Tamer Heper Arabulucuya başvuru süresi nedir?
HABERİ PAYLAŞ

Arabulucuya başvuru süresi nedir?

Kira bedelimizin yeni kira döneminde taraflarca anlaşılarak belirlenememesi nedeni ile arabulucuya başvurmak için belli bir süre sınırlaması var mı? L.C.

Şimdi okuyucumun kira sözleşmesinin yeni döneme girmesi sırasında tarafların anlaşamaması halinde, bunu belirlemek için bir arabulucuya başvurma sistemi yok. Arabulucu farklı bir şey. Arabuluculuk ne zaman devreye girer? Taraflardan biri kira ilişkisi nedeni ile dava açacak ise, dava açmadan önce arabulucuya başvurma mecburiyeti var. Dikkat edilirse, iki taraf anlaşamadığı takdirde arabulucuya başvuracak değil, dava açmak için arabulucuya başvuru şart. Dolayısıyla arabulucuya başvuru için de bir süre getirilmiş değil. Başvuru, dava açmadan önce olacak.

Haberin Devamı

Peki dava açacakmış gibi önce arabulucuya başvuru yapılırsa ne olur? Yine olur, arabulucu ya tarafların arasını bulur, anlaşmaları çerçevesinde tutanak hazırlar, bu tutanak mahkemeye sunulur ve mahkemece tasdiklenir, ilam hükmü kazanır veya taraflar anlaşamaz ve uzlaşmazlık tutanağı tutulur. Sonra duruma göre dava açılır veya açılmaz, bunda bir mecburiyet yok. Arabulucuya başvuru için getirilmiş bir süre de yok. Ne zaman kira tespit davası açılacaksa, dava açılmadan önce arabulucuya başvurulur. Sistem bu. Kira tespit davaları dönem sonu itibarıyla açılır. Yeni döneme girilmeden bir ay önce kiracıya ya yazılı olarak bildirim yapılacak veya doğrudan dava açılacaktır. Şayet kira sözleşmesinde artırım şartı var ise dönem başladıktan sonra da dava açılabilir. İşte arabulucuya başvuru bu davalar açılmadan önce yapılacaktır ki dava şartıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder