Tamer Heper Arabulucu tutanağı nasıl uygulanır?
HABERİ PAYLAŞ

Arabulucu tutanağı nasıl uygulanır?

Mirasçılar arabulucuya başvurduklarında ilgili gayrimenkulün satışı sureti ile ortaklığın giderilmesi konusunda anlaşırlarsa bu halde doğrudan satış memurluğuna gidilir mi? A.Ç.

Ortaklığın giderilmesi konusunda arabulucuya başvuru yeni eklenen bir sistem, dolayısı ile uygulama da yeni. Ancak sistemde arabulucuya başvuruda bulunan tarafların uzlaşması halinde uzlaşma tutanağı tutulur ve arabulucu olarak anlaşma çerçevesinde karar hazırlanır ya, işte o karar, uygulanması için zaten mahkemeye sunulur ve hakim onayından geçer. Bundan sonra ilam hükmünü kazanır. İşte okuyucumun anlattığı olayda da mirasçı olan ortakların anlaşması halinde tutulan tutanağın ilam hükmünü kazanması için mahkemeye sunulması gerekecek ve onandıktan sonra ilam hükmünü kazanacaktır. Okuyucumun olayında kaç mirasçı var bilemiyorum ama anlaşmaya varılmış olması umut verici.

Haberin Devamı

Ancak halen çözemediğim husus çok mirasçısı olan veya bunun gibi çok ortaklı bir gayrimenkulle ilgili bir olayda arabulucu örneğin 60 kişiyi nerede toplayacak? Tek tek fikirlerini nasıl alacak? Bu fikirler çerçevesinde anlaşma konusunda ortak noktayı nasıl bulacak ve bu işi bir ayda nasıl sonuçlandıracak? Dolayısıyla bu gibi çözümü imkansız gibi görülen işler için bir çözüm getirilmelidir ve daha önceki yazılarımda da görüşümü bir konuda açıklamıştım. Önce arabulucuya başvurmadan dava açmak davanın reddi sebebi olmamalı, taraflara bu konuda mehil verilip dava bekletilmeli. Arabulucu tutanağı geldikten sonra devam edilmelidir, diyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder