Sadık Gültekin’le Doğru Tercih Sıra dışı bir başarı öyküsü…
HABERİ PAYLAŞ

Sıra dışı bir başarı öyküsü…

Dünyanın en yüksek binası Dubai’de bulunan Burj Khalifa’dır. Tam 828 metre uzunluğunda, 163 katlı bir binadır. El Capitan ise ABD’nin Yosemite Ulusal Parkı’nda yer alan granit bir kütledir. Bu granit kütle tam 914 metre yüksekliğinde! Burj Khalifa yapay bir bina, El Capitan ise doğal bir kütledir.

***

El Capitan, ‘kaptan’ anlamına geliyor. El Capitan, dünyanın en ünlü kayası, aynı zamanda yer yüzeyinde bulunan en büyük kütle! 914 metre yüksekliğindeki bu pürüzsüz granit taş, dünyanın her tarafından gelen dağcılar tarafından büyük ilgi görüyor. Bu kayaya tırmanmak çok zor! Bugüne kadar aletsiz tırmanışa kimse cesaret edememiş. Bu pürüzsüz granit taşın tepesine ulaşan, dağcılıkta ustalığını kanıtlamış olur…

Haberin Devamı

***

Bunu sadece bir kişi göze alıyor. Alex Honnold, 3 Haziran 2017’de El Capitan’a ‘Free Solo’ yöntemiyle tırmanan ilk kişi oluyor. Free Solo, kaya üzerinde herhangi bir emniyet aleti ve ip kullanılmadan yapılan tırmanış anlamına geliyor. Yerel saatle 05.32’de başlayan tırmanış tam 3 saat 56 dakika sürüyor. El Capitan’a çıplak elle, ipsiz ‘Free Solo’ yöntemiyle yapılan bu tırmanış, 2018 yapımı bir belgesele esin kaynağı oluyor.

***

National Geographic, bu sıra dışı tırmanış öyküsünü belgeselleştiriyor. İzleyiciyi ekrana kilitleyen ‘Free Solo’ belgeseli, 91. Akademi Ödülleri’nde ‘En İyi Belgesel’ ödülüne layık görüldü. Belgeselin yapımcısı E. Chai Vasarhelyi ile dünyaca ünlü fotoğrafçı ve dağcı Jimmy Chin. Yapımcılar “Alex Honnold’a bize cesaret ve ilham verdiği, imkansıza inanmayı öğrettiği için minnetarız. Bu belgeseli imkansız şeylere inananlara ithaf ediyoruz” dedi. Alex’in bu tırmanışı, ölüm ya da mükemmele ulaşma anlamına geliyor. El Capitan’ın zirvesi rekor, aşağısı ise ölüm! Bir insanın böyle bir şeyi başarabileceğine inanmak gerçekten zor.

***

Honnold, mükemmele ulaşacağı ya da ölümüyle sonuçlanacak bu tehlikeli tırmanışta, hem vücudun hem de inancın sınırlarını zorluyor. Alex, başarıya ulaşmak için El Capitan’a son sekiz yıl içerisinde iple 60 kez tırmandığını söylüyor. Azim, dikkat ve odaklanma ile insanın yapamayacağı hiçbir şeyin olmadığının belgeseli... Alex “Mutlu ve rahat olmakla hiçbir şey başarılamaz” diyor. Neredeyse bir kilometrelik kayayı parmak parmak, el el, ayak ayak her santimini ezberleyerek, not alıyor. Tırmanışın ardından, sadece "Çok mutluyum" diyor. Abartı yok, şımarıklık yok! MEB’e tavsiyem, ders niteliğindeki bu belgeseli okullarda gösterin!

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder