Rükzan Sağır Mikrobiyolog Ali Akın’dan öğrendim: İnsanlar da koklaşa koklaşa anlaşıyormuş!
HABERİ PAYLAŞ

Mikrobiyolog Ali Akın’dan öğrendim: İnsanlar da koklaşa koklaşa anlaşıyormuş!

Silikon Vadisi’ndeki çalışmalarıyla ses getiren Türk Mikrobiyolog Ali Rıza Akın ile tanıştım. 25 yıldır mikrobiyotamızdaki bakteriler üzerine çalışıyor. Bağırsaklarımızda yaşayan, bize atalarımızdan miras kalan ve annelerimizden bize geçen bakteriler üzerine. Atalarımızda 4 ila 5 bin çeşit olan bakterilerden bize sadece 300-500 çeşit kalmış. Hastalıkların artışı, otizmin, diyabetin, mutsuzluğun artışında bunun etkisi olduğunu söylüyor. Beni en çok şaşırtan bu bakterilerin gönül ilişkilerimizdeki belirleyici rolü oldu! Bir araştırma yapılmış. İnsanlardan koklatılan tişörtlere göre seçim yapmaları istenmiş. En çekici buldukları kokular, kendi mikrobiyotalarından farklı olanlarınki olmuş. “Kimyamız uydu/uyuşmadı” sözünün bilimsel dayanağı bu yani.

Haberin Devamı

Mikrobiyolog Ali Akın’dan öğrendim: İnsanlar da koklaşa koklaşa anlaşıyormuş

 

MUTLULUK HORMONU BAĞIRSAKTA

Bedenlerimiz muhteşem organizmalar. Çeşitlilik istiyoruz. Neslimizi ne kadar çeşitli bakteriyle devam ettirirsek o kadar iyi. Ama burada bitmiyor. Bakterilere sahip de çıkmamız gerekiyor. Sağlıklı mikrobiyota, ilişkileri de sağlıklı kılıyor. Mutluluk hormonu serotoninin yüzde 80’i, bağırsaklarda bulunan EC hücreleri tarafından üretiliyormuş. EC hücrelerinin dengesini kaybetmesi mikrobiyotayı bozuyor. Bu da bizi depresif, agresif yapıyor ve ilişkilerimizi etkiliyor. Her gün plastik şişelerden içtiğimiz sular, gereksiz ilaçlar dahi bunu etkiliyor. Bu kaybı önlemek veya bakterileri desteklemek için çıkarılan takviye pazarının her geçen gün büyümesi insanlık adına umut verici. Çünkü ne güzel, dertlerin bilimsel çaresi var. Ayrıca mutsuzlukla başa çıkmaya çalışmak, fark etmek ve mutsuz eden her şeyden arınmak istemek nefis bir gelişme.

Mikrobiyolog Ali Akın’dan öğrendim: İnsanlar da koklaşa koklaşa anlaşıyormuş

 

ANGELINA JOLIE’Yİ UZLAŞMA MASASINA OTURTAN HASETLİĞİ

Angelina Jolie moda markası kuruyor. Onun ‘sessiz lüks’ adı verilen stilini ben çok beğenirim. Ama anlaşılması yıllar aldı. Çünkü hiçbir iddiası olmayan ama çok güçlü parçalar kullanır. Moda adına bir ikon sayılmıyordu o nedenle. Marka kurmasının, eski kocası Brad Pitt’in sevgilisi Ines de Ramon’un moda sektöründe olmasıyla ilgili olduğunu düşünüyorum... Yıllardır boşanma, velayet, ortak ticaret davalarıyla Brad Pitt’e dünyayı zindan eden Angelina Jolie, geçen hafta arabulucuk masasına oturmayı da birden kabul etti! Eski kocasının mutluluğuna tahammülü yok. Ama artık ‘bir sorun’ olarak varlığını sürdürmesinin Brad’in mutluluğuna engel olamadığını fark edince hemen dümeni kırdı. Hasetlik işte böyle bir şey, onun gibi istediği her erkeği elde edebilecek bir dünya yıldızını bile insanların gözünde ne konuma düşürdüğünü fark ettiremeyecek duruma getirebiliyor. Kalpte nefrete yer bırakmamak gerekiyor. Birini ya seversiniz ya da ona mutluluklar ve şifa dilersiniz ve bu tamamen kendinizle ilgili bir seçimdir.

Haberin Devamı

Belki şehre dinamik bir festival gelir

‘Belki’si fazla. Geliyor gelmekte olan. Eylülde Kemerburgaz Kent Ormanı’ndaki YBY Woods Yaşam ve Etkinlik Alanı’nda süper bir şehir festivali düzenleniyor: Boyner Dynamic Fest! Gün boyu farklı spor deneyimleri, aktiviteler ve ilham verici konuşmalar olacak. Tarih 23 Eylül. Girişler ücretsiz. Sağlıklı ve iyi yaşamı tercih eden herkes davetli! Şehre böyle yatırım yapan Boyner gibi markalara hep destek tam destek.

Haberin Devamı

Mikrobiyolog Ali Akın’dan öğrendim: İnsanlar da koklaşa koklaşa anlaşıyormuş

 

SICAK ÇARPMASI SAYIKLAMALARIM

  • Küresel kaynamanın en çok kuzey yarım kürede yaz mevsimi olduğunda bu kadar gündeme gelmesi, gerçekten en çok etkilenen nüfusun kuzeyde yaşamasından mı? Medya ve sermaye gücünün kuzeyde toplanmasından mı? Nedenini merak ediyorum.
  • Bu yıl Türkçe ve yabancı listelerden bir yaz şarkısı çıkmaması ne garip.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder