Rükzan Sağır 'Sürdürülebilir tatil kültürü' nedir? Hâlâ yazı yaşayan Bodrum'da deneyimledim
HABERİ PAYLAŞ

'Sürdürülebilir tatil kültürü' nedir? Hâlâ yazı yaşayan Bodrum'da deneyimledim

Geçen hafta 16. Uluslararası Arena Aquamasters Yüzme Şampiyonası’nı takip etmek için Bodrum’daydım. Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler arasında en kapsamlı yüzme yarışması olan Aquamasters için birçok farklı milletten yaklaşık 1200 yüzücü akın etmişti. Ekimde Bodrum’da değil yüzmek, kısa kolluyla gezebileceğimi bile düşünmüyordum. Ama yanıldım. Sıcacık bir hava, sakin bir deniz ve nezih insanlarla dolu mükemmel bir atmosfer vardı. Yarışlar, Hapimag Sea Garden Resort Bodrum’da düzenlendi.

Yani, ‘Bodrum’da başka bir dünyanın içinde’ diyebilirim. Çok gururlandığım bir konaklamayı deneyimledim. Bu tesis, Türkiye’de 1994’ten bu yana var. Ancak tarihi 1963’e dayanıyor. Misafirler, hisse sahiplerinden oluşuyor. Yani hisse satın alınarak Hapimag sistemine dahil oluyorlar. 125 bin hissedarı var. Bu hissedarlar, 16 ülkedeki 56 farklı Hapimag tesisinde istedikleri gibi tatil yapabiliyor. Buna ‘Devre Tatil Sistemi’ deniyor.

Haberin Devamı

Sürdürülebilir tatil kültürü nedir Hâlâ yazı yaşayan Bodrumda deneyimledim

Hapimag, ‘Hotel- und Apartmenthaus Immobilien AG’ yani ‘Otel ve Apartman Evi Emlak LTD’nin kısaltmalarından oluşuyor.

TEK BİR AĞAÇ KESİLMEMİŞ!

Evlerde yemek hariç bir evde ihtiyaç duyulabilecek her şey var. Üye olmayanlar için otel hizmeti de var. ‘Neden üye olayım ki?’ diyebilirsiniz. Amaç; paylaşım, mutluluk ve sorumluluğu ortaklaştıran bir tatil anlayışı geliştirmek. Bodrum’un cenneti diyebileceğim bakir ve sakin Yalıçiftlik koyundaki tesis, çam ormanlarının arasında.

Doğa tamamen korunmuş. Tek bir ağaç bile kesilmemiş. Hatta Satış Sorumlusu Duygu Yılmaz her yıl oda envanteri hazırlarken büyüyen ağaçların manzaraları kapatması nedeniyle manzaralı odalarının bazen azalabildiğini, ağaçların budanma kararı konusunda çok dikkatli ve titiz davrandıklarını söylüyor.

Yanan ormanların yerine beton yığını otellerin yapılarak ‘dünya mirası’na ihanet edilen Bodrum’da bu hassasiyet beni çok mutlu etti. “Doğadan İlham Alıyoruz” felsefesini harfiyen uyguluyorlar. Yani sadece birkaç tane göstermelik geridönüşüm çöpü kullanmak yerine yerel, doğal ve sürdürülebilir yaşamı destekliyorlar.

Haberin Devamı

Sürdürülebilir tatil kültürü nedir Hâlâ yazı yaşayan Bodrumda deneyimledim

GEZEGEN DOSTU ANLAYIŞ

Türkiye turizmi bu yıl ilk 9 ayda yüzde 97 büyüdü.

Nasıl mı?

  • Deniz Suyu Arıtma Tesisleri’nde yılda 110 bin metreküp deniz suyunu arıtıp günlük işlerde kullanıyorlar, 200 dönümlük yeşil alanı bu suyla suluyorlar.
  • Arıtma suyu ile bahçe ve çevre için günde 850 ton sulama yapıyorlar.
  • Bölgedeki endemik bitkileri koruyorlar.
  • Artan yemekler Bodrum Belediyesi’ne gönderiliyor, kedi-köpek maması yapılıyor.
  • Yakın zamanda da atıkları kompost makinesiyle gübre ve enerjiye çevirecekler.
  • Kendi bahçelerindeki ürünleri kullanıyorlar. Zeytin, mandalina reçeli, keçiboynuzu kurabiyesi ve karakılçık buğdayı ekmeğini üreterek yerel lezzetleri dünya misafirlerine tattırıyorlar. Yöre halkının ürettiği incir ve gambilya bakla gibi ürünleri de menülerine ekliyorlar. Artan sürdürülebilir yaşam kültürünün ülkemizin dünyaya bakan bir merkezinde kusursuzca işlendiğini görmek, istenilince hiçbir şeyin imkansız olmadığını, doğru yatırım ve altyapı çalışmasıyla hem gezegen dostu hem de sorumlu insan bilinciyle tatil yapmanın ne kadar keyifli ve rahatlatıcı olduğunu hissettiriyor...

HEDEF: 6 AY KESİNTİSİZ TURİZM

Hapimag Resort Türkiye, İspanya, Portekiz ve Hollanda Direktörü Kerem Demirkol, hedeflerinin ‘6 ay kesintisiz hizmet kültürünü kalıcı hale getirmek olduğunu’ söylüyor. Hapimag, pandemi dahil yılın 12 ayı açık. Ancak Demirkol, “Türkiye turizminin lokomotifi olan Bodrum’da öncelik, kesintisiz 12 ay yerine 12 aya yetecek, dolu dolu 6 aylık bir turizm projesi önceliğimiz olmalı. Bu sistemi oturttuktan sonra bu süreyi 8 aya çıkarmayı ve sonra da tüm yıla yaymayı hedefleyebiliriz” diyor. Benim gibi uzaktan çalışarak dünyanın her yerini ofis olarak kullanabilenler için 12 ay kesintisiz açık tesisler büyük kolaylık!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder