Tamer Heper Anneden miras kalmış
HABERİ PAYLAŞ

Anneden miras kalmış

Bizler iki kardeş erkek dört kardeş kız olmak üzere altı kardeşiz. Biz erkek kardeşler çalıştık, bir arsa alıp üzerine beş katlı ev yaptık. Ev annemizin üzerine oldu. Kızların hiç katkısı olmadı. Annemiz vefat etti. Babam ve biz kardeşler mirasçı olduk ama şimdi kız kardeşlerimiz ortaklığın giderilmesi talebi ile dava açtı. Ayrı bir dava açma ihtimalimiz nedeni ile ilk duruşma ertelendi. Bu durumda sonuç ne olur? Y.U.

Okuyucumun durumu annelerinin vefatı ile aldıkları veraset ilamında belirlenmiş. Babaları ile birlikte tüm evlatlar mirasçı. Yani bu gün kız-erkek demeden kardeşler eşit hisseye sahip. Kız kardeşlerin açtığı dava her ne kadar ortaklığın giderilmesi davası olarak görülüyor ise de tahmin ediyorum ki kat mülkiyeti tesisi sureti ile ortaklığın giderilmesi davası. Çünkü veraset ilamı çıkarılırken binayı kimin yaptığına bakılmaz. Binaya ait tapu kayıtlarına bakılır. Vefat eden anneye ait bir yer ise dörtte biri sağ kalan eşe, gerisi ise evlatlara eşit hisse olarak kalır. Okuyucumun bugünkü durumu bu.

Haberin Devamı

Dolayısı ile bakılmakta olan davada herkese bir daire düşer mi düşmez mi, bina kat mülkiyeti kurulmasına uygun mu değil mi, bu gibi şeylere bakılacak. Binanın kimin parası ile yapıldığına bakılmayacak. Bu husus ayrı bir dava konusu olabilir ama sonucu hakkında bir fikir vermek mümkün değil. Okuyucum mektubunda bugün için maddi imkanlarının da bulunmadığını yazmış, doğrusu kaybetme ihtimali olan bir davanın açılması önerilmez zira bunun masrafı vardır ve az bir masraf da değildir. Tedbirli olmak bakımından bu hususun bir meslektaşıma danışarak yürütülmesinde yarar görürüm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder