak. Hemen alışveriş listesine eklemeden önce çevrenizde bir araştırın. Arkadaşlarınız, akrabalarınız arasında yaşları birbirine yakın çocukların okul önlük ve formalarını aranızda değiş tokuş yapabilirsiniz. Bunda utanacak bir şey yok. Kıyafetlere iyi bakılmışsa, yıkayıp ütülemek yeter. Çocuğunuza da paylaşmanın önemini anlatın. Oradan tasarruf ettiğiniz parayla ihtiyacı olan başka bir şey alacağınızı söyleyin.

ARAŞTIR

Ayakkabı, bot, çorap, mont, kazak, pantolon, atkı, bere... Çocuğunuzun kışlık eşyalarına birlikte bakın. Neye ihtiyacınız varsa listeleyin. Kıyafet alışverişi yaparken farklı yerlerden fiyat alın, alışveriş ve ikinci el uygulamalarını da araştırın.

HARÇLIK ZAMANI

Çocuğunuz ilk defa harçlık almaya başlayacaksa ona bu parayla idare etmesi gerektiğini, parası bittiği zaman yeni harçlığını alana kadar para vermeyeceğinizi anlatın. Net olun.

Haberin Devamı

Okul alışverişi

HAFTALIK MI, AYLIK MI?:

Çocuğunuza harçlığını 7-14 yaş haftalık, 14 yaş sonrası aylık olarak verin. Onunla parayı konuşun. Nasıl ailenizin bütçesi varsa onun da haftalık ya da aylık bütçesi olduğunu ve bu parayı yönetmesi gerektiğini söyleyin.

HARÇLIĞA ZAM: Çocuk büyüdükçe ihtiyaçları da artacaktır. Harçlığına zam yapmanız gerekir. Buna ailece oturup karar vermelisiniz. Harçlık miktarı gelirinize, yaşadığınız sosyal çevreye uygun olmalı. Harçlık çocuk için çok önemli. Az veya çok olursa onu olumsuz olarak etkiler.

DÜZEN ŞART: Çocuk harçlığının miktarını ve her hafta aynı gün, aynı saatte alacağını bilsin. Maaş gibi.

KAPSAM: Bu para ile yemek mi alacak yoksa kırtasiye giderlerinden de mi sorumlu? Net bilsin ki harcamayı öğrensin.

İSTEK Mİ, İHTİYAÇ MI?: Birlikte alışveriş yapın. İstek, ihtiyaç ayrımı yapmayı öğretin. Alışverişte bir eşyayı ‘’Buna ihtiyacım yok’’ deyip bırakın o da görsün. Para konularında ona örnek olun.

ÖDÜL VEYA CEZA OLMAZ: Parasını doğru kullanmadığı için veya herhangi bir sebeple harçlığını keserek ceza vermeyin. Örnek bir davranış sergilediğinde ödül olarak vermeyin. Çocuğunuzla bu konuda anlaşma yaptığınızı hatırlayın.

Haberin Devamı

OKULA GİDERKEN

Okulların açılmasına kısa zaman kaldığı için servis ücretlerine gelen zamlar gündemde. Servis ücretleri bulunduğunuz şehre ve eviniz ile okul arasındaki mesafeye göre değişiyor. Okul, sizin iş yerinizin yolu üzerinde mi? Arabanız varsa okula çocuğunuzu siz götürüp getirseniz veya binanızda çocuğunuzla aynı okula giden öğrencilerle arabayı paylaşsanız nasıl olur? Okul çok uzak değilse beraber yürüyerek de gidebilirsiniz. Hem aylık servis parasından tasarruf edersiniz hem de çocuğunuzla hareket edip zaman geçirmiş olursunuz.

EN EĞLENCELİ ALIŞVERİŞ KIRTASİYE

Okul alışverişi yaparken hem ailelerin hem de çocukların en sevdiği kısım… Rengarenk kalemler, silgiler, boyalar sizin de gözlerinizi alabilir ama dikkat, fark etmeden bütçeyi aşmayın. Elinizde liste olmadan alışverişe çıkmayın, kasada şoka uğramayın. Pazarların, alışveriş merkezlerinin ve marketlerin kampanyalarına bakın. Alışveriş sitelerinin anlık büyük indirimlerini kaçırmayın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder