Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Tahliller doğruyu söyler
HABERİ PAYLAŞ

Tahliller doğruyu söyler

Sık idrara çıkmak, sadece idrar yollarını ilgilendiren bir durum değildir. Şeker hastalığı, idrar yolu iltihapları, ayakları üşütme sonrası mesane cidarında ödem olması, psikolojik sorunlar, prostat büyümesi gibi pek çok farklı nedeni olabilir. Bu yüzden hemen bir doktora gitmek ve idrar tahlili başta olmak üzere gereken tetkikleri yaptırmak gerekir

SORU: Yarım saatte bir tuvalete gidiyorum 25 yaşındayım. Yarım saatte bir idrara çıkıyorum. Bu yaşta bende prostat olmaz sanırım Sizce bu bir hastalık mı? Doktora gitmem gerekir mi?

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

CEVAP

Sık idrar yapmanız idrar yollarını ilgilendiren veya ilgilendirmeyen birçok farklı durumdan ortaya çıkabilir. Birkaç farklı örnek vermek gerekirse; şeker hastalığı, idrar yolu iltihapları, ayaklarınız üşütmeniz sonrası mesane cidarınızda ödem olması, psikolojik sorunlar, mesane küçüklüğü, prostat büyümesi gibi birbirinden çok farklı durumlar sık idrara çıkmaya neden olabilir. En kısa zamanda bir doktora gitmenizi ve idrar tahlili başta olmak üzere gereken tetkikleri yaptırmanız uygundur.

SORU: HIV korkusu yaşıyorum 27 yaşındayım ve bekarım. 2 gün önce kan testlerimi yaptırdım, son 3-4 yıldır bende Hepatit ve HIV olma korkusu başladı. Tehlikeli yakınlaşmalarda bulunan biri değilim ama korkuyu üzerimden atamıyorum. Defalarca test yaptırdım, negatif çıktı. Kan testi sonuçlarımı size yolluyorum. Endişelenecek bir durum var mı? Hepatit aşısı olmamı tavsiye eder misiniz?

CEVAP

Gereksiz tahliller yaptırmak, sık sık doktora gitmek, tahlillerdeki önemsiz detaylara saplanarak hayatı kendine çekilmez hale getirmek evham seviyesi yüksek kişilerde görülen hastalık hastalığı olarak tanımladığımız durumun tipik belirtilmelidir. Ticari kaygılarla bu durumun da körüklenmesine maalesef sıkça rastlıyoruz. Güvenebileceğiniz bir hekime danışınız ve bir sorununuz olmadığına ikna olmadığınız taktirde bu konuda bir psikiyatri uzmanının yardımına başvurunuz.

SORU: Sağ testisime kramp giriyor 23 yaşındayım. Sağ testisimde ağrı oluyor. Sanki kramp giriyor. Cinsel ilişkiye girmedim, bazen her gün bazen de 3-4 günde bir kez mastürbasyon yapıyorum. İdrara çıkarken kimi zaman yanma oluyor. Doktora gittiğimde idrar yollarımın iltihaplandığını söylediler. Testislerimin de biri daha yukarıda. Doktor bunun normal olduğunu söyledi. Bana yardımcı olabilir misiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Yumurtaların aynı seviyede olmaması normal fizyolojik bir durumdur. Testislerdeki ağrıların bazıları yaşamı dahi tehdit edebilecek birçok nedenden ortaya çıkabilir. Sizdeki durumun daha ziyade düzensiz cinsel yaşamdan olduğunu düşünmekle birlikte bir üroloji uzmanı tarafından muayeneniz gerekli. Makat ve testis arasındaki ağrı ve idrar yaparken yanma şikayetleriniz ise idrar yolu iltihabı ile birlikte seyreden kronik bir prostat iltihabını düşündürüyor. Sizin bir üroloji uzmanına başvurarak muayene ve tetkik yaptırmanız gerekli, vakit kaybetmeyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder