Tamer Heper Baca ortaktır
HABERİ PAYLAŞ

Baca ortaktır

Sobalı bir evde oturuyorum, birinci katta. Bina yapılış itibariyle sobalı. Ancak bazı katlar kombiye geçti. Benim evde soba yandığında bacadan duman geldiği söyleniyor. Bacalar ayrı ayrı, bu bir arıza ise bunun onarımı bana mı ait yoksa ortak giderlerden mi karşılanacak? H.N.

Önce şuna dikkat edelim. Diyorsunuz ki bina başlangıçta sobalı yapılmış. Yani bina ile bacalar birlikte inşa edildi. Dolayısı ile başka katların kombiye geçmiş olması binanın asıl yapılış biçimini değiştirmez. Yani hasarlı bacayı siz inşa etmediniz. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 4’üncü maddesinin c fıkrasına baktığımızda bacalar ortak yerlerden sayılmıştır.

[[HAFTAYA]]

Haberin Devamı

Bir üçüncü tespit. Diyorsunuz ki bacalar ayrı. Tabii ki dairelerde baca girişleri birbirini tutmaz, ayrı gibi durur ancak son yıllarda neredeyse binaların tamamında şönt baca denilen baca sistemi kurulmuştur. Şönt baca, dairede borunun girdiği delikten yukarı doğru müstakil olarak çıkar, yukarıda bir yerde müşterek bacaya bağlanır ve çatının üstüne kadar tüm katların dumanı tek bacadan çıkar. Buna şönt baca denir ki bu tamamen ortak yerdir. Şayet en eski sistem, yani çatının üstüne kadar herkesin bacası müstakil çıkıyor ise (bu sistemin terk edilişi hem bacanın çekişinin güçlü olmasını sağlamak hem de yerden kazanmaktır) dahi neticede üst katlarda bir baca arızası varsa bu dahi ortak giderlerden karşılanır.

Makbuz delildir

Apartman aidatından dolayı yönetimle ihtilaftayız. Ödediğim aidatlar için beni icraya verdiler. Ben de itiraz ettim, itirazın iptali için dava açtılar, ben de mahkemeye banka dekontlarını verdim ama mahkeme banka hesap numarasını yönetimden istedi. Yönetim bunu vermezse ne olacak? D.T.

Banka dekontu ödemenin ispatıdır. Geçerli bir makbuzdur, bunun ibrazı halinde ancak karşı taraf makbuzlara itiraz ederse bankadan sordurulur. Üstelik bankadan sordurma ihtiyacı varsa bile dekontlarda hesap numarası gibi bilgiler vardır. Bunun için yönetimin bilgi vermesini beklemek yanlış. Bazı hallerde elde makbuz bulunduğu halde banka kayıtları istenebilir. Örnek, eldeki dekontlarda hangi aya ait olduğu anlaşılamayabilir. Bu gibi hallerde de banka kayıtları istenir. Banka kayıtları için hesap numarası istenecek ise bunu yönetim bildirmelidir. Bildirmez ise bu husus yönetimin aleyhine değerlendirilir ve dava lehinize gelişir. Çünkü herkes iddiasını ispatla mükelleftir. Sizin iddianız ve elinizdeki yazılı belgeye rağmen bir itiraz gelecek ise itirazı yapan iddiasını ispat zorundadır. Bunun için banka hesap numarası bildirilmelidir. Müsterih olun makbuzlar muntazam seri takip ediyor ise bu safhada aleyhinize olabilecek bir gelişme olmayacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder