Sadık Gültekin’le Doğru Tercih Yerinde ve doğru kararlar!
HABERİ PAYLAŞ

Yerinde ve doğru kararlar!

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) ilişkin aldığı kararları duyurdu. YÖK’ün açıklamasına göre, üniversiteye girişte TYT ve AYT baraj puanı uygulaması kaldırılırken, sınav süresi de uzatıldı. Yapılan açıklamaların son derece yerinde ve doğru kararlar olduğunu en baştan belirteyim. Yıllardır ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan TYT ve AYT baraj puanlarının kaldırılması gerektiğini hep vurguladım, dile getirdim. Neye göre 150, kime göre 180 puan; bunun bilimsel veya pedagojik bir doğruluğu var mı? Kesinlikle yok! 149,999 puan alanın başarısız, 150 puan alanın başarılı sayıldığı bir uygulamayı kim savunabilir, bunun doğru olduğunu kim söyleyebilir?

Haberin Devamı

Şimdi sistem kendi kendine başarıyı belirleyecek, sonuçta düşük puan alan biri yine kazanamayacak, yani doğal bir eleme olacak. Sonucu, arz talep dengesi ve kontenjanlar belirleyecek; netleri fazla olan, puanı yüksek olan kazanacak. Yapılan değişiklikler, baraj altında kalan öğrencilerin de potaya girmesini, boş kalan kontenjanların azaltılmasını sağlayacak.

‘KALİTEDEN TAVİZ DEĞİL’

2021-YKS’de tam 800 bin aday 150 puan barajını aşamadı ve sistem dışında kaldı. Bu nedenle üniversite kontenjanlarında büyük boşluklar kaldı, bundan dolayı iki ek yerleştirme yapıldı. Ancak barajı geçen öğrenci sayısı az olunca, siz istediğiniz kadar ek yerleştirme yapın, sonuç yine değişmedi.

Dolayısıyla baraj puanlarının kaldırılması, üniversite kontenjanlarındaki boşlukları büyük oranda azaltacaktır. Yapılan bu değişiklikler, kesinlikle ‘kaliteden taviz veriliyor’ anlamına gelmiyor; çünkü tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik programlarındaki başarı koşulu da devam ediyor.

‘EK SÜRE BAŞARIYI ARTIRIR’

Öte yandan TYT sınav puanının hesaplanması için Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olma şartı ile SAY, SÖZ ve EA puan türündeki sınav puanlarının hesaplanması için gerekli olan ilgili puan türüne ilişkin AYT’deki iki testin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olma şartı ile DİL puan türündeki sınav puanının hesaplanması için gerekli olan Yabancı Dil Testinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olma şartı uygulamaları devam ediyor. Son yıllarda adaylar TYT’de süre sıkıntısı yaşıyordu. Adaylar, okuma ağırlıklı sorularla mücadele edemiyor, zamanı yetiştiremiyordu. Temel Yeterlilik Testinin 135 dakika olan sınav süresi 30 dakika artırılarak 165 dakika olarak uygulanması, adayların sınavdaki başarısını artıracaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder