Rükzan Sağır Milyarlık vurgun yapan şirketten bağış alan demokratlar iyi niyetli mi?
HABERİ PAYLAŞ

Milyarlık vurgun yapan şirketten bağış alan demokratlar iyi niyetli mi?

ABD’li Sam Bankman-Fried adı bugünlerde çok yerde karşınıza çıkmış olabilir. Kendisi FTX isimli kripto para borsası şirketinin CEO’su. 32 milyar dolarlık şirketi batırdı. Serveti bir gecede 17 milyar dolardan 1 milyar doların altına geriledi. Yaşanan güven kaybı sebebiyle kripto paraların toplam piyasa değeri bir günde 126 milyar dolar eridi... Şimdilerde bu kişinin ABD Başkanı Joe Biden’ın seçim kampanyasına ve ara seçimlerde Demokrat Partililere 40 milyon dolar bağış yaptığı söyleniyor. Bu doğruysa, “Demokrat Partililerin hepsi bağış olarak aldıkları parayı iade eder mi? Yoksa FTX, zaten siyasi bağış amaçlı bir tür ‘keriz silkeleme’ şirketi miydi?” dedirtiyor.

Haberin Devamı

Milyarlık vurgun yapan şirketten bağış alan demokratlar iyi niyetli mi

KAYNAĞINI BİLMELİLER

Birkaç partilinin iade ettiği biliniyor. Siyasetçilerin bu olaydaki pozisyonuna hukukta ‘iyi niyetli üçüncü kişi’ deniyor. Diyelim ki hukuka aykırı bir şekilde elde edilen varlığı bağışlıyorum. Bu bağışı yaptığım kişi eğer benim bu bağışı yaparken edindiğim malı suç unsurundan edindiğimi bilmiyorsa ya da bilmesi gerekmiyorsa ‘iyi niyetli üçüncü kişi’ sayılıyor. Peki Demokratlar hukuksal açıdan ‘iyi niyetli üçüncü kişi’ sayılır mı? Bu bağışın kaynağını bilmek zorundalar mıydı? Evet. Siyasi pozisyondaki birinin bu paranın kaynağını bilmesi gerekiyordu.

Sam Bankman-Fried, kripto para dünyasında bir tür ‘saadet zinciri’ kurmuştu. Yatırılan tüm paraları hayır işlerine harcadığını söylüyordu. Toyota Corolla model mütevazı bir otomobil kullanan CEO’nun yatırımcıları 10 milyar dolar dolandırdıktan sonra özel jetle Bahamalar’a kaçtığı söyleniyor... Evet, özel jetle. Vegan olduğunu söyleyen bu kişinin dokuz ay önce evinde çekilen videoda buzdolabında yumurta olduğu görülüyor... Bahsedilen özelliklerinin en basitini bile taşımıyor özetle.

BU KİŞİYE GÜVENMEK İNSANLIĞA İHANET!

‘Amerika’nın tosuncuğu’ diyesim gelen bu kişiye biraz dikkatli bakınca “Tüm birikimimi yatırmalıyım” fikrine kapılan insanlar adına endişeliyim doğrusu. İnsanların sorgulama, şüphe etme gibi muhakeme yeteneklerini kaybetmeye başlaması, medya okuryazarlığındaki cahilleşme beni ürkütüyor. Medya demişken... Bu mesele, geleneksel medya düşmanı Elon Musk’a da malzeme oldu.

Haberin Devamı

Twitter’ın yeni sahibi olan Musk, kapağına taşıdığı dolandırıcı CEO ‘ana akım medyanın pompaladığı dolandırıcılardan biri’ çıktığı için Forbes dergisiyle dalga geçti. Haklı mı? Evet. En azından Bankman-Fried ve Elizabeth Holmes gibi ‘dahi milyarder’ olarak sunulan ve sonradan sahtekar çıkanlar hakkında ‘hata yaptıklarını’ söyleyip halkı yanlış yönlendirdikleri için özür dilemeleri, medyanın geleceği için hayati önemde...
Modern zamanların bir bedeli daha...

GÖNÜL İLİŞKİSİNİN ADI ‘DURUM İLİŞKİSİ’ OLDU

TikTok’ta başından geçen ayrılığı anlatan 28 yaşındaki Gina DeStefano’nun hikayesi büyük ilgi gördü. Gina, paylaşımını şu anahtar etiketle yapmıştı: “Situationship”, yani durum ilişkisi. Yani bir kişi ile belirsiz bir gelecek içinde, rastgele sürdürülen, duruma göre yaşanan bir ilişki türü. Gina, beş yıllık ilişkisi bittikten sonra tanıştığı Tyler ile tutkulu bir birlikteliğe başlıyor. Tyler’dan aşk dolu mesajlar, aramalar geliyor.

Haberin Devamı

Hatta arkadaşlarıyla tanıştırmak istiyor. Doğum gününde birlikte tatile gitme planına dahil etmek istiyor. Derken Gina’ya ‘hayallerimdeki kadın’ diyen Tyler üç ay sonra birden bire başka birine dönüşüyor. Gina’nın arkadaşları Tyler’ı bir barda başka bir kızla öpüşürken görüyor. Gina ne hissedeceğini bilemese de ayrılıyor.

Milyarlık vurgun yapan şirketten bağış alan demokratlar iyi niyetli mi

1.3 MİLYAR PAYLAŞIM

Bunu TikTok’ta paylaştıktan sonra yalnız olmadığı ortaya çıktı. 1.3 milyardan fazla ‘situationship’ etiketli paylaşım yapıldı. Bazı kişiler, yıllarca durum ilişkisi içinde kaldıkları, gerçek bir bağlılık ve gelecek üzerine kurulmamış ilişki deneyimlerini anlatıyor. ABD’li ilişki uzmanı Jaime Bronstein, ‘Durum ilişkisinin bitmesi, gönül ilişkisinden daha sancılı geçiyor. Çünkü kişiler “Bizden ne olabilirdi?’ sorusunun kuyusuna düşüyor.

Sürekli olarak ‘balayı’ aşamasında olunduğu için ve karşıdaki kişiyi iyi tanımadığından onu ve ilişkiyi idealize etmeye eğilim oluyor. Oysa insanlar bir kişiyi en az altı aydan sonra tanımaya başlar. Bu ilişkiler bittiğinde kadınlar kendilerini daha çok suçlayabiliyor. Ancak iki taraf da yeterince olgunsa bu ilişki türü de sağlıklı ve eğlenceli yürütülebilir” diyor. Modern zamanlar bağlılık, sadakat gibi bir ilişkinin temelini oluşturan tüm güçlü ve insani duyguları testten geçiriyor...

Milyarlık vurgun yapan şirketten bağış alan demokratlar iyi niyetli mi

Sıradaki haber yükleniyor...
holder