Şule Özdemir Penguin Random House ve Simon&Schuster birleşmesi
HABERİ PAYLAŞ

Penguin Random House ve Simon&Schuster birleşmesi

Amerika’da yerel mahkeme Penguin Random House ile Simon&Schuster’ın birleşmesine izin vermedi. Her iki yayınevi de Amerika’nın 5 büyük yayınevi arasında yer alıyor. HarperCollins, Macmillan, Hachette,  Penguin Random House ve Simon&Schuster’dan oluşan bu 5 yayınevi pazarın %90’ını kontrol ediyor. Penguin Random House ve Simon&Schuster’ın önerilen birleşmesi ise pazarın yarısını kontrol edebilecek bir büyüklük yaratıyor, Amerika’daki en büyükler sayısını da dörde düşürüyor. Dava bu nedenle önemli.

Haberin Devamı

İşte bu davada yargıç 2.175 milyar dolarlık birleşmeyi sektördeki rekabeti zayıflatacağı ve yazarların alacağı ücretleri azaltacağı gerekçesi ile reddediyor.

Karardan memnun olmayan Penguin Random House itiraz etmeyi düşünüyor. Tek çatı altında birleşmenin rekabet için iyi olacağını, gerekçenin yanlış varsayımlara dayandığını savunuyor.

Karardan memnun olan yazar Stephen King ise “Önerilen birleşmenin hiçbir zaman okuyucu ve yazardan yana olmadığını, Penguin Random House’un tek derdinin pazar payını arttırmak olduğunu söylüyor. Yani kısaca para diyor mesajında.

 Penguin Random House’un sahibi Alman Bertelsmann grubu 1835 yılında bir yayınevi olarak kurulmuş. Hali hazırda dünyanın sayılı medya holdinglerinden biri. 1998 yılında 1927 kuruluşlu Amerikan Random House yayınevini alıyor. 2013 yılında da 1934 kuruluşlu İngiliz Penguin yayınevine ortak oluyor. Random House ve Penguin’in birleşmesi ile de Penguin Random House kuruluyor. Bertelsmann’ın sahibi olduğu Penguin Random House 2020 Kasım’ında 1924 kuruluşlu Amerikan Simon&Schuster’ı satın almak istiyor. Ancak bu birleşme yukarıda da söylendiği üzere gerçekleşmiyor ve 31 Ekim 2022’de görülen dava Penguin Random House aleyhine sonuçlanıyor.  

Ne diyelim, okuyucu ve yazar lehine bir karar olmuş.

 Prens Harry’nin anı kitabı Spare

Bu arada Penguin Random House, 2023/Ocak ayında Prens Harry’nin kitabını yayınlayacakmış. Kitabın adı Spare. Anı kitabı olan Spare’le ilgili Prens Harry “Kitabı doğduğum prens olarak değil, olduğum adam olarak yazdım” demiş ve devam etmiş. “Hayatımdaki iniş çıkışlar, yaptığım hatalar, bu hatalardan çıkardığım dersler dilerim ki hikayemden şunu gösterebilir; Nereden gelirsek gelelim, düşündüğümüzden daha fazla ortak yanımız var.” 

Haberin Devamı

Spare, 10 Ocak’ta 16 dilde yayınlanacak ve aynı gün Prens Harry tarafından da sesli kitap olarak okunacak. Kraliyet ailesi meraklılarına duyurulur. 

Sıradaki haber yükleniyor...
holder