Rükzan Sağır Kültür Yolu Festivalleri dünya markası oluyor
HABERİ PAYLAŞ

Kültür Yolu Festivalleri dünya markası oluyor

Bu yıl ikincisi düzenlenen Kültür Yolu festivallerini yakından takip etme imkanı buldum. İlki baharda düzenlenen festivallerin ikincisi 1 Ekim’de başladı. 23 Ekim’e kadar sürüyor. Ankara’daki Başkent Kültür Yolu Festivali vesilesiyle Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz’dan bu organizasyonun arka planına ilişkin bilgiler aldım. O sohbetten satır başlarını aktarıyorum:

Kültür Yolu Festivalleri dünya markası oluyor

SANAT SEFERBERLİĞİ

  • Kültür Yolu projesi sanatı ve sanatçıları destekleyen, diğer taraftan şehirlerin kültürel potansiyelini, kültürel mirasını görünür kılarak şehirleri bir kültür destinasyonu haline getirmeye çalışan bir çaba. Bu sene Çanakkale, Konya, İstanbul, Ankara, Diyarbakır olmak üzere beş şehirde düzenleniyor. Önümüzdeki yıl Adana, İzmir, Gaziantep dahil 10 şehirde yapılacak.
  • Tematik bir sanat festivali değil. Kültür ve sanatın her alanına kucak açan bir festival. 7’den 70’e herkes kendinden bir şey bulabiliyor. Ankara’da 73 noktada 580 etkinliğimiz var. 5 şehirde 15 binden fazla sanatçı görev alıyor. Sadece Ankara’da 5 bin sanatçı görevli. Bu çok büyük bir sanat seferberliği.

Kültür Yolu Festivalleri dünya markası oluyor

Türkiye’nin görevdeki iki kadın bakan yardımcısından biri olan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz ile Ankara’da Kültür Yolu’nun kucağı olan Kale’de bir araya geldik.

Haberin Devamı

ULUSLARARASI MEDYA TAKİPTE

  • Kültür Yolu’nun bir uluslararası Türkiye markası olmasını istiyoruz. Türkiye Kültür Yolları diye bir çatı konsept yarattık. Festival yaptığımız şehirlerde yabancı basın mensupları da var. Ankara’da Romanya, Japonya, Almanya, Azerbaycan, Moldova, Polonya’dan gelip takip eden gazeteci ve televizyoncular var. Asya ve Amerika’dan da bir grup gelmişti. Bir festivalin uluslararası hale gelmesi ikinci, üçüncü yıldan sonra oluyor. Ama biz dış basında haber olarak bilinirliğini ilk yıldan sağlıyoruz. Uluslararası sanatçılara da yer veriyoruz. Yakında Türkiye seyahati paketlerinin içine festival de eklenebilecek.

PANDEMİDEKİ ÇALIŞMALARIN SONUCU

  • Bu festivaller, üç yıllık bir çalışmanın ürünü. Kültür Yolu aslında bir rotayı tarif ediyor. Ankara’da Ankara Kalesi’nden CSO Ada yeni konser salonuna uzanan 4.7 kilometrelik bir aks üzerinde düzenleniyor. Önce bu rotadaki kültür altyapısını güçlendirdik. Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) binası, Resim Heykel Müzesi, Etnografya Müzesi gibi yapıların, İstanbul’da Atatürk Kültür Merkezi, İstanbul Sinema Müzesi gibi yapıların restorasyon işlemlerini üç yılda tamamladık. Yatırımları bittikten sonra sanatsal planlamasını altı ayda tamamladık. Ancak ikinci festivalde bu planlama ve hazırlık sadece üç ay sürdü.
  • Pandemide bir gün bile evde kalmadık. Bakanlıkta kimse yoktu. Ama biz Bakan Nuri Ersoy, bakan yardımcıları ve genel müdürlerimiz ile her gün gittik. Pandeminin bitmesiyle kapılarımızı büyük sanat etkinliklerine açabildik.
  • Sayın Bakanımızın liderliğinde her şeyi detay detay çalışıyoruz. Bütün planlamalarda yönlendirmeleriyle ilerliyoruz.

Kültür Yolu Festivalleri dünya markası oluyor

‘Ankara Keçisinin İzinde’ projesi kapsamında 23 sanatçı daha önce hazırlanmış standart 23 Ankara Keçisi heykelini boyadı.

BUGÜN BAŞKENTİN 99’UNCU YILDÖNÜMÜ

13 Ekim, Ankara’nın başkent oluşunun 99’uncu yıldönümü. Bugünü kutlamak için tarihi meclis binalarının önünde bin seymen bir araya gelecek. Akşam da tarihi meclis binası 2. TBMM önünde Atatürk’ün sevdiği müzikler ile Ankara Türküleri’nden oluşan bir Türk müziği konseri var. Meclis binası fon olarak kullanılacak. Üzerine video ile Cumhuriyet’in kuruluş yıllarından görüntüler yansıtılacak. Bunlar da festivaldeki birçok etkinlik gibi ücretsiz!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder