Rükzan Sağır Fransızca aşk: ‘Bana seni seviyorum deme, beni eylem ateşi başında yemeğe çıkar
HABERİ PAYLAŞ

Fransızca aşk: ‘Bana seni seviyorum deme, beni eylem ateşi başında yemeğe çıkar

Fransa’nın Bordeaux kentindeki Place de la Victorie’de (Zafer Mekanı) bir kafe. Önündeki sokaktaki çöpleri ateş almış. Ama bir çift hiç aldırmadan şarapları eşliğinde romantik bir anı paylaşıyor. Sonra bir başka çift gelip her şey çok normalmiş gibi yandaki masaya oturuyor. Paris’te de dışarısı yangın yeriyken insanlar mekanlarda yemeklerini yemeye devam ediyor. Bu anları görenler “Daha Fransız bir an olamazdı” diyor. Bazıları da “Fransa’da bir kafede rezervasyon bulmanın ne kadar zor olduğunu bilseniz, yadırgamazsınız” diyerek dalga geçiyor. Damak zevklerine, bohem yaşam tarzlarına düşkün Fransızlar, “Ekmek bulamıyorlarsa, pasta yesinler” sözüyle meşhur Fransa Kraliçesi Marie Antoinette’in mirasını yaşatıyor. “Ateş bulurlarsa marşmelov kızartsınlar” diyerek kafa bulan da var. Daha distopik görüntü az gelir.

Haberin Devamı

Fransızca aşk: ‘Bana seni seviyorum deme, beni eylem ateşi başında yemeğe çıkar

 

‘ÇÖPLERİ SARAYA BIRAKIN’

Hiçbir kurgunun hayatı taklit edememesi, bizler için süper bir dezavantaj. Gerçeğin kendisi hep daha heyecanlı, rahatsız edici, komik ve sürprizli. Eylemler, ülkede emeklilik yaşının 62’den 64’e yükseltilmesine tepki olarak düzenleniyor. Cumhurbaşkanı Macron, bu reformu meclisi bypass ederek devreye soktuğu için yetkisini kötüye kullanmakla suçlanıyor.

Çöpler grev nedeniyle toplanmıyor. Önceki gün Fransız Sarayı’ndaki Frankofoni gecesinde görüştüğüm Fransızlar bu eylemler için “Demokrasinin artıları kadar böyle bedelleri de var, normal” dedi. Geçenlerde de gazeteci Deniz Uras’ın Paris’te ziyaret ettiği bir Fransız esnaf isyan ediyordu. “Tepkiniz kimeyse onu cezalandırın, çöpleri Elysee Sarayı’nın önüne yığın” diyordu. Katılıyorum.

MÜZİK ÖĞRENCİLERİ İÇİN ENSTRÜMAN DAYANIŞMASI

İstanbul’daki Fransız Sarayı’nda her yıl düzenlenen Frankofoni gecesi bu yıl çok anlamlı bir amaca adandı. Gecede İKSV ve Institut Français Türkiye (IFT) işbirliğiyle bir sanat ve bağış etkinliği duyuruldu. Kampanyayı desteklemek adına gecede Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Olivier Gauvin’in önderliğinde Fransızca konuşulan Belçika, İsviçre, Kanada, Fas, Lübnan’ın başkonsolosları ve temsilcileri de yer aldı.

Haberin Devamı

Depremden etkilenen 11 ildeki konservatuar, üniversite bölümleri ve müzik okulları öğrencileri için bir dayanışma projesi başlatıldı. Öğrencilerin 2 bin enstrümana ihtiyacı olduğu belirlenmiş. ‘Les notes de l’espoir’ (Umut Notaları) adlı proje, o enstrümanların tedarik edilebilmesini hedefliyor. 6 Temmuz’da Cemal Reşit Rey konser salonunda da ‘Orchestre National du Grand Est’ gelirini bağışlayacağı bir konser verecek.

FISTIK EZMESI SIVI MIDIR?

Amerikan Ulaşım Güvenliği Dairesi (TSA), fıstık ezmesini sıvı olarak kategorize ettiğini açıkladı. Yani uçak seyahatlerinde diğer sıvılara uygulanan tüm kısıtlamalar fıstık ezmesi için de geçerli. 100 ml ölçüsü üstündeki fıstık ezmesi kavanozları el bagajına kabul edilmez anlamına geliyor. TSA’nın tek sıvı kriteri de fıstık ezmesinin konulduğu kabın şeklini alması. Ancak fıstık ezmesi bir sıvı gibi hareket etmiyor, herhangi bir yerden bir yere boşaltılamaz, dökülmez. Ayrıca sıvılarla aynı birim ölçüsü kullanılmıyor. Litre ölçüsüne göre değil kilogram ölçüsüne göre satılıyor. Ayrıca fıstık ezmesinin İngilizcesi peanut butter. Yani fıstık yağı olarak geçiyor. Yağ da katı olarak sınıflandırılıyor. Haliyle tartışma başladı. “Bu ne bilimsizliktir” diyen de var. Bence de sıvı değildir. Fizikçiler göreve.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder