Rükzan Sağır Süper güç: Yalanı yakalayan gözlük
HABERİ PAYLAŞ

Süper güç: Yalanı yakalayan gözlük

Bu gözlük teknolojisini anlatan kişi, teknolojinin geleceğini raporlayan futurist Abishur Prakash. Aynı zamanda jopolitik ticaret konusunda danışmanlık veren Kanadalı ‘The Geopolitical Business’ şirketinin de CEO’su. Prakash, yapay zekalı gözlüklerin insan hayatını nasıl şekillendireceğine dair bilgiler veriyor. Dikkatimi en çok çeken öngörüsü ise bir kişinin düşüncelerinin bu gözlüklerle görünür hale gelecek olması... Yani zihni okuyabilmesi. Bu tahmin sandığımızdan daha yakın bir vadede günlük hayatımızda olabilir. Çünkü bunu destekleyen teknolojiler üretiliyor. Hatta Prakash’a göre bu zihin okuma gözlükleri ‘insanların hayatlarının puanlandığı’ sosyal kredi sisteminin hakim olduğu distopik bir düzeni getirebilir.

Haberin Devamı

Süper güç: Yalanı yakalayan gözlük

 

YAPAY KARAR MEKANİZMASI

İşte, bunlar artık bilim kurgunun konusu değil. Nasıl? Günümüzde birçok sistem zaten çoktan yapay zekaya entegre edildi. Ancak şimdilik bu teknoloji sadece arka planda çalışıyor. Yani aslında birçok anlamda yapay zekaya bağımlıyız. Bir sonraki aşamada insanların sürekli bu teknolojiyle etkileşim kurması ve sonunda da yapay zekanın insanların önüne geçmesi bekleniyor. Artırılmış gerçeklik (AR) gözlükleri, insanların sabahtan akşama kadar tüm kararlarını ve yaşam tarzlarını yönlendirmeye başlayacak. Bir fincan kahve siparişinden flört adayı belirlemeye kadar bir insanın yaptığı her şey yapay zeka tarafından sunulacak ya da tamamlanacak.

YA GÖZLÜK YALANCIYSA?

Gelelim yalanı yakalama konusuna... Mayısta ABD’li bilim insanları beyin dalgalarını metne çevirme yeteneğine sahip bir yapay zeka modeli geliştirmişti. İşte zihin okuyan akıllı gözlüklerin yapı taşları o modelde yatıyor. Bu teknolojinin sıradanlaştığı bir dünyada artık beyaz yalanlar söylemek mümkün olamayacak. Hükümetler bu teknolojiyi dayanıklı istihbarat çalışanları belirlemek için kullanmak isteyecek. Duygusal açıdan en savunmasız oldukları anları, ulusal güvenliği ihlal etme ihtimallerini değerlendirmek için kullanabilecekler. Peki, insanın en mahrem yeri olan düşünceleri ve duygularını ölçmek, gizlilik denilen insan haklarıyla nasıl örtüşecek? Daha önemli bir soru da var: Ya bu gözlükler bize yalan söylerse?

Haberin Devamı

Süper güç: Yalanı yakalayan gözlük

 

THREADS UYGULAMASININ ALAMETİFARİKASI

Mark Zuckerberg, Twitter’ın en büyük rakibi olmaya aday uygulama Threads’i bu hafta kullanıma açtı. Malum, Elon Musk’ın satın almasından sonra getirdiği kurallarla ve ‘haraca’ bağlamasıyla, Twitter, bir zenginin oyuncağına döndü. Algoritması ise şaibeli olmayı sürdürüyor. Bildiğimiz üzere Twitter, hakikati bükmede ve belli çıkar gruplarının lehine paylaşımları öne çıkarmada mahir! Bir rakip şarttı. Ama Threads gelişmesini daha özgürlükçü başka bir platform olarak okumak yanlış. Sonuçta burası da ticari bir platform. Ayrıca hizmetin bedava olduğu yerde, satılanın biz (verilerimiz) olduğumuz gerçeği de baki. Bir de bu platformun ABD seçimleri öncesinde devreye girmesi de önemli bir tesadüf.

Süper güç: Yalanı yakalayan gözlük

 

TWITTER NE ZAMAN KAYBEDER?

Threads’in çatı şirketi Meta bünyesinde Facebook, Instagram ve WhatsApp da var. Ve biliyorsunuz bu uygulamalar 2021’de çöktüğünde dünya borsaları bile yerinden oynamıştı. Bu uygulamalardaki ticaret döngüsü kesintiye uğramıştı. Threads, doğrudan Instagram’a bağlı olarak açılabiliyor. Yani şimdi aynı şekilde üçü çökerse Threads de çökmemeli. Threads’in elinde 2 milyar kullanıcı potansiyeli var. Bu, Twitter’ın rüyasında bile göremediği bir sayı. Ama Threads’in bu kadar kullanıcıya erişmesi bile Twitter’ı sarsmayabilir. Twitter ne zaman gerçekten kaybeder? Her bir son dakika gelişmesi olduğunda (örneğin; Instagram çöktüğünde) haberleşmek için Twitter yerine Threads’e bakıldığında.

Haberin Devamı

2023 YAZININ YÜKSELENLERİ

  • Tuzlu karamelli kahve
  • Uzun, helenistik elbiseler
  • Antep fıstıklı dondurma
  • Threads uygulaması
  • Sinemada Barbie ve Oppenheimer kapışması
Sıradaki haber yükleniyor...
holder