Rükzan Sağır Dünya şampiyonu Arjantin'in ikonik formasının tarihi
HABERİ PAYLAŞ

Dünya şampiyonu Arjantin'in ikonik formasının tarihi

Arjantin bayrağı, üç yatay şeritten oluşuyor. Üst ve alttaki şeritler gök mavi, ortadaki şerit ise beyaz. Beyaz şeritte Mayıs Güneşi olarak adlandırılan ulusal amblem bulunuyor.

Dünya şampiyonu Arjantinin ikonik formasının tarihi

Dünya Kupası’nı üçüncü kez kazanan Arjantin’in milli takım forması satış rekorları kırıyor. Adidas, Arjantin ve takımın yıldızı Messi formasının stoklarının tüm dünyada tükendiğini açıkladı. Sadece Arjantinliler değil birçok farklı milletten insan bu formaya ilgi duyuyor. Çünkü sömürgeciliğe karşı isyanla kurulan Arjantin, bu kupada sadece Fransa’yı yenmedi, aynı zamanda bir dönemin emperyalist otoritesini de yenerek tarihi bir rövanş aldı. Takımının büyük sempati toplayan mavi ve beyaz renkleri de bu tarihi yansıtıyor. Arjantin’deki okullarda bayrağın mavi rengini gökyüzünden aldığını, beyaz rengin de bağımsızlığı temsil ettiği öğretiliyor. Ancak tarihçiler buna karşı çıkıyor. İşte tarihçilerin anlatımına göre bu ikonik formanın renklerini aldığı bayrağın geçmişi...

Haberin Devamı

1- İHTİŞAMIN RENGİ

Roma İmparatorluğu’nun doğu yarısının devamı olan Bizans İmparatorluğu’nda mavi, soyluların, imparator ve imparatoriçenin rengi olarak kabul ediliyordu. Mavi pahalı bir renkti. İhtişamı temsil etmeye başladı. Meryem Ana’nın kutsallığının yaygınlaşmasıyla sanatçılar onu mavi cüppelerle tasvir etmeye karar verdiler. 5. yüzyıldan itibaren Bizans mozaiklerinde Meryem’in cüppeleri için azurit denilen taş kullanıldı. Rönesans’ta sanatçılar, eserlerinde Meryem’in cüppesini boyamak için Afganistan’daki madenlerden gelen ve altından daha pahalı olan lapis lazuli taşını kullanırdı.

2- TORUNA ÖZEL NİŞAN

18. yüzyılda İspanya Kralı 3. Charles’tı. O dönem İspanya İmparatorluğu bugün Arjantin olarak bilinen bölgeyi yönetiyordu. Kral, beş yıldır evli olup bir türlü çocuğu olmayan oğlu Charles’ın bebek müjdesi üzerine 1771’de 3. Charles Nişanı’nı ilan etti. Erdem ve liyakat gösterenler bu nişanla onurlandırılacaktı. Bu nişana özel renkler olmalıydı. Charles, torunu olması için Meryem’e çok dua etmişti. Bu nedenle nişanın kurdelesinin renkleri Meryem’i temsil eden mavi ve beyaz renkle oluşturuldu. Hatta ilk doğan torunları ölse de bu nişanı değiştirmedi. Oğlu 4. Charles, tahta geçtiğinde babasının oluşturduğu nişanın bu renklerdeki kuşağını takıyordu.

Haberin Devamı

3- İSYANCILARIN SEMBOLÜ

3. Charles, Meryem’in önceki tasvirlerine göre daha soluk bir mavi seçmişti. 1767’de Giovanni Battista Tiepolo’ya yaptırdığı Meryem tablosundaki açık mavi rengi o emretmişti. 1808’e gelindiğinde Napolyon Bonapart sahneye çıktı ve Avrupa’da ilerlemeye başladı. 3. Charles’ın torunu Kral 7. Ferdinand’ı tahttan çekilmeye zorladı. Napolyon daha sonra onun yerine kardeşi Joseph Bonapart’ı İspanyol tahtına oturttu. Bu olay sadece İspanya’da değil, Arjantin’de de isyanları ateşledi. Arjantinli isyancılar, İspanya’nın gerçek hükümdarına bağlılıklarını ve Ferdinand’a sadakatlerini göstermek için 3. Charles Nişanı’nın renklerini giydiler.

4- GÖKYÜZÜ İLHAMI

İki yıl sonra, 1810’da Arjantin Bağımsızlık Savaşı patlak verdi. 1812’de lider Manuel Belgrano, devrimci güçleri kralcılardan ayırmak için kullanılan bir sembol olan Arjantin Kokartı’nı (ulusal işaret) yarattı. Ancak kokartta (Escarapela de Argentina), isyanda kullanılan ve 3. Charles’ın, yani monarşinin nişanını temsil eden soluk mavi ve beyazı tercih etti. Çünkü isyancılar ile kralcıların aynı renkleri kullandığını fark etmişti. Devrimci hükümet resmi olarak bu kokartı kabul etti. Belgrano, birkaç gün sonra Arjantin bayrağını tasarladı ve aynı renkleri kullandı. Belgrano’nun tasarımı 1816’da bağımsız Arjantin’in resmi bayrağı olarak kabul edildi. Güneş 1818’de eklendi. Belgrano tasarımını ilk sunduğunda renklerini gökyüzü ve bulutlarla karşılaştırmıştı. Bu, ilham kaynağının gökyüzü ve bulutlar olduğu şeklinde yorumlandı.

Haberin Devamı

5- DEMİRYOLU İŞÇİLERİ

Arjantin’in doğal manzaraları göz önüne alındığında bu mantıklıydı… 1880’lerde futbol adlı bir spor Arjantin’e İngiliz demiryolu işçileri aracılığıyla geldi. 1891’de Arjantinliler ilk liglerini, yani dünyanın en eski liglerinden birini, 1893’te de futbol fedarasyonunu kurdular. Arjantin Milli Takımı, 1902’de Uruguay’a karşı ilk maçında soluk mavi bir gömlek giymişti. Altı yıl sonra, 1908’de Brezilya ile oynarken beyaz ve soluk mavi çizgili bir forma giydiler. 114 yıl sonra Arjantin, yüzyıllarca süren bir dizi siyasi, dini ve sanatsal gelişmenin sonucu olan bayrağından aldığı renkleri hâlâ giyiyor…

Dünya şampiyonu Arjantinin ikonik formasının tarihi

Sıradaki haber yükleniyor...
holder