Tamer Heper Avukat suç işlerse!
HABERİ PAYLAŞ

Avukat suç işlerse!

Bir meslektaşınızın yani bir avukatın bir savcı odasında çekilmiş resimleri günün konusu oldu. Bunun sakıncası neydi? B.K.

Bu soru son birkaç gün içinde bana yazılı veya sözlü olarak sorulan sorular arasında ön sırayı alıyor. Bir avukatın bir savcının odasında poz vererek çekilen resim ile birlikte “Ben asla kaybetmem ya kazanırım ya da öğrenirim” notu bu avukatın adli mercilerle işbirliği içinde olup ele aldığı davaları bu yolla kazandığı izlenimi vermekte olup, bırakın bir adli makamla yakınlık kurmayı, avukatın kendini methedici mahiyette yazılar yazması bile disiplin suçudur. Bizim Avukatlık Kanunu’muz avukatların reklam mahiyetindeki yazılarını ve sözlerini yasaklamıştır. Avukatlık Kanunu der ki: “Avukatlar, yüklendikleri görevleri bu görevin kutsallığına yakışır bir şekilde özen, doğruluk ve onur içinde yerine getirmek ve avukatlık unvanının gerektirdiği saygı ve güvene uygun biçimde davranmak ve Türkiye Barolar Birliğince belirlenen meslek kurallarına uymakla yükümlüdürler.” Bir başka maddede: “Avukatların iş elde etmek için, reklam sayılabilecek her türlü teşebbüs ve harekette bulunmaları ve özellikle tabelalarında ve basılı kâğıtlarında avukat unvanı ile akademik unvanlarından başka sıfat kullanmaları yasaktır.”

Haberin Devamı

* * *

Bir başka madde şöyledir: “Avukatlık onuruna, düzen ve gelenekleri ile meslek kurallarına uymayan eylem ve davranışlarda bulunanlarla, meslekî çalışmada görevlerini yapmayan veya görevinin gerektirdiği dürüstlüğe uygun şekilde davranmayanlar hakkında bu kanunda yazılı disiplin cezaları uygulanır.” Bunlar yasa maddelerinden üçü. Bir de bizim uyulması şart olan meslek kurallarımız vardır. Burada da bazı maddelerden söz edeyim: “Avukat, mesleki çalışmasını kamunun inancını ve mesleğe güvenini sağlayacak biçimde ve işine tam bir sadakatle yürütür.” “Avukat, mesleğin itibarını zedeleyecek her türlü tutum ve davranıştan kaçınmak zorundadır. Avukat, özel yaşantısında da buna özenmekle yükümlüdür.” “Avukat, yazarken de, konuşurken de düşüncelerini olgun ve objektif bir biçimde açıklamalıdır. Mesleki çalışmasında avukat, hukukla ve yasalarla ilgisiz açıklamalardan kaçınmalıdır.” “Avukat, salt ün kazandırmaya yönelen her türlü gereksiz davranıştan titizlikle kaçınmalıdır.” “Avukat kendine iş elde etme niteliğindeki her davranıştan çekinir.” “Hakim ve savcılarla ilişkilerinde, avukat, hizmetin özelliklerinden gelen ölçülere uygun davranmak zorundadır. Bu ilişkilerde karşılıklı saygı esastır.”

Haberin Devamı

* * *

Yukarıdaki maddeler uyulması şart olan hususlardır ve bunlara aykırı davranmak disiplin cezasını gerektirir. Bu nedenle de bu avukat bağlı bulunduğu baroya da şikayet edilmiştir ki şayet unsurları var ise Ceza Kanunu hükümleri uygulansa bile yapılan inceleme sonucu yukarıya aldığım maddelere aykırılık tespit edilirse ayrıca disiplin cezası da alacaktır. Disiplin cezaları ise uyarma cezasından meslekten çıkarmaya kadar varan cezalardır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder