Prof. Dr. Derin Kösebay Ameliyat kararı vermeden önce...
HABERİ PAYLAŞ

Ameliyat kararı vermeden önce...

Rahim içinde kalınlaşma varsa önce nedeni araştırılmalı. Bazı durumlarda ilaçla basit bir tedavi etkili olabilir. Ama bazı durumlarda ameliyat gerekebilir. Ancak biyopsi yapılmadan karar verilen ameliyat eksik hatta yanlış olur

Menopoza girdim ama...

52 yaşındayım. 3 yıl önce menopoza girdim. Ama geçenlerde bir kanamam oldu. Doktora gittim, rahim kalınlaşması olduğunu ve acilen ameliyat olmam gerektiğini söyledi. Ameliyat olmalı mıyım? Yoksa ilaçla tedavisi mümkün mü?

CEVAP

[[HAFTAYA]]

Sevgili okuyucumuz önce rahim içindeki kalınlaşmanın nedeni araştırılmalı. Bazı durumlarda ilaçla tedavi basit ve etkili olabilir. Ama bazı durumlarda (kanser öncesi durum veya kanserde) tabii ameliyat kaçınılmazdır. Sizin durumunuzu bilemiyorum eğer biyopsi yapılmamışsa bence önce bu işlem yapılmalı. Biyopsi yapılmadan ameliyat bazen hatalı işlemlere de neden oluyor. Mesela rahim içinde kanser olup olmadığını bilmeden yapılan ameliyat eksik hatta yanlış olabilir.

Haberin Devamı

Menopozun belirtileri nelerdir?

44 yaşındayım, menopoza çok az kaldığını biliyorum. Acaba menopozun belirtileri nelerdir? Öncesinde hangi testleri yaptırmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, menopoz belirtileri, adet düzensizliğinin başlaması veya adetlerin durması, terleme, ateş basmaları, uyku düzeninin bozulması, ciltte ve vajinada kuruluğun oluşması diye kısaca özetlenebilir. Bunun bilimsel olarak değerlendirilmesi için hormon ölçümlerinin yapılması (FSH, LH, PRL, E2), ultrasonla rahim içinin ve yumurtalıkların değerlendirilmesi gerekir. Önce bir kadın doğum uzmanına başvurursanız doktorunuz tüm kontrolleri yapar (pek çok jinekolojik hastalık en çok bu dönemde görülür) ve size durumunuzu açıklar. Ayrıca menopoz başlamış ise gerekli ilaçları vererek vücutta meydana gelecek değişikliklerin önlenmesine yardımcı olur.

Kanamam sürüyor

42 yaşındayım. 1 ay önce ameliyatla 10 santimlik myomu aldılar. Ameliyattan önce çok fazla adet kanamam oluyor, 1 hafta sürüyordu. Doktorum “Myom alınınca kanamalar düzene girer” dedi. Ama düzelme yok. Bazı ilaçlar verdiler ama kanama azalmadı. Bu nedenle kansızlık çekiyorum. Ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, kanama bahsettiğiniz ilacı kullanarak bence azalmaz. Kanamanın nedeni myomdur veya hormonal bir bozukluk söz konusudur. Myom yeni alındığı için acele karar vermemek lazım. 1-2 ay bekleyin. Durumda bir değişiklik olmazsa doktorunuzla tekrar görüşmeniz gerekebilir. Belki bu ikinci aşamada doktorunuz hormon kullanarak kanamaları azaltmayı deneyebilir. Kanama miktarı fazla oldukça sizin anemik olmanız çok doğal. Umarım gerekli tedaviden yararlanır ve bu sıkıntılardan kurtulursunuz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder