Tamer Heper Alıcı bulunursa satılır
HABERİ PAYLAŞ

Alıcı bulunursa satılır

Bir tarihte babamız gayrimenkul almış, sonradan biz iki kardeş arasında paylaştırma ihtiyacı duydu. Biz kardeşlere kuru mülkiyeti verdi, kendi üzerinde intifa hakkı kaldı. Şimdi biz iki kardeş maddi imkan sağlama ihtiyacındayız. Sahibi olduğumuz kuru mülkiyeti satabilirmişiz. Satmak için babamızın izni gerekir mi? B.H. 

Okuyucularıma önce şunu söyleyeyim. Bir malın kuru mülkiyeti ile intifa hakkı ayrılıp farklı kişilere tahsis olunabilir. Kuru mülkiyet sahibi dediğimiz taraf malın malikidir ama yararlanma hakkına sahip değildir. Yani kendi ihtiyacı için kullanamayacağı gibi bir başkasına da kiraya veremez. Yani malına sadece uzaktan bakar. İntifa hakkı sahibi ise malın sahibi değildir ama yararlanma hakkına sahiptir. İster kendi yararlanır, isterse kiraya verir, kira bedellerini alır. İşte okuyucumun anlattığı durum bu. 

Haberin Devamı

Okuyucularım iki kardeş gayrimenkulün kuru mülkiyet sahibi yani malın sahibi ama sadece uzaktan bakacaklar. Babaları ise intifa hakkı sahibi yani dilediği gibi kullanacak. Peki mesela baba intifa hakkını satabilir mi? Hayır, intifa hakkı sahibi bu hakkını satamaz, sadece yararlanır. Peki kuru mülkiyet sahibi kuru mülkiyetini satabilir mi? Evet satabilir, çünkü bir mal satılabilir ama bu olayda kuru mülkiyet olarak satılabilir, böyle bir satışta babaya ait intifa hakkı zarar görmez.

Satın alan kimse de bu yeri kuru mülkiyet olarak satın alır, sonra bu yerden yararlanmak için intifa hakkı sahibinin vefatını bekler. Çünkü intifa hakkı ömür boyu sürer, intifa hakkı sahibinin ölümü ile intifa hakkı son bulur ve kuru mülkiyet sahibi tam malik olur. İşte okuyucumun durumu bu. Malının kuru mülkiyetini satabilir ama böyle bir malın alıcısı bulunursa elbette.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder