Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Kabakulak ciddiye alınmalı
HABERİ PAYLAŞ

Kabakulak ciddiye alınmalı

Haberin Devamı

Ergenliğe girdikten sonra kabakulak geçiren erkeklerde virüs yumurtayı etkiliyor. Bunun sonucunda yumurta şişiyor, ağrı yapıyor. Bu yüzden kabukulak önemsenmeli ve erken tedavi edilmeli. Eğer bunlar yapılmazsa sperm hücreleri bozulabilir ve kısırlık ortaya çıkabilir...

SORU: İleride çocuğum olur mu?

16 yaşındayken şiddetli kabakulak geçirdim. Kabakulak geçirenin ileride kısır olabileceklerini duydum. Çocuk sahibi olmak istediğinde sorun olur mu?

CEVAP


Ergenliğe girdiği dönemden sonra kabakulak geçirenlerin üçte bir kadarında virüsün yumurtayı da etkilemesi sonucu kabakulak orşiti görülür. Bu durumda yumurta şişer, ağrılı ve çok belirgin bir tablo ortaya çıkar. Bu durumun gerçekleştiği hastaların üçte bir kadarında da bu durum her iki yumurtayı da etkileyebilir. Eğer ergenlikte geçirilen kabakulak orşiti her iki yumurtayı da etkiler ve erken dönemde gerekli tedavi yapılmaz ise yumurtanın içindeki sperm üreten hücreleri bozarak kısırlık sebebi olabilir.

[[HAFTAYA]]


SORU: Meni yolları tıkanır mı?

Mastürbasyon yapa yapa meni yollarında bir tıkanıklık söz konusu olur mu?

CEVAP
Mastürbasyon aşırıya kaçılmadığında partneri olmaya kişiler için sağlıklı bir boşalma yöntemidir, hiçbir sorun yaratmaz. Gençlerin hormonlarını yüksek olduğu ve uygun sosyal ortamda cinsel partner bulamadıkları hallerde gün aşırı veya günde bir defayı geçmemek üzere mastürbasyon yapmaları fizyolojik olarak gayet normal ve sağlıklı bir durumdur.

SORU: Karımla ilişkiye girmek istemiyorum

39 yaşındayım ve 7 yıllık evliyim. Eşimle ilişkiye girerken isteksizim. Yaklaşık 1 yıldır hiç zevk almıyorum. Ne yapmam gerekir?

CEVAP
Cinsel istek, yani libidonun azalması bazı psikolojik ve fiziksel sorunlardan kaynaklanabilir. Önce bir üroloji uzmanına başvurarak gerekli tetkikleri yaptırmalısınız. Özellikle bazı hormonal dengelerin değişmesi sonucu libido düşüklüğü ortaya çıkabilir ve bu durum detaylı tetkiklerle değerlendirilerek tedavi edilebilir. Fiziksel bir neden saptanamazsa profesyonel bir psikolojik yardım alınmalıdır. Dönemsel depresyonlardan başlayarak çeşitli psikolojik durumlar libidoyu olumsuz etkileyebilir.

SORU: İktidarsız mıyım?

66 yaşındayım. Son bir aydır bende iktidarsızlık var. Bunun sebebi ne olabilir? Ne yapmalıyım?

CEVAP
Sizin yaşınızda bu durumun birçok değişik sebebi olabilir. Mevcut hastalıklarınız, kullandığınız ilaçlar, hormonların azalması, damar ve sinirlerdeki sorunlar en sık rastlananlar. Bir üroloji uzmanına başvurarak muayene olmalı ve tetkiklerinizi yaptırmalısınız. Daha sonra saptanacak sebebe göre yapılacak tedaviden fayda görmeniz mümkündür.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder